Gina
|
Bom kar kopirala, kar sme prejšnji teden odgovarjala na eni od tem: BUČKE za vlaganje v kompot, če jih imate preveč (so zelo dobre, v bistvu je okus tak, kot jabolčni kompot, meni se zdi, da je to bolj sok za razredčit kot kompot, vsaj jaz sem ga veselo razredčila in je fajn): 2kg očiščenih bučk 2dcl (vinskega) kisa 3% - jaz sem dala beli vinski kis 6%, pa pol manj količinsko ------------------------- 2l vode 1kg sladkorja 1 vanilij sladkor 5-10 klinčkov 4 skorje cimeta 1dcl ruma 1 citronka Bučke očisti in zreži na kocke. Zalij jih z vodo, toliko da jih prekrije, dodaj kis in pusti vse skupaj stati 24 ur. Bučke nato odcedi in operi. 2l vode zavri, dodaj začimbe, razen ruma in sladkor. Ko voda zavre, stresi v to bučke. Vrejo naj 3-5 min, proti koncu dodaj rum. Še vroče napolni v (v pečici) ogrete kozarce in takoj zapri. Če hočeš samo kompot, da ga ne misliš uporabljati kot sirup, dodaj manj sladkorja in manj citronke. Menda je vseeno obstojno. Aja, sem vprašala sosedo, kako dela štrudl iz bučk, pa pravi da tako kot jabolčnega, samo da namesto jabolk uporabi bučke. Če imaš višek bučk, se da naredit tudi polpete iz bučk, mi smo jih ravno danes jedli, še naša gospa pes je fehtala zanje. Naribaš jih, dodaš mešanico iz otrobov za žitne polpete (ne prav veliko, samo za okus), moko in drobtine, jajce (lahko pa še sir, čebulo ali korenje, pač kar ti po okusu bolj paše), zmešaš, s kuhlo oblikuješ polpet in ga narahlo ocvreš. Njami.
|