Poka
|
Ravno to je to, kar vedno pravim... Slovenija ima zgrešeno politiko zaposlovanja. Točno vem, kaj je v vaši firmi problem - Klemy82. Verjetno je na firmi preveč ljudi in to je za firmo strošek. Veliko jih je verjetno zaposlenih za nedoločen čas, pa grem stavit, da je med njimi kak, ki ne prinese firmi niti toliko, da bi zaslušil za svojo plačo. Grdo se sliši, ampak ker mislim bruto plačo, oziroma celotno obvezo delodajalca, skupaj z davki, kar je ful... Če nebi bilo takih davkov, bi že bilo 100% boljše. Grem pa stavit, da če ti je šefica rekla, da dobor delaš, da je tam marsikdo tak, ki je za nedoločen čas in dela slabše kot ti, ampak na koncu bodo odpustili tebe, ne njega, ker ga zakon bolj ščiti kot tebe. Upaš lahko, da se bo nadrejena zavzela zate in če so finančno sploh zmožni zaposlit še enega. Tvoj je pa verjetno prepričal svojega direktorja, da bo prinesel firmi eno dodano vrednost, ali da bo prineel firmi dodano vrednotst, npr. da bo firma vaj še za ene par plač povečala dobiček ali pa da je tak kader, da ga oni kasnej ne bodo mogli dobit. To je to, rabiš kader, ampak ga niti ne upaš zaposlit. Mi imamo isti problem. Nam primanjkuje kadra. Zato se poslužujemo outsourcinga. Ker če bi zaposlili nekoga, ki bi naredil manj, kot pa dobi plače - pa ga potem še odpustit ne moreš, to ne gre. Mislim pa bolj za komercialo, ker oni v bistvu delajo in morajo delat promet. Tudi računovodtvo imamo zaenkrat zunanje. Vodenje firme - tu pa ni prostora za usmiljenje, žal... Priznam, tudi mene zanese in si včasih rečem, dajmo mu dat priložnost... Sam če ne gre, ne gre. S takim načinom namreč lahko ogroziš vse ostale zaposlene v firmi, če gre firma v stečaj, gredo vsi na cesto. In zaradi prevelikega števila delavcev ima firma v krizi, ko ni nekega dobička, lahko velike probleme... Zato bo tak način kot ga imamo mi in so nekateri rekli, da je natega - za nekatere oziroma vsaj za slovensko situacijo, edini pravi način zaposlovanja. Druge firme bodo, tudi če bodo drugače uspešne, lahko imele velike težave, v kritičnih trenutkih, zlasti če se bodo zelo širile. Manjša firma, manj težav, bolj prilagodljiva, fleksibilna- tudi, kar se mene tiče, boljši odnosi. Take načine povezav nam je predstavil dr. Dubrovski na managementu, samo ga še managerji niso sprejeli oziroma po mojem so, samo ne morejo kar takoj na ta način zaposlovanja, ker delavcev, kot sem rekla, ne moreš kar odpustit. Eni to seveda mešajo z načinom zaposlovanja kot jih imajo ene firme za prodajo sesalcev, sam to ni to.
|