|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   S.P. - fizična oseba?
29.3.2009 17:31:04   
bibolina
Živjo.. imam vprašanje. Lani februarja sem na stričevo ime, ki ima s.p. kupila prenosni računalnik. Ob prevzemu sem povprašala o garanciji in prodajalec mi je rekel, da je za fizične osebe 2 leti, za pravne osebe pa 1 leto. Zdaj pa me zanima, če kdo ve, kako je z s.p.-jem.. slišala sem namreč, da s.p. spada pod fizične osebe. Mi zna kdo povedati, če je to res?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: S.P. - fizična oseba?
29.3.2009 18:10:20   
lukec
Po mojem skromnem znanju je s.p. fizična oseba.

Meni nebö odprto se zdi,
kadar se v tvoje ozrem oči,
kadar prijazno nasmejaš se,
kar sem prestala, pozabljeno je.
(F. Prešeren)

(odgovor članu bibolina)
Neposredna povezava do sporočila: 2
29.3.2009 18:13:19   
TomTaylor

ZGD samostojnega podjetnika ne opredeljuje kot pravno osebo, ampak hkrati ga pa izrecno ne opredeljuje niti kot fizično osebo. Ampak pravna praksa pa pravi, da je s.p. fizična oseba, saj ko s.p. preneha delovati še vedno ostane fizična oseba, pri drugih pravnih osebah pa je prenehanje subjekta bistveno drugače urejeno...mah...da ne grem glih v detajle. S.P je fizična oseba user posted image

(odgovor članu lukec)
Neposredna povezava do sporočila: 3
29.3.2009 18:44:14   
Zala01
Če kupuješ računalnik na s.p., ti velja garancija 1 leto, razen če se odločiš dokupit leta garancije  (dokup 3 let je ok. 45 eur, dokup 6 let pa 90 eur). Sem ravno včeraj kupila prenosnik v Big Bengu na s.p. lpuser posted image

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 4
29.3.2009 19:05:48   
ZmajTolovaj
Zakon o gospodarskih družbah:

(6) Podjetnik po tem zakonu je fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost v okviru organiziranega podjetja.

The only man who had his work done by Friday was Robinson Crusoe.

(odgovor članu Zala01)
Neposredna povezava do sporočila: 5
29.3.2009 19:17:19   
sanja nk.
s.p. je samostojni podjetnik in je fizična oseba, če je lastnik eden, v primeru da je lastnikov več ..je pravna oseba..
lp

(odgovor članu ZmajTolovaj)
Neposredna povezava do sporočila: 6
29.3.2009 22:21:23   
bibolina
hmm.. zaradi Zalinih besed sem zdj v dilemi. nevem, a nej kr nesm računalnik na servis, pa tm dokupim ta leta garancije, če mi bodo drugač hotl zaračunat, al morm najprej dokupit to pa potem nest..

(odgovor članu sanja nk.)
Neposredna povezava do sporočila: 7
29.3.2009 22:53:24   
CatJa
IZVIRNO SPOROČILO: sanja nk.

s.p. je samostojni podjetnik in je fizična oseba, če je lastnik eden, v primeru da je lastnikov več ..je pravna oseba..
lp

Kako je pa lahko nekdo lastnik fizične osebe? Đizus krajst.

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

Neposredna povezava do sporočila: 8
29.3.2009 23:43:23   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: Zala01

Če kupuješ računalnik na s.p., ti velja garancija 1 leto, razen če se odločiš dokupit leta garancije  (dokup 3 let je ok. 45 eur, dokup 6 let pa 90 eur). Sem ravno včeraj kupila prenosnik v Big Bengu na s.p. lpuser posted image

točno tak. pri garancijah butnejo s.p. med pravne osebe.

...vox populi...

(odgovor članu Zala01)
Neposredna povezava do sporočila: 9
30.3.2009 0:44:42   
sanja nk.
catja user posted image user posted image jaooo , s.p je samostojni podjetnik, ki je sam lastnik svojega podjetja in je fizična oseba , kje piše da je kdo lastnik fizične osebe.....v primeru, da je lastnikov neke firme več ne more bit več fizična oseba, ampak je firma d.o.o in potem so to pravne osebe....kaj bi še želela slišati, mende vem , sem vsako dnevno v tem

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 10
30.3.2009 6:42:55   
CatJa
No, le glej, da si ne boš še kaj nardila user posted image

Pa pravzaprav nisem želela nič slišati, zgolj komentirala sem tvoj veleumni stavek - .... če je lastnik eden, če je lastnikov več, .....
Če si vsakodnevno v tem (sicer ne vem čem - v fizični osebi, al kaj user posted image   user posted image ), bi morala vedeti, da obstajajo tudi "enoosebne" družbe, ki so torej hkrati tudi pravne osebe. Štekaš? Lastnik je eden, vendar gre za pravno osebo. No, če poenostavim za tvoje lažje razumevanje - ne moreš poslovnih subjektov ločevati le po številu lastnikov. Evo, samo tolk user posted image

John BEAUMONT

Neposredna povezava do sporočila: 11
30.3.2009 8:29:06   
Luni

catja user posted image user posted image jaooo , s.p je samostojni podjetnik, ki je sam lastnik svojega podjetja in je fizična oseba , kje piše da je kdo lastnik fizične osebe.....v primeru, da je lastnikov neke firme več ne more bit več fizična oseba, ampak je firma d.o.o in potem so to pravne osebe....kaj bi še želela slišati, mende vem , sem vsako dnevno v tem

Samo potem ni s.p.! S.p je samostojni podjetnik in kot ime že samo pove, je to eden sam! Sicer je pa že družba, v kakršnikoli obliki! Malo zmedeno si prvi odgovor napisala, kdor ni vsakodnevno v tem, ne pozna terminologije. In s.p. je fizična oseba, ampak kot je ena prej rekla, vprašanje, kako smatrajo ob uveljavljanju garancije: obrneš se na ZVP, ker s.p. JE fizična oseba!

Neposredna povezava do sporočila: 12
30.3.2009 8:44:58   
smigli
SP je pravno gledano fizična oseba, vendar je v tem primeru namen garancije ta, da nudi manjšemu uporabniku, ki je fizična oseba in teoretično manj uporablja računalnik ( dalša življenska doba ) daljšo gar. dobo. Nakup za službene namene, pomeni teoretično večjo uporabo oz. izrabo, zato krajši gar. rok.

lp

(odgovor članu Luni)
Neposredna povezava do sporočila: 13
30.3.2009 9:00:31   
bibolina
Kupili smo računalnik na s.p., vendar ga uporabljam sama kot študentka za osebno uporabo. Sem poslala mail tja, kjer smo računalnik kupili, odgovorili so mi, da za s.p. velja enoletna garancija. Ko sem povprašala za možnost dokupitve let garancije, mi je gospod odgovoril, da se po izteku ne da več kupiti, ampak le v času, ko garancija velja.. ful dobro, lahko bi kdo kej povedu, ko sem računalnik prevzela in jih glede tega povprašala. sem zelo slabe volje...

(odgovor članu smigli)
Neposredna povezava do sporočila: 14
30.3.2009 9:17:28   
TomTaylor
IZVIRNO SPOROČILO: TomTaylor

ZGD samostojnega podjetnika ne opredeljuje kot pravno osebo, ampak hkrati ga pa izrecno ne opredeljuje niti kot fizično osebo.

IZVIRNO SPOROČILO: ZmajTolovaj

Zakon o gospodarskih družbah:

(6) Podjetnik po tem zakonu je fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost v okviru organiziranega podjetja.

Uf, hvala..pa cel ZGD sem se pred cca. 5-imi leti (na)učila - obe debeli knjigi s komentarjem, pa...zgleda, da sem se še slabo naučila user posted image user posted image , ali pa je novi ZGD odpravil pomankljivost prejšnjega...eh...to so pa že detajli v katere se mi ne ljubi spuščat...

Neposredna povezava do sporočila: 15
30.3.2009 9:45:15   
smigli
Sklepam, da si nakup opravila preko stričevega s.p. ja zaradi določenih ugodnosti in si dejansko "malo goljufala" in s tem avtomatsko izgubila ugodnost daljše garancije. Razumem, da ti nisi s.p., ampak dejansko si se ga okoristla ( ne vem zakaj) in sedaj pač sprejmi pisledice.

Neposredna povezava do sporočila: 16
30.3.2009 10:47:59   
bibolina
konec dober, vse dobro..

so mi s servisa odpisali, da ima moja znamka prenosnikov 2 leti garancije za vse osebe, fizične in pravne.. tako da ga bom veselo odpeljala na servis in pa se pozanimala, kje lahko dokupim leta garancije..

tema se lahko zapre:)

(odgovor članu smigli)
Neposredna povezava do sporočila: 17
30.3.2009 13:28:57   
sanja nk.
IZVIRNO SPOROČILO: CatJa

No, le glej, da si ne boš še kaj nardila user posted image

Pa pravzaprav nisem želela nič slišati, zgolj komentirala sem tvoj veleumni stavek - .... če je lastnik eden, če je lastnikov več, .....
Če si vsakodnevno v tem (sicer ne vem čem - v fizični osebi, al kaj user posted image   user posted image ), bi morala vedeti, da obstajajo tudi "enoosebne" družbe, ki so torej hkrati tudi pravne osebe. Štekaš? Lastnik je eden, vendar gre za pravno osebo. No, če poenostavim za tvoje lažje razumevanje - ne moreš poslovnih subjektov ločevati le po številu lastnikov. Evo, samo tolk user posted image

nee ta tema se šele z mojim odgovorom zapira user posted image .....CATJA dej dej , poglej si malo pravilnik o zasebnih firmah, pa potem pametuj...jooo user posted image user posted image user posted image ...sem vsako dnevno v tem in sem tudi fizična oseba...user posted image user posted image user posted image
prvič lastnik je lahko eden kot fizična oseba (s.p.) in sam odgovarja za vse, ali pa je tudi možno, da je pravna oseba, samo je potem (d.o.o)....in ne odgovarja več sam za vse.in ni sam lastnik je lahko samo večinskiuser posted image .....bemtiuser posted image kakšno računovodkinjo vprašaj ali pa lastnika firme, če mi ne verjameš.....
da poenostavim za tvoje razumevanje.....s.p. je fizična oseba in ne pravna......konec debate..user posted image

(odgovor članu CatJa)
Neposredna povezava do sporočila: 18
30.3.2009 13:41:42   
Anonimen
s.p. je fizična oseba
d.o.o, d.d, k.d., tiha družba, d.n.o,... so pravne osebe in gospodarske družbe
d.o.o ima lahko enega ali več lastnikov in je v vsakem primeru pravna oseba, neglede na število lastnikov. Lastnik d.o.o-ja za delovanje družbe ne odgovarja, razen če je drugače določeno v pogodbah ali če se mu dokaže namerno oškodovanje družbe.

Neposredna povezava do sporočila: 19
30.3.2009 14:05:20   
TomTaylor
Catja in sanja.nk - saj se obema nekaj sanja o družbah...ampak si ne morem, da se ne bi vštulila:

Sanja.nk: s.p. je samostojni podjetnik in je fizična oseba, če je lastnik eden, v primeru da je lastnikov več ..je pravna oseba..
- ena oseba, ki je s.p. = fizična oseba (lastnik s.p.-ja je nosilec sam)
- ena oseba, ki je d.o.o. = enoosebni d.o.o = pravna oseba ("lastnik" d.o.o.-ja je ena oseba)
vse ostale oblike družb so neglede na število "lastnikov" (to je njjihovih deležih v družbi) pravne osebe...če laično poenostavim user posted image

CatJa:
obstajajo tudi "enoosebne" družbe, ki so torej hkrati tudi pravne osebe. Štekaš? Lastnik je eden, vendar gre za pravno osebo. No, če poenostavim za tvoje lažje razumevanje - ne moreš poslovnih subjektov ločevati le po številu lastnikov.

Ne, to pa ne bo držalo, da so enoosebne družbe HKRATI tudi pravne osebe. To po nobeni pravni teoriji ne zdrži, še najmanj pa v gospodarskem pravuuser posted image .  "Lastnik" družbe se reče samo laično, v bistvu je "lastnik" tisti, ki vloži določen (ustanovitveni) kapital. Kapital je nekakšen nosilec družbe in ne fizična oseba kot taka. In zmotno misliš, da se po številu oseb ne ločuje glede na PO in FO. Pravo na splošno opredeljuje FO in PO takole: FO je človek, posameznik (s.p.), medtem ko je PO skupina večih z enakimi interesi združenih oseb ali za določen namen izločeno premoženje (družba).

No, tkole, tole je bil ultra kratek povzetek gospodarskega prava user posted image user posted image Zdej  pa nehajta pametovati, ker sem itak jz najbolj pametna od vseh user posted image user posted image (hecam se)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 20
30.3.2009 14:14:21   
sanja nk.
sem že vse pojasnila na mojem drugem odgovoru ....user posted image
in Tom Taylor....lastnik d.o.o ni nikoli sam večinski lastnik v celoti...user posted image ker ima vsaj vlagatelje.....za zagon firme.....
debata pa je itak tekla o tem, če je s.p. fizična oseba...........in odgovor je ...DA JE ....
lp

Neposredna povezava do sporočila: 21
30.3.2009 15:05:56   
TomTaylor

sem že vse pojasnila na mojem drugem odgovoru ....user posted image
in Tom Taylor....lastnik d.o.o ni nikoli sam večinski lastnik v celoti...user posted image ker ima vsaj vlagatelje.....za zagon firme.....
debata pa je itak tekla o tem, če je s.p. fizična oseba...........in odgovor je ...DA JE ....
lp

O ja je -
Ustanovitev enoosebnega d.o.o. izvede fizična oseba (edini družbenik enoosebne d.o.o., ki jo ustanavlja), ki je vpisana v centralni register prebivalstva (ima EMŠO), če so izpolnjeni naslednji pogoji:
  • edini družbenik je fizična oseba, ki je vpisana v centralni register prebivalstva (ima EMŠO) in ki ima kvalificirano digitalno potrdilo;
  • edini družbenik sprejme akt o ustanovitvi na obrazcu VEM;
  • edini družbenik je hkrati edini poslovodja (direktor) družbe;
  • edini družbenik vplača celotni osnovni vložek v denarju
Šele kasneje se lahko ob soglasju edinega družbenika in ustanovitelja z vložki pridružijo tudi ostali družbeniki, ampak taka družba potem ni več enoosebni d.o.o. ampak postane "obični" d.o.o.

Malo si ZGD-1 prečitaj, predvsem o nastanku običajne  družbe z omejeno odgovornostjo in nastanku enosebne družbe z omejeno odgovornostjo, pa boš videla kaj ti želiva s CatJo dopovedat user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 22
30.3.2009 15:31:40   
sanja nk.
user posted image user posted image no hvala za informacije, tega pa res nisem vedela pa imava kar 3 firmeuser posted image user posted image
joooooo
je pa nekaj d.o.o ni fizična oseba user posted image to pa imam prav....
lp

Neposredna povezava do sporočila: 23
30.3.2009 17:20:12   
CatJa
IZVIRNO SPOROČILO: TomTaylor

No, tkole, tole je bil ultra kratek povzetek gospodarskega prava user posted image user posted image Zdej  pa nehajta pametovati, ker sem itak jz najbolj pametna od vseh user posted image user posted image (hecam se)

Hvala, TomT. Zgleda, da sem bila do danes res v zmoti, da je enoosebna družba TUDI pravna oseba.

Aja, nikoli nisem trdila, da sem najbolj pametna, je pa res, da me pa vsaka kelnarca res ne bo učila, vsaj funkcionalno nepismena ne. Ker sem se po sanjinem komentarju že resno zamislila ali naj vrnem diplomo in posel s katerim se ukvarjam.

John BEAUMONT

Neposredna povezava do sporočila: 24
30.3.2009 18:34:05   
sanja nk.
ej Catja tale tvoj zaden komentar je pa res malo mimo user posted image user posted image
kaj zdej sem pa že kelnarca...., mam pa mal večjo "izobrazbo" kot pa je tvoja diploma....in zlo verjetno malo več izkušenj od tebe.
sem priznala svojo napako, ti me boš pa zdej žalila, tako ali tako pa sva imeli obe narobeuser posted image
če bi se rada na koga spravljala se raj ne na mene, si nisva dorasli.....

(odgovor članu CatJa)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?