Rožica*
|
IZVIRNO SPOROČILO: madasa Jaz milim, da je handling super zadeva. Mislim tudi, da bi morali v porodnišnici vsaj opozoriti na handling, če že ne demonstrirati. Saj hendling ni neka visoka matematika, to lahko obvlada vsak starš. Otroku s tem pomaga pri razvoju. Ni pa treba pretiravat, če je otrok zdrav. Če upoštevamo samo pravilne prijema pri previjanju in pestovanju je to že luxus. Če pomislimo kolikokrat na dan previjemo novorojenčka in dojenčka in če le to pravilno izvajamo ima tudi dojenčkov razvoj nekaj od tega in ne samo čiste plenice. Ko vidim mamice, ki previjajo dojenčke, kot da so piščanci (zgarbijo za gležnje in potegnejo navzgor) mi postane kar slabo. Ampak saj na koncu koncev ti tako pokažejo v porodnišnici a ne. Mislim, da ne rabiš biti živčna, kolegica ti je hotela samo pomagati in raje izkoristi njeno znanje kot da se živciraš. Boš imela ti in dojenček več od tega. Lp Se strinjam. Tudi midva sva obiskovala NFT in RA, kjer so naju naučili teh prijemov in spremljali ter usmirjali razvoj. Mislim da ni res, da otroku koristnih prijemov ne moreš uporabljati ko so večji. Sama sem se tako privadila, takemu načinu nošenja, da ga tudi sedaj (1,5 let ) nosim tako, to vse ti pride v kri. Ni neka znanost. Zgoraj je pripeta knjižica, v kateri je veliko teh osnovnih prijemov. Predvsem pa je pomembno, da otroka usmirjamo v pravilen gibalni razvoj, že pri vsakodnevnih opravilih, kot so previjanje, pestovanje.... in ne jemljemo vse to kot neke vaje , ki jih npr.20min izvajamo. Predvsem pa ,da mu pustimo da si sam pridobiva nove izkušnje in raziskuje svoje zmožnosti, pri tem pa ga le pravilno usmirjamo. Opažam pa da je naš nedonošen fant veliko bolj motorično spreten, od nekaterih njegovih vrstnikov, čeprav je pri 2 mesecih, bil popolnoma zategnjen in sploh ni obračal glavice v eno stran, ..... Veliko bolj je samostojen, se zna pazit, medtem ko nekatere mamice še vedno tekajo za svojim otročički in pazijo, da se ne prevrže, ker je mogoče na njihovi poti kakšna ovira. Jaz verjamem, da sem mu s tem, da ga nikoli nisem silila v nekaj kar še ni osvojil ampak sem mu pustila, da se nauči in sam spozna okolje in preceni njegove sposobnosti, dala največ kar sem lahko. Po domače povedano, nesmiselno se mi zdi učenje hoje, kot nekakšno vodenje za roke, to je kot neko nabiranje kilometrine, sem mnenja da je treba otroku pustiti da se razvija od kobacanja, od hoje ob opori, enkrat bo že dovolj prepričan vase, da se bo spustil in sam shodil. Pri vsem tem pa mu s pravilnim handlingom samo pomagamo, da si ob tisočkrat izvedenem gibu, vse tr gibe vtisne v spominin ko jih potrebuje, točno ve kako naj izvede določen gib. Mogoče je moj post nekaterim eno samo nakladanje, bom povedala še na primeru prijema pri previjanju. KO otroka pri previjanju vzdignemo " z medeničnim prijemom" in obrnemo na stan je to zasnova položaja okončin, ki je potrebna za obrat na trebušček,.... Veliko je tega in je težko opisat. Rekla bi samo to. Mamice pazite predvsem na držo, položaj v katerem pestujejo vaše sončke. Bodite pozorne na to, da bo otrok enakomerno uporabljaj vse mišice, de ga boste prestavljale, da ne bo ležal vedno na eno stran,...... Skratka pazite na njih kot do sedaj. Handling ni nobena zananos, noben bavbav, je veliko tega kar mnoge mamice nepoznavajoč izraza uporabljajo. lp
|