Tisana
|
IZVIRNO SPOROČILO: TiaSara Ja, se mi je zdelo, da bo kdo to vprašal . Če jo pustim v posteljici samo, je O.K. za cca 5 min, potem sledi jok oz. kar dretje. V ležalniku ni nikoli zdržala niti toliko časa, na tleh se pa takoj prevali na trebuh, kjer je nekaj časa celo zadovoljna, se pa hitro utrudi, oziroma ji ne uspe doseči tistega, kar si je zastavila in posledica je spet jok. Je pa imela hude krče že od prvega tedna in smo jo takrat precej prenosili - seveda se je razvadila, ampak kaj naj bi . Je pa dovolj glasna, da moraš nekaj narest. Sosedje vedno vedo, ko ima svoje trenutke . Otrok, star 4,5 meseca, ne more biti razvajen. Če joka, pomeni, da nekaj potrebuje, da mu nekaj manjka, ne joka pa zaradi tega, ker je razvajen. Se strinjam, da so nekateri otroci zahtevnejši od drugih - težje se zamotijo sami, potrebujejo več pozornosti, bližine... pa vendar sem tudi opazila, da omenjaš, da ima alergijo - otroci, ki imajo alergije, so pogosto bolj jokavi, bolj nerazpoloženi, hitreje se razjezijo, ker se očitno fizično ne počutijo ravno najbolje. Če ima eno alergijo, je čisto možno, da je otrok preobčutljiv še na kakšno drugo živilo ali kaj, kar ga obdaja (ni nujno, da so testi pozitivni, niti da je to sploh v začetku vidno na koži - so pa krči itak najpogosteje znak alergije). Tretje: otroci se pogosto srečujejo s frustracijami, ko želijo nekaj doseči, se mogoče prevaliti na bok, se vsesti, shoditi, pa tega ne zmorejo, želja po gibanju, po napredku pa je velika. Moj nasvet: ne poslušaj tistih, ki ti govorijo, da pusti otroka pri 4,5 mesecih jokati. Če joka, mu nekaj manjka, nekaj potrebuje, pa čeprav "samo" varno mamino naročje. Meje se začnejo postavljati kasneje. Najprej mora otrok pridobiti osnovni občutek varnosti in zaupanja. Če otrok pri tej starosti joka in se na njegov jok mama ne odziva, navadno večina otrok neha jokati. Seveda ne zato, ker pa sedaj npr. niso več lačni kot so bili npr. pred eno uro, ko so začeli jokati, temveč zato, ker se vdajo v usodo, s tem pa izgubijo tudi zaupanje v moč komunikacije - jok je namreč njihov način sporočanja, da nekaj potrebujejo.