Lilita
|
IZVIRNO SPOROČILO: copek Mamice, prosim za vaše izkušnje ali nasvet Sama sem že čisto obupana, saj moja trimesečnica , že tri tedne zelo malo je. Ker je po porodu prepočasi pridobivala težo, ji po navodilu pediatra že od začetka po dojenju dodajam. Že praktično od začetka je pojedla 90 ml dodatka, videti je bilo, da bi ga še več, pa je zdravnica rekla, da je 90 ml. zaradi suma na refluks in bolj nizke porodne teze (2850) kar dovolj velika doza. Mojega mleka je max. 30 ml, to občasno preverim s črpanjem. Zadnje tri tedne pa je puncka začela zelo zmanjševati obroke in zavrača hrano. Imava (na njeno željo) samo še 5 obrokov, kjer poje 30, 50, 70 ml, 90 je že prava zmaga. Včasih pri obraku sploh noče nič-joka in sploh noče povleči dude. S hudimi mukami pri hranjenju prideva na dan skupaj z dojenjem do cca 450 ml. Morala bi pa jesti 750 do 850. Naj povem, da ima ze 2,5 mesecev precej krčkov, probali smo vse živo, trenutno smo na Novolac AC in Sab Simplexu. Mislila sem, da je za neješčnost kriv prehlad, ampak zdaj je boljše, ona pa še vedno ne je. Zdravnica pravi naj se trudim jo hranit (?!), da pa veliko ne more pomagat. Hodim jo tehtat in se ze 1 mesec ne premakneva s 5 kg. Vse skupaj je zame že prava živčna vojna in čisto sem na koncu z živci. Je imela morda katera podoben problem in kako se je končalo? Hvaležna vam bom za kakršnikoli nasvet. Torej, najprej glede vašega mleka: črpanje ni pokazatelj, koliko mleka imate. Proces laktacije ali tvorba mleka nastaja sproti, tudi s sesanjem malčka. Dojke niso namreč rezervar mleka, ampak mleko nastaja tudi sproti. Je morda možno, da deklica pri vas dobi dovolj, pa je dodatek ne zanima več? Kako je z dojenjem, ko noče dodatka (vedeti tudi morate, da je umetno mleko teže prebavljivo)? Jo najprej podojite in nato daste dodatek ali enkrat dojite, nato samo dodatek? Kolokokrat se dojite? Kako je s plenicami? Glede na to, da ste imeli zelo nizko porodno težo, (kaj pa teža ob odpustu? pridobljeno težo računamo od najnižje in ne od porodne), je 5 kg pri treh mesecih odlično (oziroma pri dveh, če sem prav razumela), vaša punca pridobi v povprečju na mesec več kot 500g, kar je več od povprečja (450g).Otrok PRIDOBIVA NA TEŽI v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec, torej najmanj 110g-115g na teden. Od tretjega do šestega meseca najmanj 80g na teden in od šestega meseca dalje najmanj 50g na teden. Poskusite prisluhniti deklici in njenim potrebam. Opazujte, kako pridobiva na teži, in sicer takole: - štejemo POLULANE plenice (najmanj 5 v 24 urah) - štejemo POKAKANE plenice (prve 3-4 dni mekonij, nato najmanj 2 na dan, po 6. tednu tudi na nekaj dni, a takrat mora biti blato obilno) - dojenček se doji pogosto – vsaj 8-12-krat na dan, lahko tudi pogosteje in ne nujno po urniku oz. enakih presledkih; če lepo napreduje ob manjšem številu podojev in si večji razmak postavi sam, je to zanj vredu - dojenček se doji PRAVILNO – je pravilno pristavljen (telo v ravnini z glavico, trebušček na materin trebuh, široko odprta usta, ustnici ne smeta biti uvlečeni, bradavica je globoko v ustih, zajet čim večji del bradavičnega kolobarja, otrok aktivno sesa, dojenje matere ne boli) - dojenček ima zdrav VIDEZ in napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice, je živahen in dejaven. Poskusite se umiriti, bodite sproščeni in ne skrbite preveč (to je zlasti POMEMBNO za tvorbo mleka pri vas). Vaš otrok vam sam lahko najboljše pove, kaj rabi.
|