|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Prosim za pomoč!
20.11.2008 12:58:06   
SKORPY
1.11.2008 mi je delodajalec prekinil delovno razmerje. Skupaj imam do sedaj več kot tri leta del.dobe neprekinjeno.Preko zavod bom naslednje tri mesece dobivala denarno nadomestilo. Sem v 7 tednu nosečnosti in ne vem kaj naj naredim. Kdaj jim moram sporočiti da sem noseča in ali je res da sem moram odjaviti na zavodu in kaj vse moram nato storiti? Ali mi pripada res samo starševsko nadomestilo 181e in otroški dodatek 90e ali sem opravičena tudi do socialna pomoči saj z tem ne moreš preživeti sebe kaj šele otoka?
najlepša hvala
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Prosim za pomoč!
20.11.2008 13:01:53   
Anonimen
Socialno boš dobivala če dohodki ne bodo presegli cenzusa. Tvoji in od partnerja če ga imaš.

(odgovor članu SKORPY)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
20.11.2008 13:15:31   
SKORPY
bom mati samohranilka. Ker moj še ne žvi z mano ampak doma.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
20.11.2008 13:21:07   
uursa
Pripada ti polna porodniška,važno je da imaš zadnih 12 plačilnih list. Najbolje je vprašat na zavod in center za socialno delo kjer ti bodo vse povedal. Tud to kaj narediš pred nastopom porodniške.

(odgovor članu SKORPY)
Neposredna povezava do sporočila: 4
20.11.2008 13:22:41   
uursa
Še to:pa povej da mož živi na drugem naslovu.

(odgovor članu uursa)
Neposredna povezava do sporočila: 5
20.11.2008 13:39:42   
SKORPY
kaj mi pripada potem  porodniško nadomestilo (355e)ali starševski dodatek(181e)?

(odgovor članu uursa)
Neposredna povezava do sporočila: 6
20.11.2008 13:41:44   
vilincka
Žal ti porodniška ne pripada, ker bi morala biti zaposlena do dneva pred nastopom porodniškega dopusta. Pripadata ti starševsko nadomestilo in otroški dodatek - tako kot so ti že povedali. To da živiš ali ne živiš skupaj s partnerjem nima nič. Kot enostarševska družina boš dobila samo kakšen evro ali dva višji otroški dodatek. 

(odgovor članu SKORPY)
Neposredna povezava do sporočila: 7
20.11.2008 15:01:21   
uursa
Otroški dodatek je bistveno višji. Ni res da moraš biti zaposlena do dneva porodniške:kolegici je pred nastopom porodniške potekla pogodba o del. razmerju in je do nastopa porodniške dobivala nadomestilo od zavoda,naprej pa porodniško in vse kar ji pripada od CSD,po poteku porodniške ima sedaj še nadomestilo od zavoda za 3 mesece,ker je brezposelna. ampak v vsakem primeru boš najbolj točne informacije dobila na Zavodu za zaposlovanje in Centru za socialno delo.

(odgovor članu vilincka)
Neposredna povezava do sporočila: 8
20.11.2008 15:30:03   
benika
Otroški dodatek je bistveno višji. Ni res da moraš biti zaposlena do dneva porodniške:kolegici je pred nastopom porodniške potekla pogodba o del. razmerju in je do nastopa porodniške dobivala nadomestilo od zavoda,naprej pa porodniško

Ja seveda, da je v tem primeru dobivala porodniško, saj je bila zavarovana za starševsko varstvo preko zavoda, ker je dobivala nadomestilo. Avtorica pa tega nadomestila pred PDP-jem ne bo prejemala več. Zato ji bo žal pripadalo samo tistih borih 180€ in dokladi.

(odgovor članu uursa)
Neposredna povezava do sporočila: 9
20.11.2008 15:34:46   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: benika

Otroški dodatek je bistveno višji. Ni res da moraš biti zaposlena do dneva porodniške:kolegici je pred nastopom porodniške potekla pogodba o del. razmerju in je do nastopa porodniške dobivala nadomestilo od zavoda,naprej pa porodniško

Ja seveda, da je v tem primeru dobivala porodniško, saj je bila zavarovana za starševsko varstvo preko zavoda, ker je dobivala nadomestilo. Avtorica pa tega nadomestila pred PDP-jem ne bo prejemala več. Zato ji bo žal pripadalo samo tistih borih 180€ in dokladi.

To pa ni res. Dobi več, ker se upošteva nekaj iz tega ker je bila zaposlena, čeprav pred nastopom porodniške ni.

Samohranilka ne moreš bit ker ima otrok očeta. Za enostarševsko se pa šteje oseba ki ni v vezi s partnerjem, neglede na bivališče. Če sta v vezi, nima veze kje ima on prebivališče. Če sta se pa razšla boš pa enostarševska družina.

(odgovor članu benika)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
20.11.2008 15:40:33   
SKORPY
Kdo ima pravico do starševskega nadomestila?

user posted image Tiste osebe, ki imajo pravico do starševskega dopusta in so bile zavarovane po tem zakonu pred dnevom nastopa posamezne vrste starševskega dopusta; user posted image osebe, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do starševskega nadomestila;

na podlgi tega kar je bilo na strani csd pa naj bi bila upravičena

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
20.11.2008 17:03:43   
benika
To pa ni res. Dobi več, ker se upošteva nekaj iz tega ker je bila zaposlena, čeprav pred nastopom porodniške ni.

Ja, 2% za vsak mesec zaposlitve. Ampak moj odgovor se je nanašal na vprašanje ali porodniško nadomestilo, ali starševski dodatek.,

SKORPY, ti dan pred nastopom porodniške ne boš zavarovana za starševsko varstvo, zato ti porodniško nadomestilo kot tako ne pripada. Pripadlo ti bo pa tistih 181€, povečanih za 2% za vsak mesec delovne dobe v zadnjih 3 letih.

Sicer boš pa najbolj natančne odgovore dobila na csd-ju. Lahko pa odgovor na tvojo situacijo poiščeš tudi na spletni strani CSD Šiška, na povezavi, kjer odgovarjajo na vprašanja. Sigurno boš tam našla kak pameten odgovor.

Lahko se pa obrneš na RR-jevko sazi, ona ti bo tud znala povedat, kako in kaj.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
20.11.2008 22:18:31   
sazi
SKORPY,
lepo si si našla odgovor do upravičenosti do nadomestila, v nadaljevanju pa ti piše o višini nadomestila:

Če prispevki za starševsko varstvo upravičencu niso bili obračunani za vseh zadnjih 12 mesecev oziroma če so bili upravičenci zavarovani najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih, se opravi obračun po posebnem ključu na podlagi zakona.
Izplačilo starševskega nadomestila ne more biti višje od 2,5-kratnika povprečne mesečne plače v Republiki Sloveniji na podlagi zadnjih znanih uradnih podatkov, niti ne more biti nižje od 55% minimalne plače v Republiki Sloveniji. Izjema je porodniško nadomestilo, pri katerem višina navzgor ni omejena.

Glede na to, da verjetno dan pred nastopom porodniške ne boš zaposlena, imaš pa več kot 12 mesecev delovne dobe v zadnjih treh letih, ti nadomestilo sicer pripada, vendar ne v odvisnosti od tvoje plače. SIcer ne vem, kdaj imaš rok, ampak sklepam, da junija, torej porodniško nastopiš maja. Do takrat ti manjka 6 mesecev delovne dobe, torej jih imaš v zadnjih treh letih skupaj 30 (mesecev dolovne dobe namreč), kar je 18 več od 12. Pripada ti torej porodniška v višini (55% + 2x18%) minimalne plače, kar znese skupaj 91% minimalne plače, to je pa trenutno 536 EUR BRUTO, kar znese cca 390 EUR NETO. Otroški dodatek je odvisen od višine dohodkov obeh staršev, pa še za nazaj se gleda, tako da ti tu težko povemo, koliko naj bi to bilo.

Samohranilka ali ne - ja, samohranilka je samamo mama otroka, ki NIMA očeta. Če z očetom otroka nista v zvezi, potem si enostarševska družina, ampak moraš za priznanje le-te urediti preživnino z očetom in dejansko tajiti vajino zvezo - to, da ima naslov drugje, nima nobene zveze. Pa pomisli na to, da če se zmenita za preživnino, ponavadi to delajo tako, da se zmenijo za nek minimalec, da imaš potem res nizke dohodke (ker gre v vse izračune tudi prejeta preživnina), kaj se lahko zgodi, če se res razideta!!! Ostaneš sama z otrokom in z dogovorjeno in na sodišču potrjeno minimalno preživnino - ni se za hecat!!!

(odgovor članu benika)
Neposredna povezava do sporočila: 13
20.11.2008 22:42:50   
sazi
torej jih imaš v zadnjih treh letih skupaj 30 (mesecev dolovne dobe namreč), kar je 18 več od 12

No v bistvu ti pripada še malo več, ker sem pozabila, da boš še 3 mesece prejemala nadomestilo z zavoda, torej boš še zavarovana za starševsko varstvo in ti torej manjkajo samo trije meseci.

Najbolje bi pa bilo, če imaš kakršnokoli možnost, da se magari nekaj dni pred nastopom porodniške zaposliš. V tem primeru pa ti štejejo v izračun porodniške: 6 plač, 3 nadomestila z zavoda in za manjkajoče mesece 55% minimalne plače.

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 14
21.11.2008 13:53:43   
pike

Jaz mislim, da boš upravičena do starševskega nadomestila. Jaz sem brezposelna od januraja 2008. Zaposlena sem bila polna 3 leta. Potem sem šla na Zavod ter dobivala nadomestilo, ki ti pripada - 3 mesece dobiš 70 % plačo. Nato sem v marcu zanosila in bom v začetku decembra rodila. Sem pa upravičena do straševskega nadomestila. Pri uveljavljanu le tega potrebuješ iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje izvleček iz evidence za zadnja 3 leta (na zavodu vejo kaj ti morjo dat) tam je zapisano točno po mesecih koliko si bila v zadnjih 3 letih zaposlena. Če si bila vsaj 12 m ti to nadomstilo pripada (55 % minimalne plače - nekaj čez 220 Eur) za vsak mesec kar si bila pa več zaposlena se ti nadomestilo zviša za 2 %. Meni se je zvišalo za 50 % in tako dobivam nadomestilo v vrednosti 105 % minimalne plače, to je 594 bruto.

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 15
21.11.2008 14:00:23   
SKORPY
skupaj sem bila zaposlena več kot tri leta brez prekinitve.

(odgovor članu pike)
Neposredna povezava do sporočila: 16
21.11.2008 21:36:50   
janca
Si kvečjemu enostarševska družina nikakor pa ne samohranilka.

(odgovor članu SKORPY)
Neposredna povezava do sporočila: 17
22.11.2008 19:47:42   
Kerensa*
Tudi enostarševska družina ne bo, ampak "enostarševska družina". user posted image

(odgovor članu janca)
Neposredna povezava do sporočila: 18
28.11.2008 12:33:38   
masa006
iz svojih izkusenj ti lahko povem da ti pripada porodniska ce si bila v zadnjih treh letih pred zanositvijo redno zaposlena.a si ti ze bila noseca in vseeno dobila odpoved??

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?