Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: krfjolca Kolikor si jaz interpretiram zadeve, je pravilo samo to, da se domače naloge ne sme ocenjevati. Oziroma kaznovati otroka, če je ni naredil. Po drugi strani pa naj bi domača naloga spadala pod dolžnosti učenca, in neopravljanje dolžnosti spada pod kršitev. Prebrskaj malo po pravilniku o pravicah in dolžnostih učencev OŠ: http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r09/predpis_PRAV6029.html Ja, res je, domačih nalog se ne sme ocenjevati, vsaj ne nenapovedano. Sicer je resnica, da piše tudi tole v pravilniku o preverjanju in ocenjevanju: 4. člen (ocenjevanje znanja) Ocenjevanje znanja je ugotavljanje in vrednotenje, v kolikšni meri učenec dosega cilje oziroma standarde znanja, in se opravi po preverjanju znanja. Ocenjujejo se učenčevi ustni odgovori ter pisni, likovni, tehnični, praktični in drugi izdelki, projektno delo, nastopi učencev in druge dejavnosti. Kaj so druge dejavnosti? Hmmm.... Vsekakor mora biti vsaka pisna stvar prej preverjena in napovedana, če hoče biti ocenjevana...tudi domača naloga. potem piše tole: 5. člen (javnost ocenjevanja in obveščanje) Pri ocenjevanju znanja učencev mora biti zagotovljena javnost ocenjevanja, ki se zagotavlja zlasti: s predstavitvijo ciljev in standardov znanja, opredeljenih v učnem načrtu, za posamezno ocenjevalno obdobje, s predstavitvijo kriterijev ocenjevanja, z določitvijo načina in rokov ocenjevanja, z ocenjevanjem pred učenci oddelka ali učne skupine, s sprotnim obveščanjem učencev in staršev o doseženih rezultatih pri ocenjevanju, tako, da se učencem in staršem omogoči vpogled v ocenjene pisne in druge izdelke. Torej bi tudi po tem členu morale biti domače naloge vnaprej napovedano ocenjevane, če bi to že tako šlo. In če naloge ne morejo biti ocenjevane, pa če otroka ne smeš "kazensko" oceniti (kar je edino pravilno), potem iz tega lahko potegneš en sam sklep: Če otrok naloge ne naredi, mu ne moreš nič. Moje osebno mnenje je pa tkao, da domače naloge JA, kadar so smiselne, kadar jih ni preveč in kadar niso same sebi namen. Od svojih otrok zahtevam, da naredijo domače naloge, ker se mi zdi, da je to namesto učenja, da ponovijo kar so delali v šoli, pa tudi zato, ker nihče od mijih otrok nima take sorte učiteljev, da bi dajali domače naloge v tri dni, brez veze (so pa imeli take kakšno od prejšnjih let žal). In moje osebno mnenje je, domače naloge seveda NE, kadar so same sebi namen, ali kadar prevzemajo nalogo učitelja, ki ni speljal reči pri uri do konca, ali kadar so kar tako malo, ker se učitelju sicer zdi, da otrok vse ve in zna, oz. cel razred že vse zna, ampak za "inat", da ne bodo brez dela, da se bodo "navadili", forsira naloge... pri že tako brez vsakega prostega časa družbi to delat, je to bedarija. Moram pa reči, da večina učiteljev le ni tako mimo in bi po tej drugi varianti delali, zato je morda bolje vedeti kot starš vse te reči o domačih nalogah, kadar je kriza in se otroku krivica dela, hkrati pa od otroka zahtevat odgovornost pri domačih nalogah, ker najbrž mu glih škodile pa tudi ne bodo.
|