tanaja*
|
Upam, da si se odločila za nakup nemške doge pri vzreditelju. Normalno je, da imajo psi probleme z zdravjem, vse pasme jih imajo, ne samo nemške doge. In pravilno je, da te vzreditelj o tem pouči. Urša ti je vse lepo razložila. Ne strijnam se edino tam, kjer je napisala da vsaj pol leta ne smeš nikamor z njim na sprehod....tudi jaz vzrejam doge, sicer ne nemške ampak bordojske in menim da s tem, ko psa šparaš toliko časa, da mu delaš medvedjo uslugo. Moji psi so glede na konstitucijo nemških dog precej težji in pasma je kot vse velike pasme prav tako nagnjena k displaziji kolkov in komolcev, torziji želodca in obolenju srca. Menim da je pravilno, da se mladiček giblje po svojih zmožnostih, se pravi kot sam preceni da lahko. Jaz jih nikoli nisem omejevala, niti jim nisem prepovedovala skakanj in ostalih aktivnosti. Sem jih nosila po stopnicah, to ja, ampak bolj pomembno je nošenje po stopnicah navzdol kot navzgor. Pri težkih psih pa to pač ne gre do enega leta, ker takrat (vsaj bordojci) dosežejo kilažo med 40-50 kg. Ni v redu šparanje psa, pol leta ne sme nikamor, naredi samo par krogov okoli bajte...potem pa na sprehod, mišice so atrofirane, ker jih pol leta niso uporabljali, vezi so ohlapne, ker jih pol leta niso uporabljali...zdaj pa kar naenkrat obremenitev le-teh. In pes se ti "sesuje" in je na dobri poti k displaziji. Moji psi so svobodni, tekajo, norijo, hodimo na sprehode, skačejo (tudi iz višine) pa imajo vsi kolke A in komolce 0. Zelo pomembno je, da mladičku velikih pasem kolikor se da dolgo dodajamo GLUKOZAMIN. To je posebna snov, ki jo proizvajalci hrane sicer v manjših količinah že dodajajo v hrano (seveda kvalitetno), namenjeno za mladiče velikih pasem. Vendar v premajhnih količinah. Zato je to potrebno dodajati. Jaz dodajam do cca. 18 meseca. Je precej drag preparat, saj ga pridobivajo iz hitina enih zelo redkih školjk. Je pa za podporo sklepom in vezem. Pa ne menjat to s kalcijem in kalcija tudi ne dodajat, če hraniš s kvalitetno in uravnoteženo hrano priznanih proizvajalcev. Ker narediš več škode kot koristi (nalaganje kalcija na sklepih in kosteh kar vodi v artritis). Res je tudi, da imajo nemške doge kot pasma probleme s srcem. Jaz za to krivim vzrejno komisijo in vzreditelje, ker ne opravijo potrebnih testov pred paritvami in, ker takih psov ne izločajo iz vzreje. Vsi moji psi imajo opravljen eho-doppler, poseben ultrazvok za ugotovljanje napak srca, prav tako ta test naredim na svoje stroške vsem mladičkom preden gredo v nove domove. Pa ni obvezno to, ampak meni je zdravje pač na prvem mestu in želim, da vem, da so psi iz moje vzreje zdravi, posebej tisti, ki se bodo nadalje koristili v vzreji. Seveda so to dodatni stroški za mene, ampak mi ni žal niti centa za to. Ker lahko mirno spim.