Balonchy
|
IZVIRNO SPOROČILO: Adelina A so cvetovi vrtnice užitni, ne? Nekje imam v spominu, da sem prebrala, sam bi se vseeno rada prepričala. Bi z njimi jutri okrasila torto. Hvala. Seveda so, če niso špricani Prilagam pa še en članek o vrtnicah... VRTNICE – okusno dehteče cvetje 1.7.2007 Zaradi prelepe oblike cvetov in popolnega vonja je vrtnica kraljica cvetic. Vrtnice so pognale svoje korenine že pred 60 milijoni let, pred 8000 leti pa so jih začeli gojiti kje drugje kot v Egiptu. Dolgo so vse rastlinske dele uporabljali v obliki kadila v obredne namene. S pomočjo dima vrtničnega kadila so vzpostavljali stik z bogovi. Od tod tudi izraz parfum, ki je latinskega izvora. Latinsko per fumum pomeni »skozi dim«. Vse visoke kulture so častile vrtnico in vpletale cvetne liste vrtnic, rožno vodo in rožno olje tudi v kulinarične mojstrovine, saj radi rečemo: Tako je lep, da bi ga kar pojedel! Marsikatero vrtnico pa bogati še njen vonj. Ali veste, da za eno kapljico dragocenega rožnega eteričnega olja potrebujejo 30 cvetov dišečih vrtnic? Tudi sama nimam izkušenj z uporabljanjem vrtnic v kulinarične namene. A že zdavnaj sem v receptih za medenjake zasledila rožno vodo. A kje dobiti to reč? V tujini je naprodaj v ekoloških trgovinah, pri nas v lekarnah. Kaj sploh je rožna voda? Ta nežno dišeča voda je stranski proizvod pridobivanja dragocenega rožnega olja. Rožna voda, pridobljena na tak način, se imenuje rožni hidrolat. Tudi sami si lahko izdelamo rožno vodo iz rožnega olja ali svežih vrtničnih cvetnih listov, le da je primerna samo za zunanjo uporabo. V en liter destilirane ali izvirske vode kanemo 2–3 kapljice rožnega olja in dobro pretresemo. Če bomo pripravili rožno vodo iz svežih vrtnic, polno posodo osmukanih rožnih cvetov prelijemo z vrelo destilirano ali izvirsko vodo in pustimo pokrito vsaj četrt ure. Precedimo in uporabljamo za umivanje obraza. Najprimernejši čas za obiranje cvetov je zjutraj, preden sonce izpije prelestni vonj. Katere vrtnice izbrati? V literaturi navajajo številne najbolj dišeče vrtnice, a imena sort nam nič ne povedo. Ozrimo se po domačih vrtnicah, katera lepo diši, in potrgajmo cvetove. Najbolj dišeči cvetovi so komaj odprti. Del cvetnega lista, ki se drži čaše, je primerno izrezati, ker rahlo greni. Pred uporabo jih operemo v veliki količini mrzle vode, a z njimi ravnamo previdno. Nežno jih polagamo na papirnato brisačko in pustimo, da se posušijo. Rožne lističe sušimo na prostem v senci ali v pečici pri temperaturi 60 ºC. Poleg rožne vode se uporabljajo še sveži ali posušeni cvetni lističi, rožni sirup in eterično olje vrtnic. Obstaja več sort vrtnic, primernih za izdelavo eteričnih olj. Tudi cenovni razredi so različni. Najcenejše je eterično olje maroške vrtnice, najdražje pa bolgarske. Eterična olja vrtnic spadajo med najdražja nasploh! Vendar je eterično olje premočno, da bi ga uporabljali v čisti obliki. Za uporabo v kuhinji pripravimo maščobno rožno olje. Eterično olje vrtnice redčimo z eno kapljico na 25 g orehovega, lanenega ali sojinega olja. Rožni sirup si prav lahko pripravimo sami. 4–5 pesti osmukanih cvetnih listov (150 g) stresemo v en liter vode. Dodamo sok dveh limon in segrevamo do vrenja. Pokrito pustimo stati 20 minut, nato precedimo in dodamo en kilogram rjavega sladkorja. Ponovno segrejemo do vrenja in na zmerni vročini kuhamo 30 minut. Sirup je primeren za aromatiziranje mlečnih jedi, napitkov, sadnih kaš in podobno. S komaj odprtimi cvetovi vrtnic lahko tudi garniramo jedi, posebej sladice. V ta namen cvet vrtnice premažemo z malo stepenim beljakom in povaljamo ali posujemo z drobno mletim kristalnim sladkorjem. Na enak način lahko osladkorimo cvetne lističe. Primerno za sprotno uporabo! S cvetovi vrtnic odišavimo kis, dodajamo jih bovlam, posušene cvetne lističe zmeljemo v prah in dodajamo sladkorju, soli ali grobo strte dodajamo pravemu čaju v razmerju 1 : 1. Sladkokusci bodo pripravili vrtnični žele. SLADKO ROŽNO MASLO 250 g masla 100 g sladkorja v prahu 1 žlica rožne vode ali kapljica rožnega olja 50 g dišečih vrtničnih cvetnih lističev Maslo, ogreto na sobno temperaturo, zmešamo s sladkorjem v prahu in rožno vodo. Oprane in osušene cvetne lističe z ostrim nožem drobno razrežemo in takoj vmešamo v oslajeno maslo. Nato maslo oblikujemo. Možnosti je več. Lahko ga namažemo na ploščo, postavimo za nekaj časa v hladilnik ali zmrzovalnik in izrežemo srčke. Lahko ga zavijemo v papir za peko, oblikujemo klobaso in postavimo v zamrzovalnik vsaj za eno uro. Preden postrežemo, razrežemo na primerno velike kose in povaljamo v kristalnem sladkorju. Poleg lahko položimo oslajen cvetni listič. Dišeče maslo postrežemo k sladkemu ali mlečemu kruhu. ROŽNI SORBET 500 g malin 1 žlica limoninega soka 100 g rjavega sladkorja 1 kapljica maščobnega rožnega olja ali 4 žlice rožnega sirupa 1 dl vode zavremo skupaj s sladkorjem in odišavimo z maščobnim rožnim oljem ali rožnim sirupom. Maline pretlačimo skozi sito, da prestrežemo semenca, in pomešamo z limoninim sokom. Malinov sok zmešamo s sladkorno vodo, posodo pokrijemo in vsaj za 6 ur postavimo v zamrzovalnik. Sorbet vsake pol ure premešamo, prav tako ga v sekljalniku premešamo, tik preden ga postrežemo. Zlijemo ga v lepe pecljate kozarce in postrežemo. Če želimo, sorbet nadevamo v dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom in dekorativno nabrizgamo.
< Sporočilo je popravil Balonchy -- 29.6.2008 17:34:10 >
|