Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: kiki13 Premišljujeva s čim bi zidala, pa me zanima katera izvedba ima po vašem mnenju več + ? Za siporex sem našla toliko + : - ni potrebno peska, cementa, apna,- posledično manj ljudi. - Zidovi so ravni, in je potem lažje ometat notranje stene, tudi manj materiala gre. - Dobra toplotna izolacija, super če hiša še par let nima fasade. - po moje hitrejše in lažje zidanje kaj pa vi, morda tisti z izkušnjami ? je kdo izračunal kaj se pa cenovno bolj splača? Kaj misliš pod siporex, Ytong al kaj? Res ni potrebno malte, rabiš pa lepilo in zelo natančnega mojstra. Pri ceglu lahko bolj luftaš - milimeter gor ali dol, se da popraviti, pri siporexu ne. Ker mora biti sama gradnja natančnejša, so zidovi res ravnejši, ampak samo pod pogojem, da imaš natančnega zidarja, po možnosti specializiranega za to gradnjo. Zidanje je res hitrejše, ker ni malte, torej tudi manj vlage in ni treba čakat, da se presuši. Fasado moraš pri siporexu dati gor takoj, ker nase vleče vlago. Kolikor sem prebrala po drugih forumih, te začetna investicija v Ytong pride sicer nekaj več, ampak potem prišparaš pri fasadi, ki ni treba, da je tako debela, ker ima že sam zidak dobro izolativnost, tako da na koncu pride nekje tam-tam. Je pa spet res, da pri navadnem zidaku fasada lahko čaka, imaš sicer temperaturne izgube - več daš za ogrevanje,, pri ytongu pa jo moraš narediti takoj, imaš v začetku večje stroške, je pa narejeno. Ma, težko je to primerjanje, kot da bi primerjal hruške in jabčka. Vse ima svoje pluse in minuse, odvisno, kaj ti je pomembnejše.
|