|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   porod pod lastno kotrolo
17.5.2008 9:02:30   
willma
Temo sem namenila tistim, ki si želijo drugačnega poroda (tistim, ki želijo še drugi pogled na porod).

Seveda sem sedaj mesec dni pred PDP v večini zasedla misli s porodom.
Nešteto krat sem šla v mislih skozi moj prvi porod in razmišljala, kaj bi lahko naredila drugače, da bi bilo lažje in hitrejše.
In šele sedaj razumem, kaj sporoča S. ko govori, da je porod v porodnišnici doživela kot nasilje nad svojim telesom.

Pri ogledu tega članka in te povezave sem se krepko zamislila nad tem kaj je porod in kdo je tisti, ki ga "kotrolira".
Kaj je naraven porod?
Na YouTube sem potem še pogledala nekaj drugih porodov in presenečeno videla veliko razliko nad porodom, kjer ima porodnica "kontrolo" nad porodom ali ko ima "kotrolo" medicinsko osebje.

Roditi doma? Morda sploh ne bi bilo potrebno, če bi bile porodne sobe bolj "domače" in bi babice upoštevale želje porodnic ter pustile njim, da same vodijo porod.
Meni bi bilo super, če bi mi babica asistirala porod in ne da bi ga vodila.
Kje se je "naraven porod" izgubil ne vem in tudi ne mislim o tem filozofirat. Moje mnenje in tukaj napisane besede ne bodo spremenile celotnega sistema porodov v SLO, je pa morda dovolj, da se katera zamisli in se še pred porodom pripravi na to, da v porodni sobi obdrži kotrolo nad svojim porodom ali pa se vsaj pogovori s svojim partnerjem, da jo pri tem podpira.

Vso srečo vsem!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: porod pod lastno kotrolo
17.5.2008 10:54:08   
Blacky30
user posted image user posted image user posted image user posted image  Super napisano! V prvo sem si jaz želela takšnega poroda, da bi bila prisebna in bi se sproti odločala o vsem in poslušala babico, ki bi mi svetovala. Imela sem napisano tudi pismo porodnih želja, vendar.....vse je bilo popolnoma drugače. Imela sem babico stare šole, ki je vse delala po svoje in me tako tudi prepričala, da ima prav. Jaz pa nisem bila dovolj samozavestna in preveč prestrašena, da bi se uprla. Prestrašena zato, ker nisem bila pripravljena na to, da me bodo poslali na silo rodit in umetno sprožali porod. Vem pa, da bi na to morala biti pripravljena, ker se to pač zgodi. Cel čas sem si želela naravnega poroda, dobila pa čisto nasprotje. In ja, babica je v celoti vodila moj porod, ker sem bila jaz od silnih bolečin čisto neprisebna. Cel čas sem se pripravljala, da bom sprejemala popadke kot dobro, ker to pomeni, da je z vsakim popadkom moj otroček bliže meni, vendar so bili umetni popadki tako neznosni, da sem se borila z bolečino, kar pa je najslabše. V tistem trenutku sem se spomnila na to, da se ne smem borit, a je bilo prehudo in telo ni zmoglo. Porod mi ni ostal v lepem spominu.user posted image  Tolaži me le dejstvo, da sem na koncu dobila neprecenljiv zaklad, ki je poplačal muke, vendar se bom v drugo potrudila, bo tudi porod lepši.

(odgovor članu willma)
Neposredna povezava do sporočila: 2
17.5.2008 11:18:15   
mateyka
Roditi doma? Morda sploh ne bi bilo potrebno, če bi bile porodne sobe bolj "domače" in bi babice upoštevale želje porodnic ter pustile njim, da same vodijo porod.
Meni bi bilo super, če bi mi babica asistirala porod in ne da bi ga vodila.

na švedskem majo v bolnicah tako zrihtano, da je to možno. men je blo user posted image gor rodit prav zaradi tega user posted image

(odgovor članu willma)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   [Brisano sporočilo]
17.5.2008 12:09:03   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu mateyka)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
17.5.2008 12:16:42   
Kaliope
to je problem našega zdravstva - zakoreninjeno staro prepričanje, da so porodnice kot bolnice, treba jo je položit na posteljo, privzdignit zadnjico (nasprotno s vsemi zakoni gravitacije), da pač ima babica oz. zdravnik boljši pogled, če gre kaj narobe - narobe pa gre večinoma ravno zaradi tega položaja ... prav zato je potrebno, da se nosečnice dobro seznanijo s svojim telesom, samim porodom in pravicam, ki jih imajo v porodnišnici ... nekaj zelo življenjskih in izjemno poučnih stvari sem sama izvedela TUKAJ.
o tem, da babice kazensko preganjajo, če bi porodnici pomagale pri porodu doma, pa raje sploh ne bi ...

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   [Brisano sporočilo]
17.5.2008 13:10:30   
Brisani uporabnik

(odgovor članu mateyka)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
17.5.2008 14:44:25   
frutka_
Joj, nimam te želje. Preveč bi me bilo strah, da lahko gre kaj narobe. Sicer pa je pogled zelo svež.user posted image  

(odgovor članu willma)
Neposredna povezava do sporočila: 7
17.5.2008 15:26:38   
kekec in mojca
Willma, naravni porod - ja, sem bila takoj zato. In sem si ga zelo želela ter razmišljala o njem. Zakaj pišem v pretekliku?

Zato, ker se tisočkrat v mislih zahvalim za to, da tega nisem prakticirala. Da so me priklopli na CTG, me dali v ležeči položaj in MI S TEM REŠILI OTROKA, ki naravnega poroda (na katerega sem se pripravljala in res obupno želela celo nosečnost) ne bi preživel. Rodila sem z urgentnim CR, odprta sem bila komaj 2 cm. Otrok je po rojstvu imel APGAR oceno 5, 2 minuti po porodu še ni sam dihal, tako da so ga dali na masko.

Je pa res tudi to, da mi je bilo zelo hudo, ker sem zamudila njegov prvi jok, da ga nisem videla takoj, ko se je rodil...

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   [Brisano sporočilo]
17.5.2008 16:47:53   
Brisani uporabnik

(odgovor članu Kaliope)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
17.5.2008 17:10:05   
Kaliope
nosečnica lahko rodi doma, samo slovenske babice ji ne smejo pomagat ... če pa si na primer priskrbi babico iz Avstrije, kjer te lahko pomagajo pri porodih na domu, pa je vse ok. (po meni znanih podatkih)

Neposredna povezava do sporočila: 10
17.5.2008 21:13:16   
Blejka26
meni je pa čist v redu tako kot je..raje rodim v bolnišnici in da če se kaj zaplete,da imam takoj oskrbo ob sebi.

Neja 27.12.2005
Tjaša 22.10.2007
najlepši razlog zakaj živeti

(odgovor članu Kaliope)
Neposredna povezava do sporočila: 11
18.5.2008 0:18:47   
Majuska
Tudi na Nizozemskem imajo veliko porodov doma ... nisem ravno prepričana, da bi se šla porod samo pod mojo kontrolo, moje mnenje je, da zraven potrebuješ človeka, ki je strokovno usposobljen, vsekakor mi pa ni všeč, da je rojstvo zaradi prisotnosti zdravnikov dobilo čisto drug pomen.

Če citiram Zalko Drglin (ravno pred nekaj dnevi sem brala njeno delo):

"Humaniziran porod pomeni, da ženska postane središče poroda in nadzora, tako da ona sprejema vse odločitve o tem, kaj se bo zgodilo, ne pa zdravnik ali kdorkoli drug. Humaniziran porod pomeni, da je središče obporodnih storitev primarni nivo zdravstvenega varstva, ki je lociran v lokalni skupnosti, ne pa terciarni bolnišnični center; v njem enakovredno in usklajeno delujejo babice, medicinske sestre in zdravniki/zdravnice. Humaniziran porod pomeni obporodne storitve, ki temeljijo na preverjenih znanstvenih podatkih, vključno z znanstveno preverjeno uporabo tehnologije in zdravil.

V zadnjih petnajstih letih smo priča boju med medikaliziranim in humaniziranim pristopom k obporodni skrbi, ki je postala resna in globalna. Danes lahko govorimo o treh vrstah obporodne skrbi: zelo medikalizirana in zelo tehnološka skrb, osrediščena okoli zdravnikov, kjer so babice marginalizirane, je značilna, na primer, za ZDA, Irsko, Rusijo, Slovenijo, Poljsko, Češko, Francijo, Belgijo, urbano Brazilijo; humaniziran pristop z močnimi, avtonomnejšimi babicami in bistveno nižjimi stopnjami intervencij je mogoče najti, na primer, na Nizozemskem, na Novi Zelandiji in v skandinavskih državah; mešanico obeh pristopov je mogoče najti, na primer, v Angliji, Kanadi,
Nemčiji, na Japonskem in v Avstraliji."

(odgovor članu Blejka26)
Neposredna povezava do sporočila: 12
18.5.2008 0:32:42   
Marogica
Eh, kaj pa vem....Vsak sicer ve zase najbolje, kdo in zakaj bi naj porod "kontroliral". Meni je bilo pri obeh porodih čisto vseeno, kdo ga je...samo, da sem rodila. Je trajalo predolgo vse skupaj in mislim, da si lastne kotrnole poroda niti ne bi želela. Saj za to nisem usposobljena. Jaz še cvetličarki ne "kontroliram" njenega dela. Povem, za koga gre in za kakšno priložnost...in to je to.

SE mi zdi, da naj vsak opravlja tisto, kar zna. In zase vem, da svojega poroda, ne prvega, ne drugega, ne bi znala, niti želela kontrolirati.

Me pa zanimajo vaše izkušnje teh kontrol, teh, ki vas to čaka....

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Majuska)
Neposredna povezava do sporočila: 13
18.5.2008 9:25:13   
willma
meni je pa čist v redu tako kot je..raje rodim v bolnišnici in da če se kaj zaplete,da imam takoj oskrbo ob sebi

Bistvo teme sploh ni v lokaciji temveč v načinu poroda in predvsem v tem, da se upoštevajo želje porodnice.

Jaz še cvetličarki ne "kontroliram" njenega dela. Povem, za koga gre in za kakšno priložnost...in to je to.

No, pa vseeno imam jaz izkušnjo, da me cvetičarka sproti sprašuje kakšne rože bi imela v šopku in na koncu, če sem zadovoljna z njim.
A babica v porodni vpraša v kateri pozi bi rada rodila in če sem zadovoljna? Če že primerjam to s cvetličarko.

Vsak naj opravlja tisto kar zna?

Po mojem osebnem mnenju je to nekoliko ozko usmerjena izjava. Ker natakar in kuhar tudi znata, pa se vseeno jaz odločim kaj bom pila in jedla.

Humaniziran porod pomeni, da ženska postane središče poroda in nadzora, tako da ona sprejema vse odločitve o tem, kaj se bo zgodilo, ne pa zdravnik ali kdorkoli drug.

Točno to sem hotela povedat. To je bisto te teme in ne lokacija ali kar koli drugega.

Jaz bi z veseljem šla rodit v bolnico, kjer bi me še vedno lahko priklopili na CTG in če bi se kaj zapletlo, da bi imela takoj oskrbo ob sebi,... le da dovolijo in UPOŠTEVAJO MOJE ŽELJE v pordoni sobi.

(odgovor članu Blejka26)
Neposredna povezava do sporočila: 14
18.5.2008 9:41:17   
Kaliope
willma, se strinjam s tabo ... če se kaj zakomplicira, je normalno super, da imaš "usposobljene" ljudi okoli sebe, problem je samo v tem, da v naših porodnišnicah po večini vse porodnice tretirajo enako - pa čeprav se vsaka ženska razlikuje od druge, vsaka bi mogla poslušat svoje telo in svojega otroka, v kakšnem tempu in ne kak način hoče priti na svet ... dober koncept razmišljanja se mi zdi, da je mama v porodnišnici zato, da otroku pomaga na svet, ker večino dela itak dete samo opravi, ko se prebija skozi porodni kanal. In prav zato bi se babice in ostali morali ozirat na želje in počutje porodnice.

(odgovor članu willma)
Neposredna povezava do sporočila: 15
18.5.2008 9:55:27   
Marogica
IZVIRNO SPOROČILO: willma

Jaz še cvetličarki ne "kontroliram" njenega dela. Povem, za koga gre in za kakšno priložnost...in to je to.

No, pa vseeno imam jaz izkušnjo, da me cvetičarka sproti sprašuje kakšne rože bi imela v šopku in na koncu, če sem zadovoljna z njim.
A babica v porodni vpraša v kateri pozi bi rada rodila in če sem zadovoljna? Če že primerjam to s cvetličarko.

Vsak naj opravlja tisto kar zna?

Po mojem osebnem mnenju je to nekoliko ozko usmerjena izjava. Ker natakar in kuhar tudi znata, pa se vseeno jaz odločim kaj bom pila in jedla.

Kot sem v prejšnjem postu napisala, vsak zase najbolje ve in sama sem napisala pač zase oz. kako jaz to vidim.

Kar pa se ozkousmerjene izjave tiče....pa tole: Ti boš jedla v gostilni, ja, vendar si ne boš ti skuhala, pa tudi postregla si ne boš v gostilni. TOrej ne boš ti razglagala, kako naj kuhar skuha in kako ti naj kelnar postreže. In v tem je razlika. Zato še vedno trdim, da naj vsak opravlja tisto, kar zna. Pa čeprav ne vsi enako dobro/slabo.

R. Tagore

(odgovor članu willma)
Neposredna povezava do sporočila: 16
18.5.2008 10:02:49   
Anonimen
ne vem no. jaz sem rodila 2x in nimam občutka da bi vedlla v danem renutku kaj nardit. recimo vse je potekalo super in sploh ko otrok pač ni šel več naprej. kako naj vem pol kaj nardit. g mi je pač z roko umeno raztegnil kožo materničnega vratu da je šla glava dalje drgač ne vem bi še zdej rojevala al pa boh ve kako bi bil al js al otrok ogrožena. o bolečinahpa raje ne bi. takrat mi je bilo čisto vseeno kdo kaj kontrolira samo a je blo vsega čimprek konec.

jaz po pavici povedalo ne bi ime jajc se it poroda doma al pa ne vem kaj, ker enostavno ne vem kaj lahko pričakujem, kako kaka zadeva poteka in ne vem kake ima določeno dejanje lahko posledice. zato pač slepo zaupam dohtarjem in upam, da me pripeljejo čez kakor se zagre.

sej če porod poteka normalno po šolsko je lahko vse super in ok, sranje je pa takoj če gre kej narobe in zao vedno obstaja tisti če!

(odgovor članu Marogica)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
18.5.2008 10:29:18   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Nalin RR

IZVIRNO SPOROČILO: Kaliope

o tem, da babice kazensko preganjajo, če bi porodnici pomagale pri porodu doma, pa raje sploh ne bi ...

A ti to resno?

Dejstvo je, da babice v Slovenije ne smejo prisostvovati pri porodu drugje kot v P.

Neposredna povezava do sporočila: 18
18.5.2008 11:08:49   
mateyka
jaz sem mela tak porod kot ga willma omenja. v porodnišnici. in moram rečt, da se bojim sedaj v sloveniji rodit, ko bom še enkrat noseča. resno razmišljam da grem spet gor (moj mož je šved). men se zdi velika razlika, da te ne pustijo stat ali čepet, ko se otrok spušča in bi ti to ful pomagal pospešit porod. in to je tisto kar je pomembno - da babica pomaga tebi in ne olajša delo sebi tako, da te vrže na hrbet.
in jaz sem tud na koncu mela "intervencijo", če lahko tako rečem. samo jaz prej nisem videla ginekologa čez celo nosečnost, dokler se nismo odločili za vakum (če ni kaj narobe, ne rabiš ginekologa - vse delajo babice, tudi vodijo nosečnost). in vakum zato, ker se je mudilo (ker sem dobila vročino, se je pokakala v plodovnico). in zelo so pazili, ko so mi delali vakum (babica je bla kasnej šokirana, da pri nas avtomatsko režejo presredek pri tem posegu) in me usmerjali, da se nisem niti pikice raztrgala. vse je v tehniki in pristopu, mi je rekla moja zlata laponska babica - in res je tako user posted image user posted image

< Sporočilo je popravil mateyka -- 18.5.2008 11:10:36 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
18.5.2008 11:20:13   
Marogica
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

men se zdi velika razlika, da te ne pustijo stat ali čepet, ko se otrok spušča in bi ti to ful pomagal pospešit porod.

To sploh ni res!!! Sama sem smela stati med porodom, k meni je prišla celo kolegica, ki je drugače maserka in mi je zadnji dve uri  poroda križ masirala, kar mi je zelo pomagalo-vsaj občutek sem imela, da so bolečine manjše..

Tako, da tudi ni kar tako, da ležiš tam in čakaš, kdaj bo.....

R. Tagore

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 20
18.5.2008 11:45:20   
Blacky30
No, torej sem jaz razumela bistvo Willminega posta, da ni hotela reči, da bi morale rojevati doma, pač pa da bi vedele, kaj se dogaja z našim telesom v določenem trenutku, ne pa da tam ležimo kot klade in čakamo na milost in nemilost, kaj bodo naredili z nami. Sem že mislila, da sem jaz zgrešila bistvo teme. user posted image

Če gledam porode na RTL My baby, se niti pod razno ne morem primerjati s tistimi mamicami, ki tako mirno prenašajo bolečino, ki niti ne izgleda huda. Jaz pa sem bila tako neprisebna, da nisem niti vedela, da otrokova glavica že gleda ven, ker sem vmes že izgubljala zavest. A je to porod, kot si ga je zamislila narava? Neeeeeee!!!!

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 21
18.5.2008 13:16:36   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: Marogica
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
men se zdi velika razlika, da te ne pustijo stat ali čepet, ko se otrok spušča in bi ti to ful pomagal pospešit porod.

To sploh ni res!!! Sama sem smela stati med porodom, k meni je prišla celo kolegica, ki je drugače maserka in mi je zadnji dve uri  poroda križ masirala, kar mi je zelo pomagalo-vsaj občutek sem imela, da so bolečine manjše..

eh Marogica, potem si pa imela svoj porod bolj pod kontrolo kot si mislila, da ga imaš user posted image user posted image

pa nisem hotela povedat, da nikjer v sloveniji ne pustijo alternativnih položajev poroda. samo da se tendenca v večini primerov nagiba k temu, da je porod hrbtno- ležeč. se opravičujem, če sem napisala tako, da se narobe razume. pravim da je (na splošno) razlika, če te pustijo da se svobodno gibaš ali samo ležiš v vnaprej določenem položaju.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 22
18.5.2008 13:24:44   
srki
No, jaz nisem ležala tam kot klada, vsakič, ko je prišla babica v kontrolo, mi je povedala, kaj se dogaja. Tako da, niti ne vem, kako bi sama nadzirala porod, ker nimam pojma o tem.

S tem, da mi je med popadki sama govorila, kako naj ležim oz. stojim, da mi bo lažje. Celo tisto napihljivo ogromno žogo je prinesla, da bom lažje popadke prenašala.

(odgovor članu Blacky30)
Neposredna povezava do sporočila: 23
18.5.2008 13:49:39   
Anonimen

Meni je enako rekla, naj se smestim, kakor mi pase. Potem sem kar zaspala. Samo so me na koncu zbudili, ker so naredili tak vik in krik in prizgali vse luci, za kar mi se danes ni jasno, zakaj, saj ni slo nic narobe.

In v bistvu ugotavljam, da je spati zelo prirocna tehnika, saj je v spanju telo sprosceno in tako pomaga dojencku, da se rodi.

(odgovor članu Marogica)
  Neposredna povezava do sporočila: 24
18.5.2008 14:34:47   
srki
Pa si ob popadkih lahko spala? Al si takrat, ko se ni še nič dogajalo?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?