Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
noseča sem, nočno delo? 7.5.2008 16:36:20
|
|
|
|
Anonimen
|
Opravljam pretežno nočno delo. Pred tednom dni sem dobila potrditev nosečnosti, trenutno sem v 8. tednu. Povedala sem nadrejenim, vendar so mi rekli, naj ta mesec še potrpim s tem urnikom, naslednji mesec pa me bodo razporedili na drugo delovno mesto. Ponoči zelo trpim, na trenutke mi je slabo, zaspana sem tako, da komaj gledam, trebuh me začne zelo boleti tam okoli 23. ure. Ali škodi to otroku, kaj naj naredim, naj potrpim, naj grem na bolniško?
|
|
|
|
RE: noseča sem, nočno delo? 7.5.2008 17:15:25
|
|
|
|
*Junona*
|
Pojdi do G in naj oceni situacijo. Mogoče ti bo dal bolniško. Pa srečno
|
|
|
|
RE: noseča sem, nočno delo? 7.5.2008 17:39:05
|
|
|
|
D.Mateja
|
V zakonu o delovnih razmerjih ti točno piše, da nosečnice ne opravljajo nadurnega in nočnega dela.
|
|
|
|
RE: noseča sem, nočno delo? 7.5.2008 17:49:39
|
|
|
|
Anonimen
|
190. člen (varstvo v času nosečnosti in starševstva v zvezi z nočnim in nadurnim delom) (1) Delavcu, ki neguje otroka, starega do treh let, se lahko naloži opravljanje nadurnega dela ali dela ponoči samo po njegovem predhodnem pisnem soglasju. (2) Delavka v času nosečnosti in še eno leto po porodu oziroma ves čas, ko doji otroka, ne sme opravljati nadurnega dela ali dela ponoči, če iz ocene tveganja zaradi takega dela izhaja nevarnost za njeno zdravje ali zdravje otroka. (3) Enemu od delavcev-staršev, ki ima otroka, mlajšega od sedem let ali hudo bolnega otroka ali otroka s telesno ali duševno prizadetostjo, in ki živi sam z otrokom in skrbi za njegovo vzgojo in varstvo, se sme naložiti, da opravlja nadurno delo ali delo ponoči, samo po njegovem predhodnem pisnem soglasju. Zdrava nosecnica lahko opravlja tudi nocno delo...
|
|
|
|
RE: noseča sem, nočno delo? 7.5.2008 18:05:30
|
|
|
|
D.Mateja
|
A te lahko vprašam kje delaš?
|
|
|
|
RE: noseča sem, nočno delo? 7.5.2008 21:19:59
|
|
|
|
*Junona*
|
Zakon je zakon, tak da tu ni debate.
|
|
|
|
RE: noseča sem, nočno delo? 7.5.2008 22:07:49
|
|
|
|
Orhideje
|
IZVIRNO SPOROČILO: *Junona* Zakon je zakon, tak da tu ni debate. Tu pa se takoj podpišem.
|
|
|
|
RE: noseča sem, nočno delo? 7.5.2008 22:12:51
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: *Junona* Zakon je zakon, tak da tu ni debate. Ne... , se vedno lahko debatiras, ali taksno delo ogroza zdravje matere in otroka. Samo po defaultu ni prepovedano.
|
|
|
|
RE: noseča sem, nočno delo? 8.5.2008 13:05:57
|
|
|
|
tatam
|
Jaz sem v prvi opraaljala nočne b.p.V drugi pa ni šlo in sem seveda takoj nehala. Mislim,da ti trenutno škodiš najbolj sebi. Samo nočno delo pa po moje otroku ne škodi,če se mati v redu počuti. Kar pa se ti ne!!
|
|
|
|
RE: noseča sem, nočno delo? 8.5.2008 18:27:55
|
|
|
|
Anonimen
|
Takoj ko je delodajalec uradno obveščen o nosečnosti (ko mu predložiš potrdilo o nosečnosti s strani ginekologa) te mora razporediti na delovno mesto primerno tvojemu stanju. V ZDR je jasno napisano v kakšnih pogojih noseča delavka sme ali ne sme delati. Če se delodajalec ne ravna po ZDR je tu delovna inšpekcija. To je grša pot. Lepša pot je (v kolikor imaš razumevajočega ginekologa ali osebnega zdravnika), da mu razložiš situacijo in ti odredi bolniško za 30 dni. Takrat pa bo na razpolago tudi primernejše delovno mesto, če sem prav razumela. Če razumevanja s strani zdravnika ne bo, potem si moraš sama izboriti svoje pravice pri delodajalcu. V skrajni sili vzemi dopust (kar je sicer nonsens ampak noben delodajalec ti ne bo za opravljeno delo tako hvaležen ko tvoje dete za počitek).
|
|
|
|
RE: noseča sem, nočno delo? 8.5.2008 18:34:43
|
|
|
|
Anonimen
|
132. Kakšne so omejitve za nočno delo? Ali se lahko odredi nočno delo ženskam in delavcem s starševskimi obveznostmi, starejšim, delavcem, mlajšim od 18 let? Delodajalec se mora pred uvedbo nočnega dela, če se nočno delo redno opravlja z nočnimi delavci, pa najmanj enkrat letno posvetovati s sindikati pri delodajalcu o vprašanjih, povezanih z nočnim delom. Na zahtevo inšpekcije za delo mora delodajalec le-tej posredovati določene podatke o nočnem delu delavcev. Če delo, organizirano v izmenah, vključuje tudi nočno izmeno, mora delodajalec zagotoviti njihovo periodično izmenjavo. Delavec ene izmene sme delati ponoči najdlje en teden,več pa le, če pisno soglaša. Delodajalec nočnega dela ne sme odrediti delavcem, ki še niso dopolnili 18 let in delavkam v času nosečnosti in še eno leto po porodu oziroma ves čas, ko dojijo otroka, če iz ocene tveganja zaradi takega dela izhaja nevarnost zanjo ali otroka, le s soglasjem pa starejšim delavcem, delavcem, ki negujejo otroka, starega do treh let in delavcem, ki živijo sami z otrokom, mlajšim od sedem let ali hudo bolnim oziroma prizadetim otrokom. Delodajalec tudi ne sme razporediti na nočno delo delavca, ki nima urejenega prevoza na delo in iz dela. Posebna zakonska pravila veljajo glede dopustnosti nočnega dela žensk v industriji in gradbeništvu.
< Sporočilo je popravil LeINA -- 8.5.2008 18:35:10 >
|
|
|
|
RE: noseča sem, nočno delo? 8.5.2008 19:01:20
|
|
|
|
Dashenka
|
Delodajalec nočnega dela ne sme odrediti delavcem, ki še niso dopolnili 18 let in delavkam v času nosečnosti in še eno leto po porodu oziroma ves čas, ko dojijo otroka, če iz ocene tveganja zaradi takega dela izhaja nevarnost zanjo ali otroka, le s soglasjem pa starejšim delavcem, delavcem, ki negujejo otroka, starega do treh let in delavcem, ki živijo sami z otrokom, mlajšim od sedem let ali hudo bolnim oziroma prizadetim otrokom. Delodajalec tudi ne sme razporediti na nočno delo delavca, ki nima urejenega prevoza na delo in iz dela. Posebna zakonska pravila veljajo glede dopustnosti nočnega dela žensk v industriji in gradbeništvu. Torej, delavec te ima vso pravico razporediti na nočno izmeno, če iz ocene tveganja delavnega mesta izrecno ne izhaja nevarnost za nosečnico in plod.
|
|
|
|
RE: noseča sem, nočno delo? 8.5.2008 20:36:46
|
|
|
|
ursalara
|
Zakon je zakon!Jaz na tvojem mestu bi vztrajala in zahtevala da te premestijo na lažje delavno mesto!
|
|
RE: noseča sem, nočno delo? 8.5.2008 21:39:48
|
|
|
|
Naja30
|
Če ne gre drugače, naj te G da na bolniško.
|
|
|
|
RE: noseča sem, nočno delo? 8.5.2008 22:14:54
|
|
|
|
Anonimen
|
Jaz sem delala ponoči. Na prvem pregledu, ko mi je potrdil nosečnost me je dal na bolniško. Res dosti sem delala ponoči, dosti sem bla na nogah, pa tam se je zelooo kadilo itd. Neprimerne razmere pač. Kje delaš?
|
|
|
|
RE: noseča sem, nočno delo? 8.5.2008 22:58:32
|
|
|
|
ANA_P
|
Tudi jaz ti svetujem bolniško. Kar se pa tiče: zakon je zakon. To je res, res pa je tudi da se ga marsikateri delodajalec ne drži. In žal je včasih zaradi zahtevanih pravic delavca ogrožena delavčeva služba. Zato še enkrat, ti kar v bolniško, bo bolje zate in za tvojo . Pa čuvaj se! čao
|
|
|
|
RE: noseča sem, nočno delo? 16.5.2008 23:15:11
|
|
|
|
Anonimen
|
Delam na hotelski recepciji. Hmmm, tezka bo, po moje.
|
|
|
| Stran: [1] |
Najbolj brane vsebine v rubriki Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Zadnje s foruma
Brrrr...
пеперутка16
Ste že kdaj naleteli na kaj neznanega, nam ljudem karkoli nadnaravnega?! Duhovi, hudič, šejtan......