Anonimen
|
Bom napisala, kako sem mojemu 10-letniku dopovedala, kaj je sploh rekel... Pri tej starosti se v šoli že izoblikujejo skupine učencev in ker je moj sin lahko vodljiv (da se ga prepričati v vse kozlarije), so to ugotovili tudi nekateri drugi učenci (predvsem eden, ki je zelo problematičen, moj sin pa je, na žalost, kar pošteno pod njegovim vplivom, saj misli, da je frajer, če se družita, v resnici pa ga tisti problematični samo izkorišča, da preko njega dela kozlarije, za katere potem ni kaznovan). Kletvice so v šoli, take in drugačne, na žalost že vsakdan, predvsem pa tiste, ki so pomešane z rasističnim in nacionalističnim razmišljanjem. In tako je nekega dne moj sin prinesel domov zvočni posnetek na GSM-u, kjer nekomu je*e ustaško mater. In potem je dobil lekcijo. Najprej sem ga vprašala, če ve, kaj je "mater". In je rekel, da je to najbrž "mama", kar sem mu pritrdila, ker je res. Potem sem ga vprašala, če ve, kaj pomeni "je*ati". Spremenil je barve kakor kameleon in potem svojim letom primerno razložil besedo. Kar sem mu spet pritrdila, ker je imel prav. Nato sem ga vprašala po kombinaciji besed "je*at mater". Spet spreminjanje barv in otroška razlaga, kateri je sledilo moje direktno vprašanje, če bi on, pri svoji starosti, sošolcu "je*al mater". Skoraj se je pogreznil v zemljo. Drastičen ukrep, ja, ampak je bil uspešen. Ne skrivam spolnosti pred otrokom. Potem pa še beseda "ustaškao". Vprašala sem ga, če ve, kdo so bili "ustaše", pa ni imel pojma. In sem mu razložila tako, kakor jaz gledam na to (brez politično - zgodovinskih kompliciranj). Slovenci smo v vojni partizane, ki so branili našo državo. Hrvatje so imeli ustaše. Srbi so imeli četnike. In tako dalje. Torej so ustaše Hrvati, ki so branili svojo državo (kar je edino prav). In ko sem potem sinu še razložila, da je njegov očim Hrvat, pol Hrvat pa tudi njegov polbrat, je obnemel. Dojel je, da je "je*al ustaško mater" lastni družini. Niti na kraj pameti mu ni padlo, da bi kdaj ponovil karkoli podobnega.
|