Gina
|
Dejčka, samo tolk, za info.... nobene jagode prvo leto ne rodijo ogromno, pa naj bodo to rdeče vrtne jagode ali maline ali karkoli drugega. Narejene so tako, da drugo leto rodijo boljše, pa tretje tudi. Rdeče jagode moraš potem prestaviti, presaditi na drugo mesto čez tri leta, da spet ok rodijo. Boljše bi ti rodile, če bi jih npr. že jeseni sadila. Jaz sicer nimam bog ve kaj izkušenj z bakerjem, vem sicer, da je moj oče naročal nekaj, pa da je zadovoljen, ampak na splošno je tako, da če ti kupiš nek grm, 30cm visok, da ne moreš pričakovati, da bo nalsednje leto tak, kot je na njihovi kataloški sliki. Po letih skrbne in premišljene vzgoje morda. Poleg tega moraš malo poznati podnebne razmere in lastnosti tiste rastline, pa mesto, kamor jo moraš saditi in razmere, ki ji ustrezajo. Ma kaj pa vem....težko sodim. Vem pa to, dasem lani kupovala semena in sadike na veliko koncih - od vrtnarij do bau...., obija, evrogartna, lokalnih vrtnarij, pa od slovenskih proizvajalcev do nemških, pa ital...... pa ti moram reči, da mi je lani praktično vsa zelenjava krasno ven prišla in rodila, celo zelena pa peteršilj, ki sta dostikrat vprašljiva, kar se pa rožic tiče, je bilo veliko razočaranje, ker je bilo praktično pol semen nekaljivih oz. res slabo kaljivih. Enako je bilo s čebulicami in gomolji, pa nisem niti ene pri bakerrju naročila. Od ne vem koliko dalij, so mi ven prišle 3 se mi zdi, od ne vem koliko gladiol mi je ven prišlo polovica (btw, lani je bilo izjemno vroče poletje in gladiole bi vsakemu crknile in se skivenčile, če jih ni zalival dovolj). Skratka, ne vem kaj ti svetovat. pri semenih in sadikah je pri nas še vedno loterija. izberi fajn vrtnarijo, daj rastlinam dobre razmere, kvalitetno zemljo, daj jih na pravo mesto, pa upaj, da bo šlo vse ok. Aja, jagode moraš vmes še malo pognojit, da bodo boljše rastle. srečno .
|