|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   izbirčnost pri prehrani
7.1.2008 16:11:32   
ninu
Pozdravljene RR-ovke. Vsega lepega v tem letu vam želim! Pišem vam, ker sem obupana in upam za kakršenkoli nasvet z vaše strani.

Doma imava neješčo, izbirčno, prefinjeno 19 mesečnico in vsak dan sem bolj obupana. Veliko sem že prebrala na to temo, nikjer pa nisem zasledila odgovora kakšne mamice, da mogoče mine samo od sebe? Kdaj se neha izbirčnost, kako preusmeriti oz. se pravilno obnašati, da bo spremenila odnos do hrane.

Pri nas je trenutno stanje tako, da je pri jedi ta-glavna. Oba se ji podrejava, ji pripravljava, ponujava vse mogoče hrane, jo animirava, ji nosiva igrače, jih pobirava... Ona ne bo jedla. Nove hrane sploh noče probat. Če nama že uspe, da odpre usta, hitro vrže ven in se dela kot da bo bruhala.
Živela bi  samo od juhice (čiste, s testeninami). Tudi kakšne testenine z mesno omakico rada poje in tu se ustavi. Vsak dan ji še posebej pripravljam, pa še to le izbrane jedi (kar pomeni, vsak tretji dan se hrana ponovi). Kakšen košček mesa, kakšen ocvrt krompirček, vse to le okuša in poje npr. samo enega, da bi še kaj drugega poskusila, ni govora.

Pri sadju je jabolke, hruške, banane in pri tem se ustavi. Noče frutkov, noče niti poskusit kivijev, pomaranč, mandarin, domačih kompotov. Poskusila sva že na vse načine.
Zajtrki in večerje so poraz. Včasih je imela rada vse sorte rižolinotov, pa doma skuhan gres, pa polento na mleku..sedaj niti tega več noče, kruh ne sem biti nič namazan (zanjo je umazan). user posted image  Nobenih kosmičev, nobenih jogurtov, pudingov, salame, paštet, marmelad, sira...  Jogurte in sir je včasih oboževala. Vse sva že poskusila. Tudi spretno sva že skrila namaze v sredico kruha, pa je pogruntala. Dokler ni, je še jedla, ko je zagledala barvo, pa konec. Trenutno nama je ostalo to, da poje pol kosa kruha namočenega v kakavu, da ji vsakič dam košček kruha na žlico kakava. In to je njena večerja in zajtrk. Zaradi malo zaužite hrane ji dava še flašo mleka pred spanjem.

Moj dragi tudi veliko peče, piškotke, pite, peciva, pa noče NIČ probat, ok, z izjemo piškotkov. Pa še to samo enih. user posted image
Kaj menite. Imate kaj izkušenj s takimi otroci? Jih to kdaj mine? Je to neješč otrok, ali zelo izbirčen? Kje sva jo usekala mimo? Kako naj pristopiva, da ne bo šlo samo še na slabše. Bojim se dneva, ko še juhice ne bo več hotela.

Tudi v vrtec hodi in vzgojiteljice pravijo, da normalno je, spi.. Ko pa vprašam po določeni hrani tisti dan, če je jedla pa, ja, tega pa ni hotela... Baje tudi tam je samo juhice. Vzgojiteljice ji noter umešajo gosti del obroka in baje nekaj poje. Sem v dvomih, ker kaka samo na 1, 2 dni, ko je pa doma tudi po 2x na dan. Ko pride iz vrtca domov je vedno zelo lačna, ampak saj pravim, za izbrane stvari, drugače bo raje lačna.

Aja, sladkarije pa vedno rada.
Veliko sem že napisala, nočem bit predolga. Vsak stavek bo dobrodošel.

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: izbirčnost pri prehrani
7.1.2008 18:25:06   
Naja30
Oprosti, ampak jaz je ne bi tako silila in animirala pri kosilu. Dala bi ji za jest in če noče, bi svoje pojedla, njeno pa shranila za kasneje. Slaedkarije bi črtala, dokler ne poje svojega obroka. Po moje ne gre toliko za izbirčnost, no mogoče se motim. Doma imam punčko, ki zelo rada je, tako da govorim kaj bi jaz naredila, lahko. Kaj bi bilo pa, če bi bila v tvoji situaciji, pa ne vem. No, probala bi tako kot sem napisala.
Vprašaj vzgojiteljico, kaj konkretno še je v vrtcu.

(odgovor članu ninu)
Neposredna povezava do sporočila: 2
7.1.2008 19:36:17   
tascha
Ja, mi imamo takega 10 - letnika. Sicer je izbor hrane sedaj že malo večji kot pri vas, a vseeno. Pri dveh in pol letih je nehal jest, pa je prej jedel skoraj vse.user posted image Potem pa smo probavali na lepo, zgrda, nagrade, grožnje, doma, v vrtcu... Pa je sedaj že v šoli, pa ni dosti bolje. Na kruhu preživi mogoče kdaj pašteto ali eurokrem, makaroni morajo biti brez omake -taki suhi, pire krompir. Mesa, salame, sire sploh ne pogleda. Smo pa v teh letih prišli vsaj do tega, da je jogurte in sadje. Ampak kri pa ima vedno OK. Zako, da ti lahko svetujem, edino veliko potrpljenja.user posted image

(odgovor članu Naja30)
Neposredna povezava do sporočila: 3
7.1.2008 20:26:52   
tlb
OJ!
Mi imamo takšno 26 mesečnico. Za kosilo poje samo juho s kroglicami, sedaj sem našla neko "umetno" juho s takimi školjkami (testenine) in to poje, pa grisove cmočke tudi. Kupla sem tudi abecedno juho, ker jo črke zanimajo, nisem še preizkusla....Mesa poje vsak drugi dan morda grižljaj, občasno kak košček poli klobase. Sadja sploh ne je! pa ga je včasih! niti malo.....zdaj ji kupujem Fructalov sokec "smoothie", spije kak deci "rumenega", tudi da dosti na barvo. sicer pa pije kakav, ga delam iz 3.2masc.mleka, zjutraj in zvecer, pa cokolino tudi poje, pa seveda skutke. in to je to. na sladkarije je cist cist cist nora.....
aja, pa z mano poje malo kruha in medu (to jaz jem vsak vecer).

sicer pa je ne silim jest, niti je ne animiram, pri kosilu dobi enako hrano kot midva z možem, če pač ne poje, pa naj bo lačna.....po navadi kosila poje minimalno. tudi, če jemo komaj ob treh, pa je do takrat pojedla samo eno porcijo čokolina.....pa trudim se bit neke vrste "zgled", ceprav jaz ravno nimam "urejenega odnosa do hrane" (ne jem najbolj zdravo....).
čokolado pa dobi samo, če je "hrano". pa seveda, ko sama najde kam sem jo jaz skrila.....(obiski pač nosijo sladkarije, jaz pa to potem skrivam....). no, moram rešt da vsak drugi dan dobi en mali košček čokolade.

sicer pa ni presuha, pa tudi ne debelušna. krvne slike pa ji ne kontroliram, ker pri zdravniku naredi ceeeeeeli cirkus in se mi dete smili. ker se mi zdi, da ima kar dovolj energije.....čeprav mi zgleda malo bleda....ampak verjetno ima pač polt po meni ;)

tudi nekih vitaminov ji zaenkrat ne dajem, sem že malo razmišljala o tem. zaenkrat ne. pa tudi jaz sem se nehala "sekirat" okrog te njene neješčnosti. pri dandanes dobro založenih hladilnikih mislim, da detece ne more stradat. 

drgač pa-kaj pa pravi tvoja pediatrinja? kakih drisk nima tamala? da vseeno ne bi bilo kakšne bolezni v ozadju, kako neprenašanje laktoze ali kaj podobnega, ne vem.

tak. sem se kar razpisala ;)

se tolažim s tem, da sem jaz bila vedno zelo zelo zelo neješča (khm, sem še vedno), ampak sčasoma se začela jest vedno bolj raznoliko hrano. sem pa vedela, da če rečem, jaz pa zelja ne maram, da bom dobila nekaj druga (pire pa kako fino meso.....) in sem seveda to s pridom izkoriščala. v šoli pa sem bla nekaj časa pač lačna, nato pa sem postopoma začela jest kar mi je bilo pač ponujeno.....in sem čisto v redu "prehranjena" in mehka na določenih delih ;)

bo že minlo.....

Lepo bodi! pa DOBER TEK tvoji tamalčici!

Lp iz MB!

-------------------------------

(odgovor članu ninu)
Neposredna povezava do sporočila: 4
7.1.2008 20:36:48   
tatam
Moj sin je pri treh letih jedel juhe,špinačo in pohano meso!!!Pa vmes kaki kruh!In to je blo to.Če sem mu hotla na silo kaj novega dat je začel bruhat kar v krožnik!! Trajalo je nekje do petega leta.Potem se je malo umirilo.Danes je star sedem in je večinoma stvari,ampak včasih sedi pri kosilu tudi 2 uri...Ampak to je že druga temauser posted image

(odgovor članu tlb)
Neposredna povezava do sporočila: 5
7.1.2008 20:48:07   
Anonimen
Mojega otroka pri skoraj 6 letih tole še ni minilo ...

Moj je pohano meso, makaronflajš, ričet, govejo juho (s težavo), palačinke (samo z nutelo), ribe v konzervi (samo ene vrste), kruh in pašteto (ampak samo Argeta junior, če so še kumarice zraven, pa še to zadnje čas ene več) in hrenovke (brez kruha).
Od sadja je mandarine, pomaranče, jagode in jabolka.
Potem je še fižol v zrnju, če je okisan (da dvakrat po enega v usta), pa 2 do 3 peresa zelene solate pikne.
Pa kakav pije.
In to je to. Nobenega krompirja, nobenih namazov, ne marmelade, ne medu, nobene salame, ne jajc, ne jogurtov, ne riža (tega je včasih jedel, zdaj ne več), nobenih mlečnih stvari razen kakava ...

In ja, sladkarije bi pa jedel. Ampak mu dam npr. en bonbon za nagrado, če poje eno mandarino. Tako daleč smo pripli.

Se mi zdi, da je tole čedalje huje, čeprav nikoli ni bil jedec. Hranjenje je, ko je bil manjši, potekalo približno tako kot pri vas.

(odgovor članu tatam)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
8.1.2008 8:35:05   
tannya
Naša punca je tudi imela obdobje tam med letom in pol do dveh, ko ni hotela skoraj nič jesti. Pred tem nismo imeli težav. Zdaj je stara dve leti in 3 mesece in je 2x več kot prej. Kar naenkrat je začela vse jesti. Veliko poje tudi v vrtcu, kar prej ni.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
8.1.2008 8:50:28   
Strawberrie Cherrie
Evo še ena z izbričnežem.
do nekje 11m je jedel vse, kar sem mu dala.
sedaj že 2meseca z veseljem je samo pico, jabolka in mandarine.
sem že čisto preč in stvari mečemo vstran, pa mu poizkušam dajat stvari, ki so mu bile včasih res dobre - rižev narastek, belo meso, riž, pečen krompir. On ne bo nič.
včeraj zvečer je pojedel 2mandarini in to je bilo to. user posted image user posted image user posted image
za zajtrk poje pol kosa kruhauser posted image za kosilo so vedno večje težave, kaj bi. juha še nekako gre, potem se pa zatakne.
ali je imela še katera tak problem, da je otrok na1x postal povsem neješč? naj omenim, da je res majhne količine hrane, recimo 40-50ml juhe za kosilo?! Čez dan se ne dojiva več, doji se le še 2x ponoči....user posted image

(odgovor članu tannya)
Neposredna povezava do sporočila: 8
8.1.2008 9:02:35   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Strawberrie Cherrie
ali je imela še katera tak problem, da je otrok na1x postal povsem neješč?

Mojega je bilo, dokler sem bila na porodniški, sicer vedno potrebno ob jedi zabavat, ampak je pa jedel vse, kar sem mu dala. Ni bilo stvari, ki bi jedel raje od druge.
No, potem se je pa počasi nehalo.

Je pa to sicer do ene mere normalno, ker se otroku začne oblikovati okus in menda je tam nekje pri dveh do treh letih najhuje, kar se izbirčnosti tiče. Potem naj bi bilo bolje. Naj bi bilo.

(odgovor članu Strawberrie Cherrie)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
8.1.2008 9:05:45   
Jančika_
IZVIRNO SPOROČILO: ninu

Pri nas je trenutno stanje tako, da je pri jedi ta-glavna. Oba se ji podrejava, ji pripravljava, ponujava vse mogoče hrane, jo animirava, ji nosiva igrače, jih pobirava... Ona ne bo jedla. Nove hrane sploh noče probat. Če nama že uspe, da odpre usta, hitro vrže ven in se dela kot da bo bruhala.

Kot si sama napisala, vajino podrejanje njenim muham nima nobenega pozitivnega učinka na njeno prehranjevanje. Torej ji enostavno prenehajta igrati klovna. Jedla zaradi tega verjetno ne bo nič več kot do zdaj, bo pa z vajine strani manj slabe volje. Punca si vaju zdaj podreja in vaju zeza, ker ve, da je to vajina šibka točka.

Vem, da je zelo težko neješčega otroka enostavno pustiti, ker imamo enega takega doma. Ampak ne glede na to, kaj vse sem počela, da bi jedel - nič ni pomagalo. Tako da zdaj pri treh letih in pol sploh ne gledam več v njegov krožnik in ne štejem makaronov, ki jih poje, ker bi se mi sicer lahko zmešalo. Če noče jesti tistega kar je na mizi, je pač lačen. Ko je bil manjši, je jedel bolj ali manj vse, samo v minimalnih količinah. Količinsko se ni nič spremenilo, ampak zdaj je postal še malo izbirčen povrhu. Za lažjo predstavo: za večerjo poje 1/4 fruchtzwerga. Edino kar bi jedel ves čas in v velikih količinah, je "med in kruh". Pri treh letih in pol ima 13,8 kil.

Eni otroci so enostavno bolj neješči in po moje kaj veliko ne moreš narediti. Taki pač so. Če bi šlo samo za vzgojo, pri nas poleg peresno lahkega 3,5-letnika verjetno ne bi imeli še 13-kilskega 18-mesečnika, ki mu moramo gledati pod prste in mu včasih celo omejevati hrano, ker se tako nažira (celo banano si naenkrat stlači v usta, da mu ja ne bi kaj ušlouser posted image ; zato mu dajem samo še narezano). Pri nas moramo vsekakor zelo paziti, kaj damo na mizo in da jemo kvalitetno - pri prvem zato, ker poje tako zelo malo, pri drugem pa zato, ker poje tako veliko...

Midva z bratom sva moje starše tudi spravljala v obup, ker nisva jedla čisto nič - zdaj, ko sva odrasla, morava pa oba orenk paziti, da se ne zredivauser posted image . Oba sva več kot ješča na žalost.

< Sporočilo je popravil Jančika RR -- 8.1.2008 9:06:16 >

(odgovor članu ninu)
Neposredna povezava do sporočila: 10
8.1.2008 21:54:07   
ninu
Ful vam hvala za vse vaše izkušnje, mnenja. Upam, da otročki čimprej prerastejo to izbirčnost. Res se jim ne sanja kaj zamujajo.

Sama to tako težko razumem, saj ni jedi, ki je jaz ne bi jedla. Ok, kakšnih polžev res ne bi. user posted image
Vem tudi, da kuham zelo dobro in okusno.. Ampak vem, da tudi vse ve z neješčimi otroci znate pripravljati dobro hrano in se trudite. Včasih (velikokrat) se počutim, da sem totalno nesposobna mama in se sprašujem kje sem udarila mimo. Vsako žlico novo pripravljene hrane ji prav s strahom ponudim, in največkrat je zavrnjena že takoj na poti do njenih ust. user posted image  Kar jeva midva je zanjo vse neužitno.
Zajtrke in večerje ji potem "nadoknadim" z mlekom, da se vsaj malo napolni želodček in to je naš začarani krog.

Močno upam, da je to pač obdobje, ki ne bo trajalo predolgo oz. ne bo ogrozilo njenega zdravja.
Ampak, kako naj se sprijaznim, skuliram. Ne morem in ne morem.

Vas prav razumem. Vsak dan za svoje otročke skuhate posebej tisto, kar jejo, vi pa jeste drugo? Ker tako delam jaz.
Zdaj sem ji kupila še vitaminčke, če bodo mogoče kaj spodbudili apetit.

Veste za kakšno dobro finto, da bi jo zamikala hrana iz najinih krožnikov? Da bi vsaj hotla poskusit. Je kaj izvirnega "palilo" pri vas?

Pozdravčke!!!

(odgovor članu Jančika_)
Neposredna povezava do sporočila: 11
8.1.2008 22:27:14   
Jančika_
IZVIRNO SPOROČILO: ninu
Vsak dan za svoje otročke skuhate posebej tisto, kar jejo, vi pa jeste drugo?

Veste za kakšno dobro finto, da bi jo zamikala hrana iz najinih krožnikov? Da bi vsaj hotla poskusit. Je kaj izvirnega "palilo" pri vas?

Ne kuham posebej, pač pa naredim tako, da je na mizi vsaj nekaj, za kar predvidevam, da bo jedel, in je to tudi za nas, ne samo zanj. Za večerjo mu pa dam na izbiro dve stvari. Včasih ga tudi vprašam, kaj bi jedel, ker bo itak rekel samo eno od treh stvari, ki jih ponavadi je za večerjo.

Trik pa ni deloval čisto noben, tako da pač damo na krožnik, pa če je, je, drugače pač ne.

(odgovor članu ninu)
Neposredna povezava do sporočila: 12
9.1.2008 8:02:00   
mojsoncek
Nas skoraj 20 mesecnik ima zadnje case podobne muhe... v vrtcu je vse in poje vse. Doma (sedaj cez praznike) pa se je vse obrnilo na glavo.
Je juhe (naceloma vse, od goveje do zelenjavnih) z obveznimi zlatimi kroglcami, pa pire krompir, meso samo mleto (npr. cufti, polpeti, bolonjska omaka), potem se pa ze tezko kaj najde. Kot, da se mu ne bi lustalo vec gristi user posted image . Ja in se ena njegova muha... kadar je na krozniku pasta, mu je treba na vsako zlico posebej naribati parmezan, drugace ne bo nic pojedel.

Kadar smo za mizo ga ne animiramo, je sam, razen ce rece "magi", mu pomagava. Ce mu ni za jesti ga pustivo pri miru in ga ne siliva s hrano. Bo ze povedal ko bo lacen. No, kadar pride sila, bi pa pil samo Actimel ali pa pogricka kaksen kreker.

Ah, ga bo ze minilo...

Vse kar smo, je posledica našega dosedanjega mišljenja (Buda)

(odgovor članu Jančika_)
Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
Pomagajmo ustvariti čarobni december za vse
December je čas topline in obdarovanja, a tudi priložnost za pomoč. Spoznajte čudovite humanitarne projekte, kot so Boži...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?