Anonimen
|
Tudi jaz imam Clatronic avtomat za peko kruha. Toliko smo ga uporabljali 3 leta, da je bila posoda "fuč", namreč tisto, kar se vrti je šlo v maloro. Kupila sem novo posodo ca. 20 EUR in veselo pečemo naprej. Kot sem računala se sigurno splača, poleg tega pa dajem v 500 g moke 1/4 kocke kvasa, kar je čisto dovolj, drugače ima kruh zelo okus po kvasu. Ali pa naredim testo (program testo), pa ga dam peči v pečico. Včasih ga pa zamesim na roko, če ga delam iz 1 kg moke, pa ga dam tudi peči v pečico. Recept za 1,6 kg kruha, če delam na roke: 1 kg gladke moke (iz Hoferja) - je najcenejši 1 kocka kvasa 6 dcl mlačne vode (približno) 2 ščepa soli malo sladkorja malo olja Vse skupaj zgnetem (kar z gnetilkami od mešalca, potem še ročno), pustim, da vzhaja, še enkrat malo zgnetem, dam vzhajati v pekač. Ko je vzhajan, dam peči na 200 C in malo kasneje na 150C ca 1 uro ali manj. Po peki ga zavijem v serveto, da se ohladi in postane skorja mehka. Včasih mi rata rahel kot iz štacune. Če vidim, da ga ne bomo toliko pojedli v parih dneh, ga dam kakšen kos v zamrzovalnik. Tako količino ga pa pečem zato, ker se mi zdi škoda greti pečico samo za pol kile kruha. Malo varčujem. Moja mama ga je pekla v krušni peči za 14 dni, smo ga dali v zamrzovalnik in ko smo ga porabili, ga je znova spekla. Naj še omenim, da sem govorila s pekom, in je dejal, da je definitivno domači kruh bolj zdrav, saj je v kupljenem testu čuda enih umetnih snovi notri (da se ne pokvari, da je bolj svež itd.) Tudi on ga peče doma. Lp
|