Anonimen
|
LAZANJA Z GOBAMI: (za 4 osebe) Sestavine: 40g suhih jurčkov 50 ml olivnega olja 1 sesekljan velik strok česna 375 g na večje koščke narezanih raznih gob po želji 175 ml suhega belega vina 90ml/6 žlic pelatov ½ žličke sladkorja 8 plošč za lazanjo 40g sveže naribanega parmezana Sol in sveže zmlet črni poper Sveži listi bazilike za okras Suhe jurčke stresemo v skledo in zalijemo s kropom. Namakamo jih 15 min, nato odcedimo in plaknemo. V veliki ponvi segrejemo olivno olje in namočene gobe 5 min pražimo na visoki vročini. Nato vročino znižamo, dodamo česen in sveže gobe in med občasnim mešanjem pražimo še 5min da se gobe zmehčajo. Zalijemo z vinom in dušimo 5-7min, da se pokuha. Primešamo paradižnik, slakdkor, sol in poper in dušimo na srednje močni temperaturi še 5 min, da se omaka zgosti. Nato naredimo kot z običajno lazanjo, po vrhu damo še parmezan. BUČNE POGAČICE: (12 kosov) Sestavine: 450g na grobo naribanih bučk 50g sveže naribanega parmezana 2 raztepeni jajci 4 žlice nebeljene moke Olje za čeko Sol in sveže zmlet črni poper Bučke osušimo v prtičku. Potem jih zmešamo z parmezanom, z jajcema, moko, s soljo in poprom. V veliko ponev damo olje. Za vsako pogačico damo na olje 3 žlice mase. Pečemo 2-3 min na vsaki strani, da lepo pozlatijo. ZELENJAVNA MUSAKA: (za 6 oseb) Sestavine: 450g na rezine narezanih jajčevcev 115g cele zelene leče 600ml zelenjavne osnove 1 lovorov list 3 žlice olivnega olja 1 na rezine narezana čebula 1 strt strok česna 225g narezanih šampinjonov 400g čičerike(kuhane) 400g pelatov 2 žlici paradižnikove mezge Provansalska zelišča 300ml navadnega jogurta 3 jajca 50g naribanega sira po izbiri Sol in sveže zmlet črni poper Vejice svežega peteršilja za okras Rezine jajčevcev damo v cedilo in potresemo s soljo. Pokrijemo in obtežimo. Počakamo vsaj 30 min, da se izločijo grenki sokovi. Medtem damo v kozico lečo, osnovo in lovorov list, pokrijemo in zavremo. Kuhamo 20 min oz. Tako dolgo, da se leča zmehča. Če je treba, prilijemo še malo vode. Kuhano temeljito odc edimo in imamo na toplem. V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in česen in med mešanjem pražimo 5 min. Primešamo lečo, gobe, oplaknjeno in odcejeno čičeriko, paradižnik, paradižnikovo mezgo, zelišča in 3 žlice vode. Zavremo, pokrijemo in počasi kuhamo 10-15 min. Občasno premešamo. Pečico segrejemo na 180stopinj. Jajčevce plaknemo in do suhega popivnamo. Olje segrejemo v ponvi in jajčevce pražimo 3-4min na obeh straneh. Mešanico z lečo posolimo in popopramo. Na dno pekača zložimo plast jajčevcev, nanj naložimo omako in postopek ponavljamo dokler ne porabimo vsega. Jogurt, jajca, sol in poper stepemo in z mešanico prelijemo musako. Potresemo jo s sirom in pečemo približno 45 min, sa sir zlato porjavi. KANELONI Z BROKOLIJEM IN SKUTO: (za 4 osebe) Sestavine: Olivno olje 12 kanelonov 450g brokolija 75g drobtin 150ml mleka 225g pretlačene skute Ščepec muškatnega oreščka 6 žlic sveže naribanega parmezana 2 žlici pinjol(po želji) Sol in poper Za paradižnikovo omako: Olivno olje 1 drobno sesekljana čebula 1 strt strok česna 800 g pelatov 1 žlica paradižnikove mezge Timijan Sesekljane olive(po želji) Pečico segrejemo na 190stopinj. Pekač namastimo z olivnim oljem. Zavremo veliko kozico vode, dodamo olje, da se kaneloni ne bodo sprijemali, in jih damo v vodo(kanelone). Kuhamo jih 6-7min. Medtem brokoli 10min soparimo ali kuhamo. Kanelone odcedimo, oplaknemo z mrzlo vodo. Brokoli odcedimo in ohladimo. V mešalniku jih spasiramo v gladko kašo. V skledo stresemo drobtine, dodamo mleko in olje in zmešamo v mehko maso. Dodamo skuto, pire iz brokolija, muškatni orešček in 4 žlice parmezana. Posolimo in popramo. Za omako v kozici segrejemo olje in dodamo čebulo in česen. Pražimo da se zmehčata. Nato primešamo paradižnik, mezgo, olive in timijan. Posolimo in popramo. Omaka naj 2-3min močno vre, potem jo prelijemo v pekač. Skutno mešanico damo v dresirno vrečko. V kanelone vbrizgamo nadev. Kanelone nato zložimo na paradižnikovo omako v posodicah. Kanelone po vrhu premažemo z olivnim oljem in potresemo z parmezanom in pinjolami. V pečici jih pečemo približno 25-30 min da pozlatijo. KROMPIRJEVE POGAČICE S TOFUJEM IN SVEŽO PARADIŽNIKOVO OMAKO: (za 4 osebe) Sestavine: 425g na centimeter velike kocke narezanega tofuja 4 olupljeni veliki krompirji, približno 900g Sončnično olje za praženje Sol in poper 2 žlici opraženih sezamovih semen Za marinado: 2 žlici temne sojine omake 1 žlica tekočega medu 2 strta stroka česna Nariban 4 cm dolg kos sveže ingverjeve korenike 1 žlička temnega sezamovega olja Za omako: 1 žlica olivnega olja Pelati V plitvi posodi zmešamo sestavine za marinado in dodamo tofu. V marinadi ga večkrat obrnemo. Vsaj za 1 uro postavimo v hladilnik. Za krompirjeve pogačice krompir 10-15 min kuhamo v pari, da se skoraj zmehča. Potem ga ohladimo in grobo naribamo. Krepko začinimo. Pečico segrejemo na 200stopinj. Tofu poberemo iz marinade, ki jo prihranimo. Tofu razložimo na plitev pekač in pečemo 20 min. Kocke občasno obračamo, da po vseh stranh pozlatijo. V roke vzamemo po četrtino krompirja in ga oblikujemo v pogačico. V ponev damo olje in ga segrejemo. Pogačice položimo na olje in jih potlačimo na debelino približno 1cm. Pogačice pečemo približno 6min, da pozlatijo in jih obrnemo ter pečemo še 6 min da pozlatijo. Medtem naredimo omako. Segrejemo olje, dodamo marinado in paradižnik in med mešanjem segrevamo 2 minuti. Znižamo temperaturo in kuhamo 10min. Mešamo. Pretlačimo skozi sito da postane omaka gosta in gladka. Na krožnike položimo pogačico, po njej potresemo kocke fofuja. Prelijemo z omako on potresemo s sezamovimi semeni. Pa še pišem
|