Freycha
|
V knjigi Dojenje in materinstvo iz srca priše o povečanju proizvodnje mleka naslednje: - Pravila pristavitev k prsim. Prepričaje se ali je dojenček pravilno pristavljen k prsim, da se ne bo naprezal. - Dojite pogosto in tako dolgo, dokler dojenček to želi. Otroka, ki veliko spi, morate buditi in ga spodbujati k aktivnemu sesanju (tu bi samo poudarila, da se mi ne zdi smotrno, če otroček lepo napreduje na teži - moje lastno mnenje). - Obe dojki ob vsakem dojenju. Ob vsakem dojenju ponudite obe dojki. S tem boste zagotovili, da bo dojenček dobil vse mleko, ki mu je na razpolago in da bosta obe dojki stimulirani za proizvodnjo mleka (tu je moj komentar le, da če je v eni dovolj, se mi ne zdi smotrno menjavati. To pride v poštev, ko je ena premalo za nahranitev). - Izmenično dojenje. Ob vsakem dojenju dva do trikrat prestavite dojenčka z ene dojke na drugo. Tako bo bolj zavzeta za sesanje in pris bodo bolj stimulirane. Stran zamenjajte takoj, ko se dojenčkovo sesanje upočasni in ko požira manj pogosto. Ob vsakem dojenju ponudite obe dojki vsaj dvakrat. - Sesanje le pri prsih. Dojenček naj sesal e pri prsih. prenehajte uporabljati dude in če morate dodajati umetno mleko, poskusite s kapalko, žličko ali kozarčkom. - Stimulacija z iztiskavanjem. Prsi lahko vzpodbujate k večji proizvodnji z ročnim ali mehaničnim iztiskavanjem mleka. Iztiskavate lahko po podoju na tisti strani, ki ni izpraznjena, ali med otrokovim daljšim spanjem (zanimivo, meni so na začetku vsi govorili, da črpanje ne pospešuje proizvajanja mleka, tu pa piše ravno obratno). - Le materino mleko. Dojenčka ne nalivajte s čaji ali vodo. če dodajate umetno mleko, zmanjšujte količino v skladu s povečano proizvodnjo lastnega mleka. Pazljivo štejte mokre in pokakane pleničke; tako se prepričate, ali dobi dovolj mleka. Bodite v stiku z otrokovim zdravnikom. - materine potrebe. Ne pozabite nase; počivajte, sprostite se, pravilno se nahranite in uživajte dovolj tekočine. Vse to bo pripomoglo k proizvodnji večje količine mleka in seveda k vašemu splošnemu dobremu počutju. Še čisto na kratko o krizah. Najpogosteje se prva kriza (pomanjkanje mleka in spremenjen urnik) zgodi v starosti šestih tednov, lahko pa tudi že v tretjem tednu. Komaj se je najedel in zaspal, že je spet pokonci, obrača glavico, išče bradavico. Dojenček je nenadoma kar naprej lačen in mamico skrbi, da nima dovolj mleka. Ne dvomite v svoje sposobnosti, to "mlečno krizo" bosta v nekaj dneh prebrodila, saj ni nič drugega, kot normalen poskok rasti, ki ga lahko pričakujete tudi okrog tretjega meseca.....
|