|
RE: zmerjanje,žalitve,.. 24.4.2007 22:29:03
|
|
|
|
Gina
|
Obstajajo otroci, ki se vedejo normalno in primerno, obstaja množica njih, ki se ne. Obstajajo starši, ki se vedejo in skrbijo za otroka primerno in mnogo njih, ki otroka zgolj in samo zagovarjajo, pustijo pa mu vse, da je popolnoma brez meja. Mislim da je vsaj tretjina starše, najbrž pa več, ki otroka v 4. razredu več ne zmorejo prisilit, da stori karkoli po njihovo. Npr. rečejo mu, naj pride domov ob štirih in ga niso sposobni prisilit, da to stori, zato prihaja domov, kadar hoče. oni rečejo, kaj naj pa naredim, ne posluša me, tepel ga ne bom, kazni ne upošteva, kaj naj, preveč svojeglav je?! Halo!!! Ne zavedajo se, kaj to pri pogumnih otrocih zraven pripelje. Situacije, v kateri se je znašla tvoja deklica. In absolutno ne zagovarjam tega, da se to dogaja. Moram ti pa povedat, da je včasih, ko imaš skupino otrok, ki so v podobno moderno razpuščenih familijah (s pretvezo, da delajo vse v dobro otroka - o čemer se ves čas tudi tule na rr pričkamo, a je taka vzgoja ok ali ne) gor rasli, lahko kot učitelj hude in grozne izkušnje. Ne le da se ti otrok spravi na otroka, še njegov starš se spravi nate, ker njegovemu otroku ne dopustiš, da vsepovprek mlati, zmerja oz. žali in ponižuje, ali zgolj da je nevljuden in nesramen - starši so ti sposobni naredit celo štalo zaradi tega, te prijavit na inšpekcijo in kaj vem kaj še, tako da moraš biti hudo zelo pogumen, izkušen in samozavesten, da te to ne gane in kljub temu težiš vsakodnevno, da red in normalno vedenje med otroki pa mora biti in pika. Skratka, kaj ti je storiti: - pojdi do razrednika in zahtevaj red, obvestilo staršem, ki naj bodo zato klicani v šolo in vzgojni ukrep zoper učenko, če se je to zgodilo v času pouka - če to ne zaleže, pojdi do ravnatelja in zahtevaj, da se reči uredijo, oz. bolje, zahtevaj, da se stvari vsakodnevno urejajo - če to ne zaleže, zahtevaj, da se otroka premakne v drug razred (če je ostala skupina ok, lahko težiš, naj zamenjajo motečo učenko, včasih take reči uspejo, če si dovolj vztrajen in če imaš še kakega od staršev za sabo, če pa hočeš da tvojo prestavijo, pa sploh ne sme biti tako velik problem) Veš, v razredu moje hčerke je bilo par takih otrok, zaradi katerih je vsakodnevno jokala in posledično je bila ves čas sitna in nesrečna - tudi doma, ne le v šoli. Mislila sem težiti, da bi jo dali v drug razred, pa ta mala ni imela poguma, ker se je vseeno na nek način navadila (saj veš, če neko reč poznaš, pa četudi je zanič, jo težko spustiš). Kako zelo narobe je bilo! Dve leti in pol samega sranja. Nobena učiteljica jih ni mogla v red spravit. Potem smo se preselili in moj otrok čudežno uživa na novi šoli. Niti slučajno ni podobno prejšenjemu stanju na prejšnji šoli. Hočem ti reči, da okolje, skupina v kateri preživi tako dolge ure in to vsak dan, zelo pomemben faktor pri življenju otroka.
|
|
|