Freycha
|
Sama se borim s tem atopičnim dermatitisom od 2. meseca rojstva. Verjemite mi, da postaneš pravi mali ekspert. Predvsem kar se tiče antihistaminikov in kortikosteroidov itd...... Drugega ne bom komentirala, ker je medicina in pa predvsem alternativna medicina tako napredovala, da ji ne sledim več. Predvsem zato, ker sem se sama odločila, da se ne bom obremenjevala z alergijo in da je nimam. Jem vse (pa sem na 80% hrane alergična in na pršice, cvetni prah, živalsko dlako, pa še astmatik sem zraven), če je kdaj česa preveč, se mi seveda spustijo izpuščaji, pa jih takrat namažem s kortikosteroidno kremo in zadevo omilim. No in ravno zaradi teh kortikosteroidnih krem sem se odločila, da nekaj malega napišem. Ko sem bila mala, teh krem sploh in bilo. Pojavile so se v mojih mladostnih letih, pa še to samo Elocom, ki je izredno močan. Moji starši so me zaradi takratne nevednosti mazali s tem spredaj in zadaj. Ko sem bila 1. mesev v bolnici zaradi hudih alergij (BTW pojavile so se mi, ko sem se začela homeopatsko zdraviti, pa so me skoraj ubili, pa nimam nič proti homeopatiji, samo meni in pomagalo) so me vsak dan 2x na dan na debelo namazali z Elocomom, povili v rjuho in me pustili pajcat 1. uro. Potem pa je naenkrat ratala fama, da kortikosteroidi tanjšajo kožo in da so škodljivi itd..... Naenkrat se nisem smela več mazati kar tako, ker bom kao brez kože ostala. No, jaz nimam nič tanjše kože, kot jo imajo drugi, imam pa zelo uničeno kožo od 29. let uničevanja s praskanjem in izpuščaji itd.... Hočem reči, da se meni osebno (pa to je le moje mnenje) zdi manj problematično, če se na tistem delu, kjer je koža res prizadeta čisto na tanko namažeš s kortikosteroidom, kot da praskaš v nedogled tako močno, da uničiš kožo. In verjemite mi, da jo hudičevo uničiš. Na nekaterih mestih imam kožo tako, kot bi se poparila, polna sem peg, ker mi je tako globoko mutirala koža, da se je načelo tudi pigment, itd..... Res pa priporočam vsem, da se tiste dele, ki se jih namaže s kortikosteroidom umakne iz sonca, saj sonce in kortikosteroid nista ravno za skupaj. Da pa ne bo pomote, nikakor pa nisem pristaš pretiranega mazanja in sem tudi mnenja, da je treba sprobati vse, tudi alternativo. Jaz sem sprobala dve. Prva me je skoraj ubila, druga pa mi je toliko pomagala, da sem ugotovila, da je precej v glavi in sem začela razčiščevati stvari iz preteklosti in se mi je alergija tako pomirila, da sem lahko po cca 24. letih nehala jemati antihistaminike na dnevni bazi, Elocom pa pride v poštev le, če je koža res slaba. Tudi pumpic za astmo ne uporabljam več. Je pa res, da par mesečnemu otročku pač ne moreš reči, naj si poštima v glavi..... No, sedaj imam punčko staro dobre dva tedna in samo čakam, če je pobrala po meni alergijo, ali ji bo uspešno ušla. V slednje sicer dvomim, ampak upanje umre zadnje!
|