|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   samostojno sedenje
17.1.2007 21:35:09   
matahari
Drage mamice,
naš mali user posted image ima štiri mesece in pol in se zelo trudi sedeti, ko ga dvignem v sedeč položaj se hoče postavljati na noge..torej vse skupaj veliko prekmalu oz. zanimajo me vaše izkušnje..zanima me tudi, kdaj so vaši user posted image samostojno držali igračko??
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: samostojno sedenje
17.1.2007 21:42:29   
Anonimen
ja moja tamala je bla ista. pusti ga kolikor sam zmore. ne tlač ga dol pa tudi forsirat ni treba.
kdaj je držala igračko? hmm se ne spomnim user posted image  tm okoli 4. mesca pomoje če ne že mal prej

(odgovor članu matahari)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: samostojno sedenje
17.1.2007 21:46:38   
eya
Čisto enostavno: če se sam vsede, ga pusti, ko bo sam vstajal, ga pusti.

Naš je ropotuljico držal pri 3 mesecih, samostojno sedel pa pri 6,5 mesecih.

_____________________________

Razvajeni otroci vedno kaj zahtevajo, ustvarjalni vedno kaj ušpičijo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: samostojno sedenje
17.1.2007 22:10:15   
pikicaa
Naša je igračko sama držala pri treh mesecih, samostojno pa začela sedeti pri 6,5.

Tudi naša je hotela non stop sedeti in se postavljati na nogice pa sem ji vedno ustregla. Pusti toliko kolikor sam hoče.

_____________________________

4.6.2006 je prišla na svet najina največja sreča z imenom Maja
18.1.2008 smo dobili še sončico Klaro.

(odgovor članu eya)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: samostojno sedenje
17.1.2007 23:19:25   
Seven*
Eno je lezati na dvignjenem leziscu, drugo je sedenje. Sedenje med kupi blazin, ko je otrok cisto zgrbljen je mocno odsvetovano in otrok takrat se ni pripravljen na kaj takega. Ce ima interes se bo itak sam pomantral do sedenja. Kadarkoli ga posedis ga silis, dokler se sam ni sposoben usesti.

Definicija sedenja: "Otrok sedi, ko se zna sam posesti"

Zdaj bom pripela gor na temi Razvoj in razvojna en odlicen clanek v hrvascini, ki govori o tem, da mora otrok sam priti do dolocenih faz (sedenje, hoja) in da mu s pomaganjem samo skrajsamo VAZNE faze v njegovem razvoju. V to seveda niso vstete pravilne fizioterapevtske vaje, ki razvoj VZPODBUJAJO.




_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu matahari)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: samostojno sedenje
17.1.2007 23:26:56   
pravljica
naš se je najprej plazil, šele potem je samostojno sedel...nikoli ga nismo mi posedali, niti dvigovali njegovega hrbtišča na kupih blazin...mislim, da je bilo to nekje od 6. - 7. meseca

_____________________________

yeah, thats me ;)

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: samostojno sedenje
18.1.2007 1:25:29   
lojzika
Naš je sedel brez opore šele pri 9 mesecih vedno se je izral leže da je prikril da ne zna sedeti user posted image . Nismo pa delali neke panike. No založen z blazinami je pa okoli 5 meseca čisto lepo sedel.

(odgovor članu pravljica)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: samostojno sedenje
18.1.2007 8:08:20   
KIKI****
UF, naš tamal se je že pri krstu kar sam iz ležečega v sedeči položaj posedel-4 mesece je bil star. Pri 5 mesecih se je postavljal na nogice, hotel je vse, pri 7 je samostojno sedel, pri 9 mesecih in 9 dneh je shodil, plazil se je šele pri 10 mesecihuser posted image
vsak po svoje. kolikor želijo, a brez siljenja, pa nikolini pametno pretiravati

(odgovor članu lojzika)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: samostojno sedenje
18.1.2007 8:17:59   
lenika
Igračko je držal pri 3,5 meseca. Samostojno sedi od 7. meseca, vendar se še vedno sam ne vsede. Tako,da jaz se ne strinjam s tem, da če se še sam ne posede, da ni sposoben sedet. Naš osemmesečnik sedi brez opore in se igra tudi pol ure, čeprav se še ne vsede sam.

(odgovor članu KIKI****)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: samostojno sedenje
18.1.2007 9:11:26   
Nixxon
IZVIRNO SPOROČILO: matahari

Drage mamice,
naš mali user posted image ima štiri mesece in pol in se zelo trudi sedeti, ko ga dvignem v sedeč položaj se hoče postavljati na noge..torej vse skupaj veliko prekmalu oz. zanimajo me vaše izkušnje..zanima me tudi, kdaj so vaši user posted image samostojno držali igračko??


Meni se ne zdi prekmalu. Najin še ni niti 4 mesece, pa že skoraj 1 mesec hoče sam sedet, če ne je panika, stat pa tut, ga potegneš gor, pa kr stoji. Edino proti strani leze počasi ko sedi, očitno še te mišice niso dovolj razvite.

(odgovor članu matahari)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: samostojno sedenje
18.1.2007 9:11:26   
Natti
Sedeli smo pri 6-ih. Se je pa tudi že zelo hmalu dršal pokonci in se hotel postavljati na nogice. Zdaj je star 7 mesecev in ob podpori sam stoji! V hojci pa osvaja celo stanovanje

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: samostojno sedenje
18.1.2007 10:21:21   
Seven*
Lenika, taksna je definicija pediatrov in ostalih strokovnjakov. To, da samostonjo sedi brez da se sam posede pove to, da se ni osvojil zadeve cisto, ker bi po pravilih moral sam priti do te faze in pac kaze na to, da ste ga posedali sami. Zato se tudi ne zna sam posest, ker mu to ni potrebno. Zakaj bi se mantral, ce se drugi namesto njega..

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: samostojno sedenje
18.1.2007 10:30:08   
Seven*
Usvajanje glavnih motornih funkcija (kontrola glave, bočni transferi u ležećem položaju, sedenje, stajanje, hod, puzanje, hvatanje) odvija se potpuno spontano. Sve motorne radnje dete nauči i savlada potpuno samo i zato nije potrebno „učiti“ dete da sedi, stoji, hvata, hoda... “Učenje” deteta motornim radnjama predstavlja grubo, nepotrebno i nepoželjno uplitanje u spontan motorni razvoj kojim se ometa i usporava normalno usvajanje motornih funkcija (6).

Nekada se smatralo da dete u uzrastu od 6 meseci treba da sedi, te da je potrebno pasivno posedati dete uz obavezno podupiranje. Ne uzimajući u obzir normalne faze u razvoju kretanja, ne poštujući prirodne nagone za kretanjem i zakone razvojne kineziologije, nanosi se ogromna šteta detetu i njegovom zdravlju. Prerano pasivno postavljanje u sedeći položaj naročito veliku opasnost predstavlja za decu sa smetnjama u motornom razvoju, jer se svako patološko držanje pogoršava u vertikalnom položaju.

U ovom periodu roditelji čine veliku grešku: pasivnim postavljanjem deteta u sedeći stav, dolazi do sabijanja lumbalnog segmenta što je nepoželjno i može biti štetno. Kod odojčeta od šest meseci koje sedi sa
podupiranjem može se čak uočiti i deformacija u predelu L2–L5, kao i fleksija trupa prema napred.
Oslonac je smanjen i sveden na svega 30% od potrebnog, dete je nestabilno, nesigurno. Sva njegova pažnja usredsređena je na održanje ravnoteže, a koordinisana igra rukama jako otežana.

Dete će se podići onda kada je u ležećem položaju vežbanjem stvorilo uslove za vertikalizaciju.
U svakom slučaju, ne treba učiti dete da sedi ili hoda, posebno ne treba koristiti pomagala tipa hodalica, skakalica i sl. jer se nametanjem položaja i sa ovakvim spravama detetu uskraćuju važne razvojne faze.












_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: samostojno sedenje
18.1.2007 10:44:29   
Baucka
Otrok tako najprej sedi nam v naročju, ko noče več biti v slečem položaju. Tudi v vozičku ni več zadovoljen leže, ampak hoče sedeti. Naša je naprej sedela v vozičku, se je kar za tisto oporo spredaj držala in meni v naročju. Pri cca 6,5 mesev sem pa jo dala sedet na kavč in je tako že prvič ostala 20 minut. Ni bila nič podložena in tudi naslonjena ne. Sama se pa usede šele sedaj pri 8,5 mesev. Na noge se tudi postavlja, mene kar za ovratnik prime in se poskuša gor potegnit, samo je še majava user posted image . Je pa mogoče res, da je boljše da sedi ko se zna sam vsest. Ker tedaj že zna past in ga več ne meče na vse strani. Jaz sem jo na začetku vso oblagla z blazinami, ne za oporo, ampak malo bolj vstran, če jo je slučajno vrglo, da jo je na mehko. No pa še sedaj jo včasih vrže vznak, tako da še imamo sedaj blazine okrog nje.

Če otrok nekaj sam zmore je pripravljen, samo silit ga ne.


_____________________________

Gremo veselo.

(odgovor članu Natti)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: samostojno sedenje
18.1.2007 11:29:18   
lenika
Seven mi ga do 6. meseca nismo nikoli posedali, razen v naročju, po 6. mesecu pa je hotel sedat, če ne je bil jok, zato smo ga posedali. Kaj pa naj bi ga pustila na tleh jokat z mislijo, da se bo že čez kakšen mesec ali dva vsedel.

(odgovor članu Baucka)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: samostojno sedenje
18.1.2007 13:46:46   
TiaSara
Se strinjam z Leniko. Saj ne moreš otroka kar pustit na tleh, da se dere kot jesihar - nekateri otroci so morda zadovoljni z ležanjem, naš absolutno ni bil. Sedeti se je pa naučil ko je bil pri meni v naročju in ko je imel mišice dovolj okrepljene. In ko je znal sedeti je sedel - nič ni bil naslonjen, nič se ni zvračal (no razen v trenutkih hude nepozornosti), če se je ztegnil za igračo se je pobral nazaj - nam je tudi fizioterapevtka, ki smo jo slučajno srečali rekla, da če res samostojno sedi, ga lahko tudi ti posedeš. Ni pa priporočljivo posedati jih na kavče in podpirati z blazinami, da bi se naučili sedeti.
Pa verjamem, da je najboljše, če sam vse zgrunta, ampak pri nas ni šlo.

(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: samostojno sedenje
19.1.2007 21:23:20   
Marelica
IZVIRNO SPOROČILO: TiaSara

Se strinjam z Leniko. Saj ne moreš otroka kar pustit na tleh, da se dere kot jesihar - nekateri otroci so morda zadovoljni z ležanjem, naš absolutno ni bil. Sedeti se je pa naučil ko je bil pri meni v naročju in ko je imel mišice dovolj okrepljene. In ko je znal sedeti je sedel - nič ni bil naslonjen, nič se ni zvračal (no razen v trenutkih hude nepozornosti), če se je ztegnil za igračo se je pobral nazaj - nam je tudi fizioterapevtka, ki smo jo slučajno srečali rekla, da če res samostojno sedi, ga lahko tudi ti posedeš. Ni pa priporočljivo posedati jih na kavče in podpirati z blazinami, da bi se naučili sedeti.
Pa verjamem, da je najboljše, če sam vse zgrunta, ampak pri nas ni šlo.



Evo, do pikice enako pri naši. Zdaj je stara 9,5 meseca, pa se še kar ne poseda, kljub fiziotrapijam in spodbujanju doma.  

(odgovor članu TiaSara)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: samostojno sedenje
21.1.2007 11:54:15   
DrejcDrejc
Mogoče se res sliši kot pranje možgan - ampak najbolje je, da otrok čisto sam odkrije razne faze položajev in gibanja. Naš je začel razmeroma hitro sedeti - lepo, sam, vzravnano, brez opor - je pa problem ta, da zdaj niti pri 9,5 meseca nima pojma, niti kako se sam usesti, niti, da je to sploh možno - ker je pač to zmeraj mami pomagala. katastrofa! Pustite otrokom, da se smai odkrivajo. Pa kaj potem, če bo sedel tri mesece pozneje kot tisti od kolegice! Bo pa zato imel manj razvojnih težav. Primerjanje z drugimi otroci naj bo zgolj informacija, saj so si med sabo zelo zelo različni, že od rojstva imajo eni veliko močnejše mišice in željo po gibanju od drugih, ki so še dolgo bolj mlahavi in "leni". Ne silite otroke v nekaj, česar še niso zmožni.

_____________________________

Carpe diem!

http://drejcdrejc.moj-album.com
http://www.najblog.com/drejcdrejc/

(odgovor članu Marelica)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: samostojno sedenje
21.1.2007 12:02:19   
ČebelicaMaja
IZVIRNO SPOROČILO: DrejcDrejc

Mogoče se res sliši kot pranje možgan - ampak najbolje je, da otrok čisto sam odkrije razne faze položajev in gibanja. Naš je začel razmeroma hitro sedeti - lepo, sam, vzravnano, brez opor - je pa problem ta, da zdaj niti pri 9,5 meseca nima pojma, niti kako se sam usesti, niti, da je to sploh možno - ker je pač to zmeraj mami pomagala. katastrofa! Pustite otrokom, da se smai odkrivajo. Pa kaj potem, če bo sedel tri mesece pozneje kot tisti od kolegice! Bo pa zato imel manj razvojnih težav. Primerjanje z drugimi otroci naj bo zgolj informacija, saj so si med sabo zelo zelo različni, že od rojstva imajo eni veliko močnejše mišice in željo po gibanju od drugih, ki so še dolgo bolj mlahavi in "leni". Ne silite otroke v nekaj, česar še niso zmožni.


Se ne bi mogla bolj strinjat! Razvojno moraš otroka pustit, da sam pride do določene stopnje, saj je vmes en kup dejavnikov, ki se jih mora naučiti, da bo kasneje tudi dovolj motorično spreten!
Tudi naša je pri 9 mesecih bolj lenobica v primerjavi s tukajšnjim forumom, pa je še vedno v okviru normale- ima pač večjo težo in višino in ji je vse skupaj malo težje...meni je P ravno prejšnji teden rekla naj ne primerjam svojega otroka z drugimi, ker je razpon normalnosti tako velik, da se ne splača sekirat...zato ne pretiravajmo, že tako bodo s tekmovalnostjo obremenjeni celo življenje!

_____________________________

Življenje je plamen, ki dogoreva, toda vsakič, ko se rodi otrok, znova zažari. (George Bernard Shaw)

(odgovor članu DrejcDrejc)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
video
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...




Znaki poroda.
пеперутка16

Kakšni so bili vaši zadnji simptomi pred porodom tisti dan ali dan ali dva prej? Če ste imeli kakšne simptome?