|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Zaposlitev v domači firmi
26.8.2015 22:35:21   
lotkla
Pozdravljene,

sem v dilemi, se zaposliti pri bratu v družinski firmi ali ne. Podjetje je ustanovil moj ati pred dobrimi 30-timi leti. Pred nekaj leti se je upokojil in je brat prevzel firmo. Starša še vedno občasno pomagata, mami malo pri pripravi papirjev, ati pa občasno vskoči pri sprejemu strank, kadar brata ni. V sedajšnji službi sem zelo nesrečna (dobrih 10 let) in sem resno začela razmišljati v tej smeri, čeprav se nikoli nisem videla doma. Brat mi je pred časom omenil, da razmišlja da bi me zaposlil. Rekel je da ne bi imela nobenih problemov pri dopustu, delala bi dopoldne in po potrebi kakšno soboto (pa še to je par uric). Gre pa za administrativno delo.

Sedaj delam v neživilski trgovini, dvoizmensko, tri sobote ali več zaporednih cel dan (11 ur), eno frej, imamo prepoved dopusta vse koledarske tedne ko so šolske počitnice, občasne celodnevne nedelje, delo na praznik, plača pa skoraj user posted image . Vem da doma ne bi imela bajne plače, verjetno malenkostno več kot sedaj, mi pa veliko odtehtajo frej vikendi in dela prosti prazniki.

A je katera, ki dela doma? Kaj v primeru da bi se z bratom skregala? Načeloma sva v dobrih odnosih, nisva pa neki navezana en na drugega. Brat je precej živčen in vzkipljiv, predvsem je to posledica atija, ki ne more iz svoje kože in se še vedno preveč vmešava. Sta se že tako skregala da je imel le ta prepoved vstopiti v delavnico. Ko sem še živela doma, sem oddelala svoj šiht in imela mir. Ati bi rad videl, da pridem domov delat, partner me prav tako podpira. Nekaj malega že obvladam, saj sem mu letos nekaj mesecev že hodila pomagat za kako urco ali dve, danes pa mi je rekel da bi me rabil za 8 ur. Jutri se bom z njim pogovorila, bi pa vseeno slišala še kakšno drugo mnenje.

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Zaposlitev v domači firmi
26.8.2015 23:30:16   
mateyka
jaz pravim, go for it. user posted image user posted image

(odgovor članu lotkla)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Zaposlitev v domači firmi
26.8.2015 23:47:42   
Vijoličarka
Delati za sorodnike in prijatelje je občutljivo, drži.

Mislim da je par stvari pomembnih. Prvič, ali podjetje dela dobro ali ne, tako da ne boš v kakšni finančni nevarnosti. Drugo pomembno vprašanje je, zakaj te hoče. Če te hoče zato, ker te pozna in ti zaupa, pa delno tudi zato, ker bo zate tako v marsičem lažje, potem je to super. To boš najbolje znala sama oceniti.

Potem je pomembno, da se boš ti zavedala, da ti bo on v prvi vrsti šef, šele potem brat in tudi ti boš v prvi vrsti zaposlena in šele potem sestra. Če se bosta tega zavedala, bosta dobro sodelovala in se ne bosta zapletala tam, kjer ni treba.

Pomembno je tudi, zakaj oče hoče, da prideš tja. Čutim nekaj problemov zaradi predaje. Oče je firmo predal in to je to. Nima smisla, da on zdaj hodi tja in spodkopava brata. Brat mora stati na svojih nogah in tudi delati svoje napake. Pa tudi, časi so se spremenili, brat je bolj na tekočem in ne more biti več po očetovo. In če oče tega ni razumel drugače, kot da mu je prepovedan vstop, žal, drugače najbrž ni moglo iti. Ni pa idealno. Torej se boš ti morala že od začetka zavedati, da te nima oče kaj zasliševati ali celo preko tebe vplivati na delovanje firme.

Treba bo kar nekaj diplomacije. Poskusi se prepričati, da problem med bratom in očetom nima veze s tabo in ne pusti se potegniti v ta spor, pa bo šlo.

Na koncu si ti tista, ki boš morala oceniti svoje diplomatske sposobnosti in sposobnost, da se brigaš predvsem za svoje delo ter se držiš stran od zdrah, ki v bistvu nimajo zveze s tabo. Če tudi je brat vzkipljiv, pa mogoče ti deluješ nanj pomirjevalno. Veliko je odvisno od tega, kako on tebe dojema in s tabo ravna.

Jaz sem delala za brata in sem se držala, da je v prvi vrsti moj šef, čeprav sva, seveda, imela bolj topel odnos, kot navadni sodelavci. Včasih je bilo malo težko, ker on strašno rad razpreda in jamra in kot 'družinski psihiater', sem morala marsikaj poslušati. Sem preživela tudi to, čeprav je bilo občasno stresno. Potem pa so se časi spremenili in zanj je bilo poslovno vedno težje. Sama sem videla, da postajam breme, da se posli krčijo... sama sem mu rekla, da bom šla drugam, ker on bi si raje roke odrezal, kot pa da bi me odpustil. Vseeno, to je bilo eno zanimivo obdobje, ko sva lahko dostikrat načvekala, kot nikoli prej ali kasneje (on je precej starejši, ampak mu jaz neko bolj delujem kot mama). Lepo se je izkazalo, da drug drugemu nič hudega nočeva in to ni vplivalo negativno na najin odnos.

_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu lotkla)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   [Brisano sporočilo]
27.8.2015 8:13:07   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Vijoličarka)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Zaposlitev v domači firmi
27.8.2015 9:12:00   
lotkla
Vsem trem se res zahvaljujem. Lepo ste vse opisale, Vijoličarka in Ankica sta mi dale misliti in pripomogle k odločitvi.

Podjetje dobro deluje, mami večkrat pravi da denar dobesedno prihaja na dvorišče in da se bratu bolj fučka. Je pa res, da brat dostikrat zapravlja denar za kakšne (privatne) brezveznosti (jaz se tu vzdržim in mu nič ne rečem). Mogoče bi bila/bosta potem bolj pomirjena, če pridem domov delat. Res je, da sem tudi jaz za razliko od brata bolj umirjena, a se znam postaviti zase in dvigniti glas, če je potrebno. Tudi atiju povem ta svoje (no, sem mu že ko je prišlo do kakšne situacije). Starša želita da bi bil "končno" red v delavnici in da bi se brat posvetil popravilom, jaz pa bi pošlihtala in urejala vse papirje. S tem bi ga razbremenila in bi mogoče stvari končno bolj tekoče stekle, firma pa bi le še bolj cvetela.
V kolikor pa bi kasneje prišlo do kakšnih morebitnih trenj/krize, bi pa/bom naredila tako kot Vijoličarka.

Hvala še enkrat. Danes se bom pogovorila z njim, da vidim kako in kaj.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Zaposlitev v domači firmi
27.8.2015 11:20:08   
ronja
Podpis pod vijoličarko. Vijoličarka, maš pa fajnega brata:).
Na tvojem mestu bi šla k bratu. To, da nista preveč navezana, zna bit celo plus, ker bosta lahko bolj "poslovno" sodelovala. Problem je, kadar so čustva preveč vmešana (zato pa večina delodajalcev ne vidi rada preveč romanc med zaposlenimi;), ker prej ali slej to prinese kake probleme...
Glede na to, da bi bilo vse ostalo boljše: plača, prazniki, počitnice, vse... samo problem sodelovanja z bratom in da si že delala tam in znala nekak ločit privat od službe (si oddelala svojih 8 ur in potem mela mir), bi znal ta sistem lepo laufat - se pa seveda prej zmeni z bratom, kaj pričakuje in kaj pričakuješ ti. Skregaš se lahko z bratom ali pa s šefom, navsezadnje, tudi niso vsi idealni;).

Vso srečo!

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu lotkla)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Zaposlitev v domači firmi
27.8.2015 13:05:56   
petea
Poznam primere, kjer sorojenci zelo dobro sodelujejo med sabo, kot tudi takšne, kjer so se, predvsem zaradi neuspešnega ločevanja posla in družinskih razmerij, skregali in se niti ne pogovarjajo več.

Vijoličarka je lepo opisala zadevo.
Verjetno boš, glede na opisano, šla v družinski firmi na bolje. Dobro pa je tudi, da razjasnite določene zate pomembne zadeve in jih date na papir - v pogodbo o zaposlitvi ipd.

Naj bodo zadeve jasne od začetka, tako glede nalog, pravic, obveznosti, binitet, pričakovanj, posebnih pogojev.


Mislim pa, da si se že odločila, rabiš samo še malo spodbude.
user posted image
Srečno! In prijetno delo ti želim!

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Zaposlitev v domači firmi
27.8.2015 16:30:39   
bskrle
Pojdi delat domov, kar pogumno. Sploh, če te brat rabi.

_____________________________

Mama štirih deklic in 5ra

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Zaposlitev v domači firmi
27.8.2015 17:53:25   
liliana
Pojdi k bratu.....samo pod tem pogojem, če nimaš kakih zadržkov, da ti bo brat šef.....ker kot sem razumela, je firma njegova in ni nekako "pol-pol"......

(odgovor članu bskrle)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Zaposlitev v domači firmi
28.8.2015 8:49:08   
lotkla
Vsem hvala za mnenja. Včeraj sva se z bratom prav lepo pogovorila. Tako da mislim, da je to to.

Liliana nimam nobenih zadržkov da bo brat moj šef. Povedala pa sem tudi da bo nekaj časa trajalo da bom vse osvojila in mu je to čist jasno.

Punce imejte lep dan.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Zaposlitev v domači firmi
28.8.2015 16:15:42   
HuAnita
Uf, kaka lepa priložnost, poročaj, kako se bo odvijalo...

(odgovor članu lotkla)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Zaposlitev v domači firmi
30.8.2015 17:57:27   
Stanislava_
Plusi in minusi kot povsod..

Če si se odločila, srečno, da razviješ čim več plusov!

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu lotkla)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




Vrnitev na delovno mesto po porodniški.
Admin

S kakšnimi izzivi se soočate ob vrnitvi na delovno mesto po porodniškem dopustu?