Tukajle je nekaj za pomoč:
Kaj lahko jemo in katere vrste hrane lahko kombiniramo?
Vsa živila so lahko razdeljena na skupine:
A. OGLJIKOVI HIDRATI: kruh, testenine. riž, krompir. stročnice v zrnju (grah, fižol), kaša in kosmiči (pripravljeni z vodo).
B. ZELENJAVA IN GOBE: med zelenjavo spada tudi stročji fižol in avokado.
C. BELJAKOVINE: meso, ribe. jajca, sir (proteini)
D. MAŠČOBE: (rastlinske in živalskega izvora) maslo, olje, mast)
E. SADJE: med sadje spada tudi paradižnik
KOMBINACIJE:
Skupina A se lahko kombinira s skupino B in majhno količino D (npr. kruh, testenine, riž, krompir, stročnice lahko uživate z zelenjavo in svežo solato ter malo masla ali olja).
Skupina C se lahko kombinira s skupino B in majhno količino skupine D (npr. meso, ribe, jajca, sir lahko uživate z zelenjavo in svežo solato, ter majhno količino masla ali olja.
Vse skupine se lahko uživajo samostojno, razen skupine D, ker je nemogoče (neprijetno) uživati samo maščobe.
ZELO POMEMBNO!
Ne mešajte skupin A in C med seboj. (Ne smete uživati skupaj testenin in mesa, krompirja in mesa, fižola in mesa, rib in vseh prej naštetih živil).
Skupina E se lahko uživa samo samostojno, brez vode, na tešče, najbolje zjutraj.
V skupini C ne mešajte rib in mesa, temveč je potrebno uživati vsako posebej (prav tako tudi samo sir, samo jajca).