cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

nizka porodna teža - problematično dojenje

clock-img

24.06.2008, 09:53

clock-img

marsovka2

pencil-img

126

povejte, drage mamice, kako je pa z otročki, ki se rodijo z nizko porodno težo. kolegica je rodila otročka z 2700g in čez dan bi kar spančkal...torej, na joški parkrat potegne, potem zaspi in zelo težko, če ne kar nemogoče, ga je zbudit...
kolegica bi zelo rada dojila, a ne ve, kako, pri takem zaspančku...zanimivo ponoči otroček oživi in bi jedel (po par požirkov) vsake pol urce (vmes spančka).
kaj storiti? kako buditi otroka čez dan, da ne bo zamenjal dneva za noč? katera metoda dojenja je v tem primeru prava, da ne pride do mastitisa?? koliko naj bi tak otroček pridobival na dan, na obrok???

hvala hvala hvala

clock-img

24.06.2008, 10:24

clock-img

Mišni

pencil-img

4682

Jaz bi si črpala in mu dala po steklenički.

_____________________________

Velika rit je velika stvar.

clock-img

24.06.2008, 11:24

clock-img

aluš

pencil-img

704

Moj se je rodil z 2650 gr. Bil je super zaspanček, ker je bil visoko zlateničen.  Ampak dojenje po je po 10 dneh muk steklo.

Jaz sem ga dojila na 2,5 ure, če se ni slučajno zmotil in zbudil. Sem ga lepo dvihnila, previla, nič preveč nežno, naj bi se ob tem opravilu zbudil. Potem sem ga šla podojit. Kakor sem videla, da bo "mrknil", sem ga začela žgečkat po podplatih, dlaneh (to je najnežnejša varianta), žgečkal smo ga za ušesi, pa po ličkih, pa nosek stisnit, pa kaj jaz vem kaj še vse. V porodnišniči sem jih mal čudno gledala, ko so rekli, naj ne bom preveč nežna, ker mi ne bo ratal, da ostane buden, ampak so imeli prav.
Ampak ponavad je itak prezgodaj zaspal. Včasih se tudi zbudil ni hotel. Pa s patronažno ga cel teden nisva skopali, ker je bil po kopanje čist adijo in ni bil v stanju nič ust odpret. Sva določili, da bolje da je umazan, pa da je.
Dojila sva se cca 20-30 minut, potem je bil že tako utrujen, da ni mogel res nič. Ampak sem mu po dojenju vedno dala še po steklenički moje mleko, ki sem si ga prejšnjo rundo izčrpala, tako, da sem imela pripravljenega. Pa vmes smo kupčka podiral, pa še 1x previt, v glavnem zbujat.

Čeprav sem jaz ugotovila da sta problema dva:
1. zaspanček - se nekako da rešit s prisilnim bujenjem
2. otrok je prešibek in se prehitro utrudi. Tukaj se ga ne sme preveč obremenjevat z dojenjem, ker tam se mora veliko bolj matrat kot po steklenički. Saj najbolj enostavno mu je dat po steklenički, samo kaj če se potem na stekleničko navadi in noče dojke. Tako, da jaz sem dajala oboje. Oziroma, če pri prejšnjem obroku ni skoraj nič uspel pojest, sem naslednjega dala samo stekleničko.

Dojila sem ga tudi ponoči na 3 ure.

V glavnem, splača se potrudit, fajn je če ima tehtnco, da kontrolira koliko poje (ker pri našem je zgledal, da ne poje nič na dojki, grami so šli pa gor). Pa res je tistih 10 dni hudo ampak ko pride tam do teže 2900 gr si iz vode in jaz sem bila res vesela, da mi je uspelo in da sem bila trmasata in nisem odnehala z dojenjem, ker sva se potem zelo lepo dojila do 13 mesece, ko se je sam odstavil.

Veliko volje in uspeha želim, pa res naj se potrudi zdaj prve dneve, saj bo kmalu bolje.

clock-img

24.06.2008, 11:46

clock-img

sazi

pencil-img

5175

Jaz sem imela tako hude probleme z mojim sinkom. Imala sme sprožen porod 2 tedna pred PDP, bil je suhcen (2820g) in zelo zlateničen - sva bila v porodnišnici 9 dni, pa še potem nazaj na kontrolah.
Ves čas bi spal. Zbujala sem ga in se trudila dojiti, pa je potegnil samo 1x ali 2x in omagal. Tako v nedogled. Sem si nekaj časa črpala in dajala po steklenički, potem se mu niti tiste 2xni dalo več potruditi iz dojke, mleka mi je zmanjkovalo (bila sem zelo izčrpana, neprespana, saj je večino mleka izbruhal, če sem ga položila v posteljico in je večino časa prespal pri meni v nročju - in tako nekako 6 tednov. Mleka je bilo vedno manj in v tem času ga je tudi zmanjkalo (no, morda v dobrih dveh mesecih). Bila sem sicer žalostna, ker nisem mogla dojiti, ampak z glavo skozi zid ne gre. Naprej je šlo z adaptiranm mlekom in flaško - jo je z veseljem spraznil. Suhec je pa še vedno, pa tudi jedec ni ne vem kakšen...

Vseeno želim, da kolegici uspe.

clock-img

24.06.2008, 12:06

clock-img

lojzika

pencil-img

1052

Porodna teže 1900 z veliko mukami dojenje do 18 mesecev. Smo večkrat skoraj obupali ampak je šlo.  Z žgečkanjem, zbujanjem. 1 uro trajajočim dojenjem.
Jaz sem tako delala da sem mu zizo vzela ko je vleke, da se je zbudil umes pa je potem ziza naprej

clock-img

24.06.2008, 12:13

clock-img

sazi

pencil-img

5175

Z žgečkanjem, zbujanjem. 1 uro trajajočim dojenjem.



Midva z možem sva imela skupen projekt zbujanja, žgečkanja, masiranja podplatov - ve to je zadostovalo za 1 poteg - včasih niti to ne.
1 mesec sem ga dojila skoraj non-stom - pač kolikor je pocmokal, sem bila vsa nadušena, da bi pil, pa en poteg in spet spanček... So mi na pregledu dejali, da premalo napreduje, naj mu dodajam še več (prej sem sem res trudila, da bi samo dojila) in potem je veselo vlekel flaško, meni pa je mleka zmanjkalo takoj, bre kakršnihkoli problemov - ga tudi ni bilo prav veliko.

clock-img

24.06.2008, 12:20

clock-img

baja*

pencil-img

2454

Moja zgodba je podobna aluševi. Rodila sem v 35t (2780g), mali je non stop spal (imel je močno zlatenico), zato je že s pristavljanjem imel ful težave, kaj šele da bi se do konca podojil. V P sva bila 11 dni, tam smo po vsakem podoju z vago kontrolirali, koliko je pojedel, pa je bilo vedno premalo (nekje 10-15ml). Zato sem ga cca. prve 3 tedne najprej podojila, nato mu dala še izčrpano mleko po flaški. Mleko sem si vedno načrpala za eno rundo naprej, ga shranila v hladilniku in nato samo pogrela.
No potem so mi pa pri pregledu v P rekli, da naj nadaljujem izključno z dojenjem, ker je mali lepo pridobival na teži in tako sem si nehala črpat. Dojila sem ga na cca. 2,5-3 ure (tudi ponoči). Pred dojenjem sem ga vedno previla, da bi ga zbudila, čeprav je ponavadi celo previjanje prespal. Tudi med dojenjem sem ga mogla kar naprej budit (npr. z vlažno krpico sem ga umivala po obrazu pa po rokicah žgečkala itd.).
Prva 2 meseca sem dojila z nastavkom, ker drugače sploh ni znal zgrabit, potem sem pa kak teden vztrajala pri goli bradavici in nazadnje mu je tudi to uspelo. Potem je pa vlekel ko vlkiuser posted image . Dojila sem ga 12 mesecev, ko se je sam odstavil.user posted image

Srečno kolegici in njenemuuser posted image ! Splača se teh par dni potrpeti in stisnit zobe... Kot je rekla aluš: kmalu bo bolje!user posted image  Ko bo otroček dovolj pri moči, bo vlekel kot prava mala pijavkauser posted image .

clock-img

24.06.2008, 13:21

clock-img

ana b

pencil-img

1004

Zgodba našega drugega fanta
Rodil se je s porodno težo 2830g v 34. tednu in visoko zlatenico. Vsi poskusi dojenja so bili neuspešni, zato sem si en mesec mleko izčrpavala in mu dajala po flaški. Po enem mesecu sva se začela dojiti in je steklo brez večjih problemov in zvečer in ponoči se dojiva še vedno, pa ima že 10 mesecev.

clock-img

25.06.2008, 23:06

clock-img

Anonimen

Z žgečkanjem,  1 uro trajajočim dojenjem.



Tole dvoje. In dnevi, ko se je prakticno dojila non-stop. Dobra dva meseca je bilo tako, kar je bilo v tisti vrocini (35+) kar normalno, se mi zdi.

clock-img

03.07.2008, 14:41

clock-img

helenav

pencil-img

2492

rodila punčko z 2100g...
prvi mesec težaven....velik zaspanček in prešibka za povlčet....pa smo črpali....in tudi AM dodajali. Vendar vedno sem najprej ponudla joško, šele nato, po vaganju, dodala, še kar ji  je zmanjkalo..po enem mesecu je dojenje steklo, vendar smo vedno jedli na 2 ure.ali še manj..nikoli ni dolgo in dosti jedla.


_____________________________

"Ustvarjati moramo dobro. To daje našemu življenju smisel." dr. Janez Drnovšek
_____________________________
http://helenav.moj-album.com/

http://miskula.myminicity.com/
http://miskula.myminicity.com/ind/
http://miskula.myminicity.com/tra/

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem