IZVIRNO SPOROČILO: honey
Pri nas je delovalo to, da sem ga nazaj ali uščipnila ali pa ugriznila (ker on je bolj grizel), seveda ne močno, ampak toliko, da je ugotovil, da to boli in mu zraven vsakič povedala, da se to ne sme delat. Zdaj je že toliko velik (22 mes), da ve, da se tega ne sme delat in če se že pripravi grizt, potem mi hitro pove, da dela tako kuža in da on ne sme grizt. Seveda pa tudi ve, koga lahko - npr. moža striktno grize in to v ušesa, zato, ker ga on potem nazaj žgečka in jima je to praktično igrica. Mene pa nikoli ne ugrizne (več).
Metoda, da ugrizneš ali uščipneš nazaj ni najbolj priporočljiva, saj mu s tem daš vedeti, da je dejanje sprejemljivo, če to delata tudi mami ali ati, zakaj ne bi tudi on. Otrok pri tej starosti še ne razume zakaj mu povzročiš bolečino, jo pa občuti in je zmeden, zakaj mu nekdo ki ga ima rad povzroča bolečino. Najbolje je da ji vsakokrat, ko te ugrizne nežno a odločno rečeš ne, če to besedo že razume. Naša sončica je tudi nekaj časa imela to "navado", ampak ona ni sprejela, da ne sme in je še bolj zagrizla. Ko se bila že čist obupana, sem se pa vprašala zakaj in predvsem kdaj to dela. Največje veselje je imela mene, druge pa ne. Ko sva odpravili vzrok je posledica izginila sama od sebe. Poskusi ugotoviti zakaj grize. Neki vzrok je sigurno, saj otroci ne delaj nič brez vzroka. Bolečine pa ji ne povzročaj, čeprav te popolnoma razumem, kako ti je tudi meni je včasih prišlo, da bi jo ugriznila nazaj, pa sem se hvala bogu zadržala in sem še zdaj vesela, da je tako, saj bi mi kasneje bilo sigurno žal.
Da se delaš žalostno ali jezno, tudi ne vem, če deluje, ne zdi se mi prav da igraš na njena čustva, ker mislim, da te bo kopirala, pa se bo drugič ona delala, da je žalostna in jezna, kaj boš pa potem? Jaz sem jo nekaj časa kregala, pa se je ona nazaj name kregala, to je šele smešno izgledalo. Sedaj se poskušam z njo pogovoriti v normalnem tonu, brez jeze ali žalosti.
< Sporočilo je popravil CAPPY -- 13.2.2007 22:21:52 >