IZVIRNO SPOROČILO: biga
Pediater ga je potrdil pri moji dvomesečni hčerki. Smo mislili, da se čisti koža, nazadnje pa je dobila rdeče lise po hrbtu, prsnem košu, ki so zdaj rjave in zelo suhe, koža se lušči in je zelo groba na dotik. Sem veliko prebrala o AD in zdaj me panika grabi. Alergološki testi - krvni in kožni - so bili negativni, a očitno so lažni. Kako naj negujem njeno kožico? Ker dojim, sem na dieti brez mleka in jajc ter izdelkov iz njega, a naj bi se koža potem izboljšala, če gre za alergijo na ta živila? Se pravi, ne bo več težav s kožo ali se zgolj omilijo, če se držim diete? Kako naj potem uvajam gosto hrano, če ne bom vedela, od česa dermatitis? Še vedno upam, da bo minilo, koliko časa ponavadi imajo otroci AD? A je možno, da je taka koža tudi od pralnega praška ali mehčalca in da dejansko ne gre za alergijo na hrano? Izkušnje prosim.
Precej podobna zadeva je bila s mojim prvim otrokom.Dokler je imel lise samo po obrazu,so mi v posvetovalnici zagotavljali,da se koža čisti,Ko se mu je lišaj razširil v pregibe za koleni in na komolce,smo ugotovili,da vse skupaj le ni tako nedolžno in dobili napotnico za dermatologa.Ta je postavil diagnozo AD,dobili smo mazilo Locoidon,hladilno mazilo,ki ga zmešajo v lekarni ter LinolaFet kapljice za kopel.
Sicer na teste nismo šli,saj so nam zdravila pomagala,vendar sem po vsem,kar sem o AD prebrala, prepričana,da ima naš fant blago obliko.
Nehala sem uporabljati mehčalec in perilo sem dvakrat splaknjevala.Ko smo se rešili lišajev(Locoidon),smo kožo uspešno negovali s uporabo kopeli ter z mazanjem s hladilno kremo.
Se pa z leti stanje izboljšuje.Sedaj je star 5,5 let in občasno ga še namažem s hladilno kremo.
Ko se je moji drugorojenki začela sumljivo dolgo "čistit koža",sem bila pripravljena in zadevo smo rešili samo s hladilno kremo,tako,da jo lahko samo toplo priporočam
.
Bi pa še enkrat povdarila,da imata verjetno naša dva zelo blag primer AD,če ga sploh imata,čeprav so sinu postavili diagnozo,preden so naredili sploh kakšne teste,zato imam občutek,da zdravniki velikokrat (pre)hitro postavijo diagnozo,brez da bi pomislili,koliko skrbi lahko povzročijo s tem
.