Se pred casom bi napisala podoben post kot ostale, zdaj pa vam lahko povem, da je pri nas scena postala bolj znosna in lazja.
Jakob je imel taksno obdobje trme, da ce bi kdo poslusal, bi mislil, da ga zlorabljamo. Drl se je za vsako figo, izsiljeval.. Za dobro jutro sem bila tepena po glavi. Zamislite si to se v kombinaciji z histericnim cviljenjem. Vse je bilo NE.. Pa vse je hotel sam narediti. Vcasih smo se zjutraj oblacili eno uro..
Bilo je katastrofalno utrujajoce. Pobralo mi je vso energijo. Najbolj je pomagalo, ce sem ga poslusala, razmislila, ce mu je mozno ugoditi in poskusala delati kompromise. Na mnenja drugih se nisem vec ozirala. Na cajte sem ze dvomila in celo razmisljala, ce je otrok s posebnimi potrebami. Obcasno je namrec grizel, nekajkrat me je vgriznil do krvi. Obcutek sem imela, da terorizira celotno druzino.
Nekaj postov sem napisala tu gor in dobila kar nekaj "blazno pametnih nasvetov", tu in tam kaksnega uporabnega.
Prebrala sem vsaj 10 knjig, udelezila se raznoraznih delavnic.. Kaj je pomagalo? Za zacetek morate imeti VELIKO energije. Poslusajte kaj vam otrok hoce povedati, zavedajte se, da prezivlja tezko obdobje, ki ga bosta morala prebroditi skupaj. Poskusajte najti kompromise med njegovimi zahtevami in zeljami. Uporabite takticne finte, kdaj pa kdaj ga vrzite na finto, hkrati pa izpolnite to kar ste obljubili.. Moje mnenje je, da na silo ne boste naredile nicesar, sploh z kaksno vzgojno po riti. Tako mu boste samo izbile samopodobo. On namrec zdaj pocasi dojema sebe kot samostojno osebo, osebo s svojo voljo. Omogocite mu obcasno samopotrditev, ce je to mogoce in to ne vodi v kaksno nevarnost.
Nas Jakob je zdaj drugi fant. Kot da je druga oseba. V soboto sva gledala lutke. 45 min je sedel pri miru, se tiho pogovarjal z menoj, potem vsa sla domov. Redko ugovarja, ce se pogovorim z njim, potem zadeve resiva, skupaj seveda..
Namesto konstantnega tepenja, zdaj po novem dobim stavek:
"Mami lepa si..."
Najbrz nas tezka obdobja se cakajo. Se mi pa zdi, da smo iz ta hujsega ven.