cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

Slabo pridobivanje teže

clock-img

22.10.2005, 10:37

clock-img

Matej@

pencil-img

85

Rabim malo tolažbe in spodbude, ker me vedno bolj skrbi, kako bomo z našo malo user posted image  napredovali... Namreč že od rojstva se stežka dojiva, čeprav se zelo trudiva. Ker mam manj izrazite bradavice, se dojiva z nastavki. Vmes sva 1 teden poskusili brez, pa sva s patronažno ugotovili, da je ostala cel teden na isti teži user posted image  . Zdaj sva spet na nastavkih, do ponedeljka bova še poskušali samo z dojenjem, drgač bomo šli na dodatke. V 18 dneh od rojstva sva pridobili komaj 220g, medtem ko naj bi jih v 1 mesecu vsaj 600-700g user posted image . Hraniva se na 2-3 ure, vmes mi, seveda, zaspi, in jo stresam, pa dvigujem, da se spet prebudi. Joka ne, če bi bila lačna, najbrž bi?!? Sicer je močna, kadar je budna, je živahna. Skrbi me, če imam morda premalo mleka? Bolj bo pa najbrž to krivo, da se ji preprosto ne da sesat user posted image  . Mislite, da bo do pregleda, v 10 dneh, še lahko kaj nadoknadila? Js si bom začela izčrpavati mleko, da vidim, koliko ga je in ji potem dodajati zraven. Je imela še katera take probleme? Aja, še to - kaka precej, 3 pleničke dnevno, posebej pa še kakšna precej polulana. Kako ji potem sploh še ostane kaj zaloge ?!? user posted image

clock-img

22.10.2005, 10:57

clock-img

piščanc

pencil-img

3674

moj nasvet - ne sekiraj se glede teže!!! pozabi tehtanje in odslovi patronažno. če mala joka oz. ko se zbudi jo pristavi ne čakaj, da bo 'pokazala' da je lačna, pozabi triurni ritem in se ji prilagodi. nastavke čimprej daj stran. ne budi jo, kadar spi, ker takrat ni lačna. lahko si izčrpaš, samo to ni isto, kot dojenje. mogoče si izčrpaj takoj po dojenju, da vidiš koliko je še ostalo, če res premalo pije. daj jo najprej na levo, ko spusti na desno, č se ti zdi, da prekmalu spusti, jo spet daj takoj na levo, dokler se ti ne bo zdello, da je spila dovolj. in to naj bo eno hranjenje.

če kaka, ne joka, spi, potem po mojih izkušnjah je vse OK. tako mali otroček spi in je, vse ostalo je odveč. če misliš, da je lačna ji daj dodatek, če ga bo spila več kot 30ml je lačna. tudi če ji daješ dodatek, se kasneje še vedno lahko polno dojita!! če je bila zlatenična, potem je lahko zaspanček, takrat jo pogoteje in dalj časa doji.

zaupaj sebi in svojim instinktom in NE GLEJ ne tehtnico. če hočeš me lahko še kaj vprašaš na privat, da ne bom tukaj razpredala v nedogled. v veliko pomoč so mi bili tudi nasveti lllkarmen na monu 

_____________________________

iz malega zraste veliko

clock-img

22.10.2005, 11:05

clock-img

Marogica

pencil-img

10594

Kot si že sama ugotovila, pridobiva tvoj dojenček premalo na teži. To po moje pomeni, da premalo poje. Tudi naš je bil "len", ker je bil nedonošen, pa sem ga že v porodnišnici "navajala", da mora jest, kar je pomenilo, da sem ga dajala na 2 uri ali pa manj na joško, tudi zaradi navade, ne samo zaradi lakote. Kljub temu je trajalo ca pol meseca, da je ujel ritem in vlekel, tako kot je treba.
Jaz sem ga dramila med hranjenjem, da sem ga božala okrog ušesa, pa pod bradico, da sem vzpodbujala požiranje.
Znak, da ne joka, ni nujno, da pomeni, da ni lačna. Včasih otroci ne jokajo, ker enostavno nimajo več energije, ker dobijo premalo hrane.Sicer si napisala, da je drugače živahna, torej to najbrž ne bo vzrok, vendar kljub temu bodi pozorna.
Ker te skrbi, da imaš mogoče premalo mleka, si ga probaj nekajkrat izpumpat, da boš videla, za koliko obrokov ga sploh imaš. Jaz sem si kupila pumpico v lekarni za 700 SIT (sicer predpotopnega izgleda, vendar je služila svojemu namenu)

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

clock-img

22.10.2005, 11:12

clock-img

eva1

pencil-img

4835

Jst lahko samo napišem kako je bilo pri naju-Luka je bil hudo zlatečinem 2 meseca in valda posledica tega je bila da je veliko spal...in tudi premalo se je redil, ampak dokler se redi ni panike...in tudi meni so vsi zdravniki govorili, da se premalo redi, da bi bilo pametno razmišljati o dodatku...ampak jaz nisem odnehala-niti enkrat ni dobil dodatka, jedel je kadar je hotel...in sedaj pri 7 meseceh se še vedno dojiva!

Lahko ti napišem, kako se je redil: odpustna teža 3520g, po 10 dneh se je zredil na 3740, pri enem mesecu je imel4080g...se pravi v 1 mesecu 560g...

Jaz bi na tvojem mestu še poskušala brez dodatka...pristavljaj jo kadar želi, po potrebi jo podnevi zbujaj...če pa res ne bi šlo, pa probaj z prilagojenim mlekom!
srečno!!!

clock-img

22.10.2005, 13:19

clock-img

rainbow

pencil-img

2869

Tudi jaz te spodbudim glede dojenja, dokler je tvoja bebi živahna, zadovoljna, potem pa mogoče ok četrtega že začneta s hrano zraven.

lp

clock-img

22.10.2005, 19:54

clock-img

fricka

pencil-img

751

če boš morda brala kasneje, še mojo zgodbo: tudi me nisva pridobivale na teži in posledično dobile hudo zlatenico- sva bile 10 10 dneh od rojstva ponovno sprejete v porodnišnico. takrat sem se odločila, da prneham poslušat vse nasvete o dojenju in upoštevam samo sebe. Pričela sem z čpranjem že v porodnišnici in točno preračunala koliko mora pojesti na obrok: 150 ml x teža deliš z št. obrokov. To je nujno za napredek. V kolikor nisem imela dovolj svojega mleka, sem dodajala! Skoraj sem umrla od izčpanosti ampak izplačalo se je. Dobile sva na teži, ko pa si je opomogla sva se po dveh mesecih zopet dojile- vmes sem jo večkat pristavila k prsim, ko se je sama odločila za dojenje pa je steklo. Dalje ni bilo nobenih problemov in vse dokler ni prespala celo noč sva se samo dojile. Zdaj pa že pridno jeva.

clock-img

22.10.2005, 19:57

clock-img

Anonimen

Ostalih odgovorov nisem prebrala, ampak pri mojem Janu je bilo tako, da se v 1. mesecu po rojstvu ni zredil praktično nič in na pregledu, na katerega sem ga peljala seveda predčasno, so ugotovili, da ima uroinfekt (vnetje ledvic in mehurja), zaradi česar je bil potem 3 tedne na Pediatrični kliniki.

clock-img

23.10.2005, 06:44

clock-img

Lunca1

pencil-img

6022

No Pina se je tudi slabo redila, pa sem si začela črpat mleko, da bi videla koliko ga imam. pa je bilo ob 15h 90 ml, ob 18h 60ml, ob 21h 30ml. V glavnem mleka mi je proti večeru zmanjkovalo. Začeli smo dodajat aptamil zvečer. Zaradi flaše se ni polenila. Dojila sem do 7. meseca, na koncu sicer samo še zjutraj, pa še to je samo nekajkrat potegnila, tako da sva to zaključili. Vmes sem si velikokrat črpala mleko, da je dobila čim več mojega, se pravi čimveč protiteles. Če ne bo šlo, pač ne bo šlo, ne moreš kaj dosti pomagat. Če boš imela premalo mleka poskusi čim več pit, jej polento in pripravek iz sezama, če pa je razlog otrokovo hranjenje, pa ne moreš kaj dosti pomagat. Če ne bo hotela jest pri tebi, si pa vsaj črpaj, da bo dobila tvoje mleko. Je sicer zamudno, ampak se splača. 

clock-img

23.10.2005, 10:41

clock-img

nanka

pencil-img

3998

Tudi naša se premalo redi.
Tudi midve sva poskusile z nastavki, pa ni šlo. Zato sem si kupila pumpico in si mleko izbrizgavala in kontrolirala koliko poje.Odpustno težo 2755 sva v prvem mescu spravile na 3620, kar je bilo OK. Pri drugem mesecu pa je tehtala 4140, kar so v ZD rekli, da je premalo. Zato sem si začela zapisovati koliko je pojedla in dodajati. Zdaj pri 2,5 mesecih tehta 4320, ni pa nikoli lačna. Sama ji dajem mleko na približno dve uri in sicer en obrok svojega, en obrok nadomestek, se pa prav trudim, da začne jesti, tudi 15 minut. Kmalu imava ponovno tehtanje, tako da bom videla kako napreduje. Poje pa različno od 30 ml do 70 ml, imava pa približno 8 obrokov na dan, ker so mi naročili, da naj ji dam večkrat jesti. Pa sva po prvem mesecu že jedli na tri ure. Zvečer gre spat ob 21 in prvič je šele ob 5.30, vendar je ponoči ne budim. To je moj tretji otrok, s prvim dvema nisem imela težav s hranjenjem in z napredovanjem v teži.
Lep pozdrav  

clock-img

23.10.2005, 11:24

clock-img

Matej@

pencil-img

85

Punce, res vam hvala za odgovore, je boljši občutek, ko berem, da ste se sproprijemale s podobnimi problemi in jih uspele rešit. Hkrati pa opažam na vseh koncih, kako res veliko smo mamice pripravljene narediti, da bi naši malčki kljub vsem tegobam vendarle dobivali naše mleko. Žalostno pa je, da nekateri ,,navdušenci'' nad dojenjem kakšno mamico, ki res ne more dojiti, znajo tako hitro obsoditi, kajne?... No, midve bova zagotovo še vztrajali in - tako, kot ste nekatere zapisale - čim manj gledali na tehtnico, pa več na malo user posted image , da dobro izgleda in se razvija, pa četudi s kakšnim gramom manj od ,,povprečja''.

clock-img

24.10.2005, 21:42

clock-img

KK

pencil-img

29

no midve z našo user posted image  se še vedno dojiva - dojili pa sva se 2 meseca samo na nastavku. V porodnišnici sem dojila brez nastavka, potem pa z nastavkom. Če nimaš bradavic nima kaj zagrabit... naj ti ne bo težko potrpeti z nastavkom, če lepo je z nastavkom, je vseeno boljše to kot pa vse drugo (mislim na to, da je to najlažja pot - pred stiskanjem in dodatkom - seveda se tudi temu ne da ogniti, če ni dovolj mleka)
In potem po 2-eh mesecih, ko je bilo dovolj nastavka, se je lepo navadila brez in še vedno se dojiva brez nastavka.
Malce bodi pozorna glede zlatence in vsega ostalega, vendar mislim, da male ni prav potrebno buditi, ko pa je budna, jo pa le poskusi pristaviti čimvečkrat k sebi, da se malo pocrkljata in da se navadi vleči (10 min intenzivnega vlečenja se tudi naje do sitega)
Moja user posted image  je sicer v prvem mesecu pridobila 900 g, vendar pa smo v kasnejših mesecih manj napredovale kot bi morale (normalno je baje od 600 - 1000 g na mesec) pri meni se je pa potem redila 600, 500, 400, 350 g. Sedaj še čakam kaj bo pri 6-ih mesecih.
Na začetku me je bilo malce strah, ker sva dobili alergijo - sicer, kasneje ni bilo ničesar vidno na kaj bi bila alergična - pa je pediatrinja rekla, da se ne redi zaradi tega, ker je bolnauser posted image  - verjetno naj bi bilo tako v praksi... pa se kasneje ko je bila že zdrava ni nič bolj redila...
vsi pač niso bucki... pa tudi ni nič narobe, če se kak mesec manj zredi - meni so kasneje povedali, ker me je zelo skrbelo zaradi teže, da ni važno koliko se zredi vsak mesec, samo da do 6.ega meseca podvoji svojo rodno težo... bomo videli, kako bo...
tudi pri meni je bila zelo veliko pokakana... in še vedno ne mine dan, ko ne bi bila pokakana, čeprav pravijo, da je čisto normalno da nekaj dni nič ne kaka od 6. tedna dalje...

vsak dojenček je edinstven... če je punčka zdrava naj te ne skrbi, ker potem ti bo mlečka primanjkovalo... user posted image

clock-img

25.10.2005, 12:09

clock-img

ninocka

pencil-img

3080

Jst sem mela iste probleme - ni se redil oz. je izgubljal na tezi in sva zato mela podaljsano bivanje v porodnisniciuser posted image . Je blo pa isto kot pri tebi - pr men je neki popil (ko sem ga zacela tehta sem ugotovila da 20 ml), zaspal in se zbudil cez kaksne 2 - 3 ure. Jst sem misnla, da mu pac zadostuje tok kot popije (glede na to da je zaspal) in da se bo ze zbudil, ko bo lacen. Pa je zacela teza padat, namest rastuser posted image ...potem sem pa zacela mal drugac ga hrant. Najprej sem ga podojila, potem sem si mleko se spumpala (okrog 40ml) in mu ga dala po flaski. In je vse popil. Ker mi je vmes zaspal, sem ga pa najprej podojila, si spumpala, potem sem ga sla previt (da se je zbudil) in nato nahranla se ostalo. Po 3 dneh sva  lahko sla domov, ker mu je teza zacela drasticno narascatuser posted image user posted image user posted image . Doma se nam je (na zalost)user posted image user posted image dojenje cist ustavlo, tko da sem si mleko pumpala in je dobil en obrok mojga mleka 1 obrok pa nadomestka. Po kaksnem tednu flaske, pa je zagrabu in smo spet zaceli z dojenjemuser posted image , ampak na zalost nimam dost mleka, pa tud mali je lenuhec in se mu ne da vlect, ko zacne bolj pocasi tect, tko da se najprej podojimo, potem pa dobi se dodatek.

Jst sem absolutno ZA dojenje, vendar ne za vsako ceno. Zal mi je, ker moj ne poje celega obroka pri meni, po drugi strani sem pa srecna, da poje vsaj nekaj.

Pri 2 mesecih imamo 5 kg (odpustna teza je bila 2650), tko da smo vsi zadovoljni da lepo napreduje, raste in se redi. user posted image user posted image user posted image

clock-img

26.10.2005, 11:26

clock-img

Matej@

pencil-img

85

Drage mamice,

z našo user posted image  nama gre zdaj dojenje (z nastavki) bolje ,,od ust'', tako da sva po 3 tednih končno presegli porodno težo (3430g) za 70g oz. skoraj 400g čez odpustno težo user posted image user posted image user posted image . Punca je zdaj boljši jedec, upam, da bova čez čas lahko jedli brez nastavkov, včasih, ko se že naje, ji ponudim ,,brez'', da malo trenira user posted image . Vseeno pa razmišljam o nakupu rabljene črpalke, še vedno me firbec matra, koliko imam mleka - prsi so namreč bolj majhne, razen zjutraj, ko so res polne, so čez dan mehke - so mi pa v porod. sestre rekle, da so ravno manjše prsi boljše ,,mlekarne'', dajejo več mleka, kot velike, ki so baje preveč zamaščene user posted image ... Še 1x hvala za spodbudo, zaenkrat kaže, da se bližava zeleni veji (naj nekam potrkam user posted image ...).

clock-img

27.10.2005, 22:54

clock-img

Kristina_1

pencil-img

517

Tudi pri nas smo imeli problem z naraščanjem teže. V porodnišnici mu je iz 3830 padla na 3500, tko da so mi že težili da bo šel na glukozo, če se ne bo začel redit. Po štirih tednih je prišel nazaj na porodno, s tem da sem mu dajala dodatek - vsak obrok 20 do 50 ml, kolkr je hotel, če sem ga silila da še malo popije je zbruhal. Vglavnem sem si po vsakem hranjenju spumpala še 20-30 ml. Ko mi je začel jest na 4-5 ur sem nehala dodajat in pumpat, pa je imel zopet premalo. Nato sem si iztiskala mleko do konca 2. mes. V 2. mes. se je zredil za 600g, tko da je bil skoz na min. teži, vendar čez dan zelo redko zaspi za 2h, že od rojstva, največkrat spi celih 10 min. na dan. Izredno veliko je kakal, 1. in 2. mes. je bil pokakan vsako previjanje in ko sem ga razvila je naredil še 1 ali 2 veliki porciji in cel dan cel miga (roke, noge, glava in še rita). V 3. mesecu pa se je zredil za celo kg (kaka le še kakih 3-6x na dan). Po vsakem dojenju si z kar roko iztisnem vse mleko ki ostane v zizah. Zdaj imava 5-6 obrokov na dan in sicer na 3-4h.

Vsi so mi že težil da naj mu flašo dajam, da ga hiram, da mam premal mleka, tud pediatrinja. Sam je bil skoz živahen in dobrovolen, pa nič ni bil shirančku podoben, sam bl suhec je bil.

Največ samozavesti pa mi je dala patronažna, je rekla da dokler je živahen in dobrovolen sigurno nima premalo, se pač manj redi, tudi taki so! Pa tud mož mi je skozi stal ob strani, brez njega bi verjetno res že začela s flaško!
Glede na to da je spal sam od 22h do 5 ali 6h in je tako veliko kakal, še dobro da se je spoh kej zredil!

Prva dva mes. sem se izredno namučila, zdaj  pa nama gre super, JE BLO VREDNO TRUDA!!!

Potrudi se, saj bo šlo, če ne se pa ne sekiraj, kolk jih je ob faški zraslo pa so glih tako zdravi in zadoovljni!

Pa veliko zadovoljsta s tvojim sončkom!

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem