cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

Pesto!

clock-img

23.08.2013, 17:36

clock-img

Tippi

pencil-img

3574

Še nikoli nisem naredila pesta iz bazilike. Letos pa je bazilike ogromno in bi jo rada izkoristila in naredila pesto, tako da bi ga uporabila čez zimo. po domače, pesto bi za ozimnico.user posted image

Prosim za par receptov, če se da enostavnih, s tem da se točno napiše količina sestavin.

Ful hvala. user posted image

ps. na netu je resda ful receptov, ampak jaz bi takega iz prve roke, da je res enostaven

< Sporočilo je popravil Tippi -- 23.8.2013 17:45:42 >

clock-img

23.08.2013, 19:00

clock-img

Felicita

pencil-img

5145

pesto težko zaebeš user posted image . važno je, da vzameš kakovostne sestavine, potem si ga pa lahko čisto po svojem okusu prilagodiš. Potrebuješ:
- baziliko (letošnja bo pomoje super, ker je zelo aromatična; pred uporabo jo operi, dobro osuši (fino je, če si jo pripraviš kak dan vnaprej, da bo res suha), obtrgaj vse kar je suho/gnilo/...)
- pinjole (so drage, ampak se splača. meni noben nadomestek ni všeč. v originalu naj bi bile nepražene, nekaterih jih pred uporabo prepražijo)
- sir - obvezno iz kosa, kateregakoli že uporabljaš (torej ne vrečkastih zadev). po pravilih Parmski parmezan ali Genovski pecorino. zelo dobra pride kombinacija obojega. Naribaj tik preden ga vržeš notri.
- olivno olje - čimbolj kakovostno, ne varčuj z njim
- česen - spet, dobro olupljen, nobenih rjavih/čudnih delov, drobno nasekljan.
- sol (v originalu menda groba, neprečiščena, ampak tudi navadni nič ne manjka. pazljivo z njo, dodajaj na koncu, ker so siri precej slani)

Originalno se zadeva dela v možnarju, ampak če mene vprašaš, je to super za porcijo ali 2, ne pa za shranjevanje user posted image jaz sem se poslužila kar mikserja pa prst imela zelo lahno na stikalu.

torej še moj recept:
120 g bazilike
200 g pinjol
300 g parmezana
100 g pecorina
10 strokov česna
dobre 4 dcl olja
sol

najprej sem v mikser vrgla baziliko, pinjole in česen. počasi oz v sunkih sem zadevo zmiksala (pazi da je ne zmiksaš preveč, potem nastane precej brezvezna pasta). potem sem počasi dodala olje do želene konsistence. na koncu sem na roke vmešala še oba sira, drobno naribana. potem sem zadevo postavila v hladilnik za 2 uri, poskusila in dodala čisto malo soli. 2 majhna kozarca sem predhodno segrela (sterilizirala) v pečici in nato nadevala s pestom in na vrh dodala še cca pol cm olivnega olja -po hlajenju v temi je to šlo v hladilnik za direktno porabo, z dodatnim oljem preprečiš dostop zraka in plesnenje. Preostanek sem dala v model za ledene kocke in v skrinjo. 1 kocka je cca za eno porcijo testenin (ko so zmrznile, sem jih shranila v vrečko in jemala ven po potrebi).

pa še to - nikar nobenemu kulinaričnemu naciju ne povej, da je to Pesto Genovese. Slednji ima mali milijon receptov in ne glede na to, kateremu slediš, se bo našel kdo, ki ti bo očital, da ni prava stvar. Torej, to je samo - pesto user posted image

_____________________________

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

clock-img

23.08.2013, 21:56

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

5637

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

clock-img

24.08.2013, 08:43

clock-img

Tippi

pencil-img

3574

Felicita super za tale recept! V ponedeljek grem v nabavko, v torek delam! In tole z zmrzovanjem se mi zdi genialno! Sem lahko popolnoma brez skrbi, da bi se mi kaj pokvarilo. super res!

bom pa sir pecorini nadomestila s parmezanom. bom pač dala več parmezana, ker res ne vem kje naj ta sir dobim, živcev da bi ga iskala po trgovinah pa nimam user posted image

Hvala!user posted image

clock-img

24.08.2013, 08:52

clock-img

Neala

pencil-img

427

Mmm, krasen recept. Sem se tudi jaz spraševala kaj naj s toliko bazilike in mi domišljija ni dobro delala dokler nisem naletela na tole temo user posted image .

clock-img

24.08.2013, 08:54

clock-img

Tippi

pencil-img

3574

IZVIRNO SPOROČILO: Neala

Mmm, krasen recept. Sem se tudi jaz spraševala kaj naj s toliko bazilike in mi domišljija ni dobro delala dokler nisem naletela na tole temo user posted image .



Evo, zdej vemo kam z baziliko user posted image  In res je letos prav posebno aromatična. jaz jo imam vsepovsod in se mi zdi, da mi povsod diši bazilika, na vrtu, na okenskih policah, noro! moram jo ponucati res.

in tole z zmrzovanjem, še kar sem ful navdušena user posted image

clock-img

24.08.2013, 09:00

clock-img

Neala

pencil-img

427

Jaz tudi z zamrzovanjem. Paradižnikovo mezgo sem tudi zmrznila v manjših plastičnih posodicah. Ker potem res vem, da se ne more pokvarit.

clock-img

24.08.2013, 18:53

clock-img

Felicita

pencil-img

5145


IZVIRNO SPOROČILO: Tippi

Felicita super za tale recept! V ponedeljek grem v nabavko, v torek delam! In tole z zmrzovanjem se mi zdi genialno! Sem lahko popolnoma brez skrbi, da bi se mi kaj pokvarilo. super res!

bom pa sir pecorini nadomestila s parmezanom. bom pač dala več parmezana, ker res ne vem kje naj ta sir dobim, živcev da bi ga iskala po trgovinah pa nimam user posted image

Hvala!user posted image



pecorino dobiš (najcenejši in za moj okus najboljši) v Eurospinu. Tam dobiš tudi odličen parmezan. Sicer pa E. Leclerc, samo zna biti dražji. Je pa stvar okusa, jaz sem ga sama vtaknila noter (ga ni bilo v tistem receptu s katerim sem začela).

sicer lahko malo eksperimentiraš. jaz sem do tega prišla čisto po svojem okusu - vzela sem en naključen recept (pomoje s kulinarike) in ga potem po svojem okusu spremenila - dodala sem več bazilike, manj česna (ker nisem huda ljubiteljica), manj olja in dodala pecorino. Vedno se da igrat z razmerji, npr manj sira, ali pa drugačno razmerje; manj/več česna pa je potem potrebno prilagodit količino olja... z več pinjolami bo rezultat bolj oreščkast, z več bazilike zna bit preveč aromatičen.

aha, še en trik - jaz sem uporabila tudi stebla bazilike - ne spodnjih delov (ki znajo bit nitaksti/leseni), ampak zgornje. stebla so super aromatična in dodajo malo vlage mešanici. se pa tako ali tako zmiksajo, jaz sem jih pa sicer že prej dala na manjše koščke.

glede uporabe - škoda ga je imet samo za testenine, res user posted image odličen je pokapljan čez mozzarelo in paradižnik (kot caprese solata) ali pa celo kot namaz na toplem toastu... če delaš bruscette ga uporabiš pod paradižnikom namesto olivnega olja. pa nekoč sem prebrala en recept, ki mi je zdej postal stalnica v kuhinji - veliko žlico majoneze in malo žličko pesta zmešaš in namažeš na tortiljo. dodaš narezan paradižnik, mozzarelo in piščanca; zviješ vtakneš v pečico za par minut in imaš super hitro malico/kosilo. nasploh je ta 'bazilikina majoneza' (pesto zmešan v majonezo) super kot pomaka (za tortilje ali še boljše narezano zelenjavo) ali kot polivka za kakšne testeninske ali riževe solate (seveda v kombinaciji z jogurtom ali čem podobnim).


_____________________________

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

clock-img

25.08.2013, 22:07

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

5637

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

clock-img

26.08.2013, 13:16

clock-img

malaMravljica

pencil-img

4314

Super recept, tudi jaz sem ga iskala in sestavljala, sedaj bom pa kar po tem poskusla naredit.

Metulj, kako poprazis semena, z ali brez olja?

clock-img

26.08.2013, 15:04

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

5637

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

clock-img

26.08.2013, 16:06

clock-img

malaMravljica

pencil-img

4314

Ma sem smotana, kot da nisem se nikol lesnikov prazla in pol vroooce med rokami drgnila.

Felicita, zakaj pa mora bit bazilika res cist suha? Saj pol ko se premesa je itak vseskup mokro. Sam zanima me.

clock-img

26.08.2013, 17:10

clock-img

Tippi

pencil-img

3574

Naredila! user posted image O moj bog kaj je to dobr!! user posted image sicer nisem dala sira, sem dala kar parmezan namesto tistega 100 g sira, pa tud pinjol nisem imela glih 200 g, ampak samo 120 (bemumast kaj so drage! user posted image ) ostalo sem nadomestila z mandeljni, in je tako zelo dobro, da bi človek kar z žlico jedel user posted image

Felicita hvala za odličen recept! user posted image

Mala mravljica to tud mene zanima user posted image , in glede na to,da sem prvič delala pesto, kar upoštevala recept in baziliko posušila, da se ne bi potem slučajno kaj sfižilo in bi se po glavi tepla, zakaj nisem bazilike posušila user posted image , če bi bilo to krivo

Uglavnem dva kozarčka sem dala kar v hladilnik, bomo po moje hitro pojedli, ker je res odlično, ostalo sem dala pa zmrznit v kocke. ena runda še čaka, ker nimam tolk modelčkov za led. user posted image

clock-img

26.08.2013, 17:42

clock-img

malaMravljica

pencil-img

4314

Tippi, moja bazilika je ze suha user posted image grem delat se pesto. Upam, da rata tudi meni, sem nabavla vse sestavine.

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem