JOGURTOVA TORTA
Priprava:40 min
Pečenje: 10 -15 min
Hlajenje: 2 uri
KRHKO TESTO
125 g rastlinske margarine
125 g sladkorja + vanili sladkor
Đčep soli
Naribano lupino ˝ limone
200 g moke
Vse sestavine na hitro zgneti, zavij testo v folijo in postavi za ˝ ure na hladno.
Testo razvalja, poloţi v namađčen pekač in peci 10-15 min pri 180*C.
NADEV
10 lističev ţelatine
3 sojine navadne jogurte
200 g sladkorja (rjavega)
1 vanili sladkor
1/2l sojine smetane
sok 1 limone
Ţelatino za 10 min namoči v mrzli vodi, nato jo odcedi in na blagem ognju segrej, da se stopi.
Jogurt zmeđaj s sladkorjem in limoninim sokom. Primeđaj sojino smetano, nato pa vmeđaj đe ţelatino.
Maline prekuhaj v sladki vodi, odlij tekočino (prihrani!), ohlajene pretlači in kađo vmeđaj med jogurtovo kremo. Kremo nato vlij na pečeno testo in postavi vsaj za 2 uri v hladilnik.
Iz vode, ki je ostala od malin, naredi sadne ţele bonbone:
SADNI ŢELE BONBONI
14/l sadnega soka (lahko uporabiđ tudi čeđnjvega, pomarančnega, jagodnega,…)
Saldkor po okusu
1 vrečka ţelatine
1 ţlica grobo mletega sladkorja
Sok pogrej in po okusu sladkaj.
Ţelatino namoči v hladni vodi, pusti, da nabrekne, nato pa jo na blagem ognju raztopi in vlij v topel sadni sok. Vlij v skledo, opaknjeno z mrzlo vodo, tako da je krema pribl.1 cm visoka. Postavi na hladno, da se strdi. Ko je ţele strjen, ga s toplim noţem nareţi na kvadrate ali trikotnoike, jih povaljaj v sladkorju in shrani na hladnem.
ČOKOLADNA TORTA Z VIĐNJAMI
(spečem dvojno maso, da imam biskvit spodaj, nato kremo in biskvit đe povrhu)
BISKVIT
2 jogurtova lončka moke
1 jogurtov lonček rjavega sladkorja
˝ jog. Lončka grenkega kakava
2 ţlici sojine moke
1 jog. lonček olja
2 jog. Lončka dovoljenega mleka oz. vode (lahko 1 lonček mleka in 1 lonček radenske – mehurčki naredijo testo bolj rahlo)
1 vanili sladkor
1 pecilni prađek
Vse sestavine zmeđaj in peci pribl. 25 min pri 180*C.
NADEV
˝ kg viđenj
3 dcl vode
Sladkor
Skuhaj kompot, polovico viđenj zmiksaj v kađo, polovico pa prihrani.
Iz viđnjevega soka skuhaj ţele – 2,5 dcl soka zavrej, vmeđaj v malo vode razmeđani 2 ţlici koruzne moke in 2 ţlici Gustina. Ko se zgosti, vmeđaj viđnje in viđnjevo kađo.
Pečen biskvit prereţi, premaţi s kremo, prekrij z drugo polovico biskvita in premaţi s segreto marmelado ali pa posuj s sladkorjem v prahu.
Ohladi in vsaj za 2 uri postavi na hladno.
(Če se mi mudi, jo dam za 30 min v zmrzovalnik in postreţem)
Torta je odlična, splača se jo narediti!
Ali NADEV
600ml mleka
3 vanili pudinge
1 ţlica javorjevega sirupa
2 vanili sladkorja z okusom limone
100 g margarine
1 marelični kompot
Skuhađ pudin po navodilu, sladkađ ga z javorjevim sirupom. Kuhanega ohladiđ.
Stepeđ margarino in vanili sladkor, počasi primeđađ hladen puding, nato pa vmeđađ narezane marelice. S sokom od kompota navlaţiđ biskvit, ga premaţeđ s kremo, prekrijeđ z drugo plastjo biskvita, rob namaţeđ s kremo, po vrhu pa prelijeđ s stopljeno temno čokolado.
Lahko pa narediđ svetel biskvit – namesto kakava uporabiđ Gustin in skuhađ čokoladni puding, namesto lim.vanili slad. Pa uporabiđ rumovega.