Pozdravljena, BarbaraGS.
Lahko ti povem svojo izkušnjo, pa upam, da ti bo vsaj kaj prišlo prav. Mi smo v tem času bili že 3 krat pri pediatru, tako da sem izvedela kar nekaj novih stvari. Naš fant se na srečo dovolj redi, tako da zaenkrat kar gre.
Naš je bil sprva še kar živahen, potem pa se nam je še poslabšalo, ni bilo več nič drugega kot bruhanje, polivanje, jok in nošenje po cel dan, pa še to ni pomagalo vedno. Ker nimam dovolj svojega mleka, sem mu zamenjala navaden Novalac z Novalac AR (proti refluksu), kar je stanje zelo izboljšalo. je občutno manj polival in maksimalno 3 krat na dan bruhal (ampak malo). Po dojenju bruha in poliva precej več kot po Novalac AR. Ta hudo obdobje smo prebrodili tako, da ga je večinoma hranila moja mama po flaški (meni ni dovolil, da sem ga dala z ramena dol v naročje, ker je ta položaj očitno povezoval s hranjenjem in bolečino - vsaj tako si jaz razlagam - in ni bilo variante, da bi ga prepričala, da bi jedel), popoldan in ob vikendih pa moj mož. Naštudirali smo raznorazne prijeme, da je začel jesti: najprej duda, da se pomiri, nato smo jo zamenjali s flaško; dajali smo mu kapljice Sab simplex, ki so sladke, da je lažje prijel flaško; če je bil zaspan ali se je ravnokar zbudil, ga je bilo lažje nahraniti; če je že začel jokati, pa nikakor ni hotel jesti. Uspelo nam je, da smo ga zredili za 190g v enem tednu (prej se je normalo redil po 300g na teden).
Po Novalacu AR je manj bruhal in polival, zato tudi ni imel več razdraženega želodčka oz. požiralnika in čez kake 3 dni je nehal jokati. Postopoma se je začel vedno bolj normalno hraniti preko flaške z Novalacom AR. Dojenje še vedno zavreča, sploh pa sem v ta hudem obdobju izgubila veliko mleka. Dojim ga le čez noč (ponoči dojenčki manj polivajo in so bolj mirni-lažje jih je nahraniti), zdaj imam dovolj mleka za ponoči, da mi ni treba dodatkov štimat, kar je tudi prednost, ampak s takim tempom seveda izgubljam mleko in ne bo šlo dolgo tako naprej. Danes sem bila spet pri pediatru in se je naš malček zredil za 330g v 8 dneh.
Pri pediatru smo dobili napotnico za ultrazvok (imamo pregled v maju), pregledali so mu kri in vodo ter blato (da bi izločili morebitne druge razloge za dojenčkov jok). Zaradi slabega hranjenja, mu je padel hemoglobin (danes je že imel nekoliko višjega), a bo vseeno zdaj dobil kapljice z železom. Danes jih gremo iskat v Italijo (žalostno, da se pri nas ne dobijo). Vsi ostali izvidi so bili ok.
Za čim manj polivanja smo dobili naslednja navodila:
1. dajemo ga spat na levi bok (želodček je asimetričen in na levem boku naj bi dojenčki manj polivali)
2. naklon postelje 30° (mi smo dali naklon kakih 8°, pa še tako drsi dol; tudi v košari smo naredili nekoliko naklona; čez noč spi kar z mano v postelji po novem, tako da ima tudi podloženo, da ima nekoliko naklona)
3. po hranjenju naj bi ga držali pokonci vsaj 20 min, najbolje da kar 1 uro (tega se kar držim, čeprav je včasih težko - kupili smo mu še gugalnik, ki ima nekolik naklona in tudi tam ne poliva veliko)
4. čim večkrat med hranjenjem podirati kupčke (mi tega nismo upoštevali, ker če smo mu vzeli flaško z ust, ko je že začel jesti, ga nismo mogli več prepričati, da bi spet jedel, raje pustimo, da čim več poje)
Drugače pa sem imela cel čas pripravljeno flaško, da sem mu večkra ponujala, da je čim več pojedel. Dojenje pri refluksu ni ravno najbolj praktično. Sicer pa je refluks baje "cikličen" - so obdobja, ko je malo boljše, pa se spet poslabša, pa spet boljše, spet slabše ... Nekje okrog 6. meseca pride do večjega izboljšanja (gosta hrana, otrok že več sedi).
Drugače pa sem se sama zelo zelo trudila, da bi čim več dojila, ker nisem imela dovolj mleka - dodatno sem si črpala mleko za stimulacijo; pristavljala sem ga večkrat. Ravno nam je šlo na bolje (vedno manj dodatkov), pa se je pojavil refluks, tako da je bil moj trud nekako zaman. Zdaj, ko vidim, da se otrok bolje počuti po AM kot po dojenju, mi niti ni toliko žal, čeprav sem si zelo želela dojiti. Pač nimam sreče. Še zdaj si črpam (kolikor imam časa), pa dodajam svoje melko k Novalac AR, da je vsaj malo mojega tudi zraven, pa da je vse skupaj nekoliko gostejše.
Kakorkoli se boste odločili, vam želim, da bi našli pravo rešitev za ta problem. Univerzalnega odvovora na ta problem ne poznam, povedala sem samo svojo izkušnjo. Želim vam čim več lepih in nasmejanih trenutkov, pa da bi bilo z refluksom čim manj problemov oz. da bi jih čim bolj uspešno reševali.