Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: kind lady IZVIRNO SPOROČILO: Gina IZVIRNO SPOROČILO: kind lady Se bom kar tukaj uštulila Jaz bi pa rada imela nizke grmičke, ki cvetijo tam nekje od junija naprej.Takšne bolj nizke.Za nasvete vnaprej hvala. A prav grme, ali košate trajnice? Koliko visoke? A ti bi rada da cvetijo junija, ali je vseeno, če poleti? Na kakšnem terenu - severnem, južnem.... - odcednem, mokrem? Karkoli Gina, samo, da lepo cveti Ne previsoke, okrog pol metra.Naj bi cvetele od junija naprej, pa do konca poletja. Obstaja kaj takega? Imela bi jih na južni strani, zemlja je pa težka, bolj kisla- ilovnata.Hvala. Ti si pa zahtevna, hi hi....kar celo poletje...hm, od še kar visokih (pol metra do metra) rožic zanesljivo cvetijo od junija do konca septembra dvoletne rudbekije, ki se pri meni vedejo kot trajnice, včasih kakšna crkne, ampak je toliko semen okrog, da nove in nove poženejo - pa na južni strani in v težki zemlji čisto lepo delajo. POtem imaš reicmo od enoletnic, ki se tudi vedejo kot trajnice - čeprav ne cvetijo znova, ampak nove iz semena poženejo vsako leto kozmeje, cvetijo pa od sredine julija do konca avgusta. POtem lahko kupiš od grmičkov hibiskuse - ti cvetijo poleti, odvisno od sorte. Drugače grmi večinoma niso poletne rastline, največ jih cveti spomladi. Od trajnic so meni všeč in zanesljive gajlardije, samo so večinoma nižje - te cvetijo celo poletje, le nujno jim moraš odstranjevat odcvetele cvetne koške, sicer razvijejo seme in ne cvetijo več tako zelo. POtem cvetijo junija recimo meni najljubše lilije - le da te cvetijo krajši čas. Junija cvetijo pijavčnice, ampak ne več kot mesec dni skupaj (kar je za trajnice vseeno kar dolgo, glede na to, da ti zvončnice cvetijo recimo samo en teden pa nič več). Lahko si pa omisliš zelene grmičke zelišč, ki cvetijo večinoma vijolično (drobnjak, origano, majaron, timijna...). Ali sive kot je recimo žajbelj. Lahko si omisliš sivko - naredi prelep grm, le da cveti tudi ne več kot 3 tedne poleti - ampak je vseeno lepa. Sem se spomnila, od sivih rožic je meni zelo všeč volnati čišljak, ki cveti roza belo tam nekje julija. Se bom še jutri kaj spomnila, danes je že pozno.
|