rozilu
|
Evo, dve podobni temi, ki sta tudi pri nas na udaru: lulanje podnevi in ponoči. Pa da takoj potolažim avtorico teme: moja 5-letnica nima sladkorne in nič ni fizično narobe, samo luuuuuulaaaaaa dosti. Čez dan: ni glih kot pri tvojem sinu Romy, ki tudi do 7x lula, ampak glih malo manj. Moja sicer pije zelo malo, če pa se zgodi, da spije veliko (če dobi kaj dobrega: sok, mleko, sadni čaj): pol gre pa tudi ene 4x v uri lulat. To se mi splošno ne zdi velika količina tekočine (max 2 deci - in to je treba it 3x-4x polulat), nekako normalna, samo za njo je tu mač. Samo res drugače zelo malo pije - in ne hodi prav zelo pogosto lulat; ker očitno to sovraži in zadržuje in na koncu seveda uide... Mogoče pa tudi več lula, ko je neka trenutna "stresna" situacija: ko moramo kam iti itd. Tako da pri petih absolutno sploh še ni suha čez dan , čeprav je že skoraj 3 leta brez plenic. Seveda smo že bili pri pediatru: najprej smo beležili koliko (kdaj) pije in koliko (kdaj) lula. Je tak easy vprašalnik in notri si označuješ. Tam se mogoče vidi kaj na kar nisi bila pozorna (npr. da je pred vožnjo spil veliko naenkrat). OK, pediater ni znal neke logike iz tega potegnit, zato nas je poslal h nefrologinji. Nardili UZ, teste urina... vse OK. Poslala nas k nevrologinji, EEG, pregled - vse OK. Ko sva odhajali od prvega pregleda pri nefro me je mala vprašala: a zdej pa ne bom več lulala v hlačke? In res ni, en mesec!!! Pol pa počasi spet začela... Nefrologinja: hja, očitno ni nič fizičnega, ampak samo vse v glavi... Vedenjska terapija. Očitno se mora samo odločit, zakaj se pa še ni, pa nobenemu ni jasno. Nočno lulanje: ko sem jo odvajala od plenice, pri 2,5 letih in preden je šla v vrtec, sem probala še ponoči: v tednu je bila suha.... in tako je bilo 1,5 let. Ponoči se je zbudila, šla lulat in nazaj spat; ajde par nesreč. Pred kakim letom: ponoči začela spet lulat; enostavno se ne zbudi. Sej za to nočno se absolutno ne sekiram, jo dam lulat preden grem jaz spat in pol je OK. To bomo že rešili... ma to podnevi je pa.... . In septembra v šolo
|