ami2
|
Ja, link res ne dela, ga bom poskusila izbrisati, če mi bo uspelo Sem pa našla še en zanimiv in uporaben prispevek: Moč in koordinacija (klik) Fajn je tudi Igriva vadba z dojenčkom, jo imajo v večini knjižnic. In Didaktina Hop in poskok (samo je kakšne od tam opisanih vaj dobro malo prilagoditi se mi zdi) Vaja, ki jo ima zelo rad, odkar jo je poštekal: (samo ne vem, če jo bom znala razumljivo napisati) leži na trebuščku, stegnjene noge, roke stegnjene nad glavo, dviguje izmenično levo nogo+desno roko, desno nogo+levo roko. Na začetku sem mu noge in roke pomikala sama, ko je poštekal sam pa jo brez težav izvaja. Pravi, da "plava". Hm vzrokov zakaj pride do puklaste drže pri tako malih je ogromno (od mehanskih poškodb (tudi porodne poškodbe, pogosteje pa poporodne), motenj v centralnem živčnem sistemu, mišičnem tonusu itd.) Najpogosteje je vzrok nošenja dojenčka pokonci, ko hrbtenica za to še ni zrela. Možna je tudi poškodba pri padcu na tla z višine (npr. iz pralnega stroja, postelje, mize) Pa še: Če bi prehitevali njegov (otrokov) razvoj in ga postavljali v stoječ položaj, ko njegova hrbtenica še ni dovolj zrela za hojo, bi lahko pospešili nepravilen vzorec hoje, anomalije stopal, slabo držo, nezmožnost izvajanja zahtevnih gibalnih vzorcev (preval, poskok, hoja po stopnicah, počepi) in motnje fine motorike (pisanje, delo s prsti, hranjenje). Če bi prehitevali njegov razvoj in ga postavljali v stoječ položaj, ko njegova hrbtenica še ni dovolj zrela za hojo, bi lahko pospešili nepravilen vzorec hoje, anomalije stopal, slabo držo, nezmožnost izvajanja zahtevnih gibalnih vzorcev (preval, poskok, hoja po stopnicah, počepi) in motnje fine motorike (pisanje, delo s prsti, hranjenje). Vir Glede dedovanja pa ne vem... mislim, da je možno in da je nekaj na tem. Če že ne samo delovanje živčevja in misičnega tonusa pa zaradi tega, ker starši od starih staršev večkrat "dedujemo" tudi rokovanje z dojenčkom. Kaj pa vem. Lahko prosim napišeš kakšni vaji je pokazala vaša fizioterapevtka? Hvala
< Sporočilo je popravil ami2 -- 28.4.2009 7:09:58 >
|