Anja167
|
Hja! Po včerajšnjem uvodnem predavanju v Ljubljani se meni ne zdi, da je to plavanje "kr neki". Vse stvari imajo svoj namen, ne gre pa samo za služenje denarja (valjda malo že!). Dr. Dorica Šajber je stvar postavila na noge zaradi in za svojo hčerko. Preštudirala je kup literature in ve, kaj dela s svojim programom. Res, gre za uživancijo otrok. V največji meri. Gre pa tudi za spodbujanje socialnega, čistvenega, predvsem pa telesnega, gibalnega razvoja otroka (podprto z raziskavami). Sploh ni finta v splavanju. To, da se izkoristi sonožni odriv zdaj, ko ga otrok ima, je bolj pika na i. Taki otroci zato mogoče hitreje plavajo žabico kot drugi. Pa kaj potem? Meni ni za to, da bi naš znal prej plavati kot drugi. Na to sploh nisem računala. Bolj mi gre za to, da mu bo plavanje koristilo (njegovemu dihalnemu, srčno-žilnemu sistemu in prej navedenim razvojnim vidikom). Pomembna pri takem organiziranem plavanju v bazenu z 32-33 stopinj je tudi skrb za zdravje: Včeraj me je namreč skoraj pribilo na stol, ko sem izvedela, da voda z manj kot 28 stopinjami lahko pri dojenčkih povzroči okvaro ledvic! Je večina slovenskih bazenov potemtakem primerno ogretih? Pleničke za enkratno uporabo so že fajn - pa ohranjajo telesno temperaturo tako kot neoprenske hlačke? Jok, brate! Prav tako so dobro tesneče hlačke pomembne s higienskega vidika. Bazen na DIF-u, npr., če komu kakec uide, iz preventivnih razlogov, ker so lahko v blatu koliformne bakterije (nekaj takega), takoj izpraznijo in tisti dan odpade vadba. V navadnih bazenih gotovo ni poskrbljeno za to, da je notri minimalna količina klora, da se dojenčkom koža ne izsuši preveč. Na DIF-u je to mogoče, ker se vsi plavalci držijo pravil o čistoči in zdravju (ne hodijo v bazen po cepljenju, pri prehladu, z glivicami in podobno - vsaj upam, da ne). Torej, ker je - zdi se - na DIF-u stvar zastavljena profesionalno, se meni 19.000 ne zdi preveč. Fredov obroč bomo pa tako ali tako še milijonkrat ponucali! LP.
|