piščanc
|
se mi zdi, da moram tudi jaz malo pametovat na tej temi. pomembno je, kdaj otrok kaj poje! čimkasneje zaužije alergene stvari, bolje je. ne glede na alergijo. pa sveže mleko ima čisto drugačne lastnosti kot npr. jogurt (v mleku so težko prebavljive beljakovine, v jogurtu jih ni več). glede na to, da je zdaj že veliko literature, naj se vsaka mamica čimbolj izobrazi, da se lahko prilagaja nastalim razmeram. vse pa je še vedno odvisno od imunskega sistema malčka. lahko bo zelo odporen, lahko pa ne. in mamica mora vedeti, kaj v obeh primerih narediti. jaz nisem alergična, mož tudi ne, tjaša tudi ne, žiga je pa ekstra občutljiv. alergije nima nobene potrjene, je pa senzibiliziran - lahko se mu razvije. pa kožo ima občutljivo. in moram vedeti, katera živila so alergena, če reagira. in ja, od sedaj uporabljamo samo še trda mila in vodo za umivanje, mehčalec in podobne stvari so že zdavnaj v pozabi. pa (iz zdravniškega stališča) lahko je jagode, tudi jajca in mleko, ampak če pa je vsega skupaj preveč (pa še kakšna vročina) dobi izpuščaje, ki so zelo neprijetni. in ja, odkar imamo žigca se je tudi naša prehrana zelo spremenila, veliko večji poudarek je na sveži zelenjavi ali sadju, mlečni izdelki so se mi pa zamerili. zakaj bi nekaj jedel, če od tega nimaš koristi? in kmalu vidiš, da so vsi hladilniki v trgovini odveč (ker so tam samo sladki mlečni izdelki), pa še večina drugih polic. še celo oglaševanje je samo za tiste stvari, ki jih v resnici sploh ne potrebujemo. glede pitja pa se ne stinjam, da bi otroci morali piti vodo ali nesladkan čaj - v soku je še toliko drugih pomembnih mineralov in vitaminov, da tisto malo sladkorja nič ne škodi, še celo energijo jim da. če bi se ljudje v prehrani bolj držali teh pravil, ki veljajo za alergike, bi bilo veliko manj obolevanja črevesa in podobnih bolezni.
_____________________________
iz malega zraste veliko
|