astrid1
|
Meni je bil zelo zanimiv tale članek osd LLL, ker hvala bogu odpravlja mit o neuživanju sadja in zelenjave doječih mamic. Sploh tale odlomek, ker me začne kar tresti, ko kje slišim in preberem, da med dojenjem mamica ne sme jesti zelenjave in sadja. Saj nočem biti nekaj ekstar pametna, samo mene bi pobralo, če bi bila samo na OH. Vodilo naj bi bilo, da se naj mamica izogiba tiste hrane, ki jo napihuje. Kaj pravzaprav pomeni jesti pametno in zdravo in dobro? Osnovna vodila zdrave prehrane so enaka tako za doječe matere kot za vse družinske člane: jejte različna živila v njihovem kar najbolj naravnem stanju. V Sloveniji je znano, da se doječe matere rade omejujejo le na uživanje polente in krompirja. Piščanec, puran, jajca, mlečni izdelki so vsi viri živalskih beljakovin, ne omejujte se le na govedino in svinjino. Stročnice, kot so čičerika, leča, soja, fižol, grah so odlični izvori beljakovin, še posebej če jih kombiniramo z žitaricami in mlečnimi izdelki. Tudi v zimskih mesecih imamo na policah trgovin veliko izbiro svežega sadja in zelenjave, prav tako tudi globoko zamrznjene hrane. Sveže solate, špinača, kalčki, zelje, paprika, korenje, brokoli, cvetača, zelena so odlična živila za doječo mater. Doječa mati lahko dobi dovolj vitaminov že z izbiro zdrave in pestre prehrane. Odlična živila so tudi polnozrnate žitarice, kruh, rjavi riž, koruzni zdrob in ovseni kosmiči. Veliko doječih mater skrbi zadosten vnos kalcija. Kakor vemo nezadosten vnos kalcija pomeni povečano tveganje za degenerativno bolezen kosti – osteoporozo. Kot izreden vir kalcija se nosečnicam in doječim materam priporoča mleko in mlečni izdelki. Če mleka ne marate ali ste nanj alergični, lahko uživate druga živila, bogata s kalcijem: jogurt, sir, sezam, zelena zelenjava, citrusi,... http://med.over.net/forum5/read.php?11,347205,347292#msg-347292
|