Natyy
|
IZVIRNO SPOROČILO: kaja222 S partnerjem (nisva bila poročena) se razhajava. Za otroka bova skrbela oba, nekje pol časa bo pri enem, pol pri drugem. V kolikor bosta na sodišču podala izjavo, da bo otrok pol časa pri enem pol pa pri drugem od staršev gre avtomatsko za skupno skrbništvo. Skupno skrbništvo v bistvu pomeni, da ima otrok dva doma. Enega pri očetu in drugega pri tebi. Zanima me, ali je treba podpisat kako izjavo o skrbništvu? V tem primeru sta skrbnika oba starša, saj je otrok distanciran 1/2 leta pri enem in 1/2 leta pri drugem staršu. Da ne bo kdo mislil da je otrok od januarja do junija pri enem in od julija do decembra pri drugem. Ne, skrbništvo si delita kot se predhodno dogovorita na sodišču (moja soseda tako, da v ponedeljek vzame v šoli in vrtcu otroka oče in jih ima do srede , sreda po šoli in vrtcu vzame otroka mama in jih ima do petka, v petek po vrtcu in šoli vzame otroka oče in jih ima do ponedeljka, v ponedeljek po vrtcu in šoli do srede - mama, sreda po šoli do petka - oče in petek po šoli in vrtcu do ponedeljka mama. Tako sta otroka vsak drugi vikend pri enem vsak drugi vikend pa pri drugem. Zgleda pa kar malo zakomplicirano in vsaj z mojimi očmi gledano tudi je. Kako je s plačevanjem preživnine? V kolikor se odločita za skupno skrbništvo v takem primeru sodišče določi znesek preživnine, ki jo mora partner plačevati tebi in avtomatsko enak znesek, ki ga moraš ti plačevati partnerju za otroka. Torej se praživnina v bistvu izniči. Ali drugače povedano neglede kje kdo živi in kakšne dohodke ima se pri skupnem skrbništvu vsi stroški za otroka delijo na 1/2. Jaz imam cca. 850 € neto, on pa 1100 € neto. Jaz bom zdaj podnajemnica, računam da bom imela cca 400 € stroškov z najemnino, on ima stanovanje doma, ne plačuje najemnine niti stroškov. Jaz sem brez kreditov, on ima še dve leti kredit za avto (po 100 € mesečno). Koliko mislite, da bi moral on prispevati nama z otrokom, glede na to, da imam nižjo plačo in stroške s stanovanjem?
< Sporočilo je popravil Natyy -- 7.7.2008 6:37:50 >
|