|
umetno mleko št.2, sedenje... 13.6.2005 9:48:28
|
|
|
|
Anonimen
|
Mi smo na Bebi. Ko je bil star štiri mesece, sem šla na dvojko, ker na enki piše "do 4. meseca". Pa ga je takoj zelo zaprla. Čez dva dni sem se vrnila na enko in se je kakanje spet uredilo tako da smo bili do pred kratkim kar na enki. Zdaj mu do šestih mesecev manjka še en teden in zjutraj mu dajem pit dvojko, potem gre spet spat in ne je najmanj 4 ure. Ostali obroki so še vedno enka. Tako ga počasi poskušam privaditi na dvojko, zaenkrat reagira dobro. Bebina dvojka ima kar tretjino več beljakovin kot enka, ostalo je več ali manj enako. Drugače pa so si zdravniki glede tega zelo neenotni. Nekateri pravijo, da se lahko meša dve vrsti, celo v istem obroku, drugi pravijo, da niti pod razno. Nekateri pravijo takoj menjat mleko, drugi ne. Mi je pa bil zelo všeč članek v knjigi, ki deluje dokaj logično. V bistvu pravi, da naj se mleka ne menja, dokler ustreza otroku in če naslednje stopnje ne sprejme, potem nanjo ni pripravljen. Drugače pa da je precej odvisno od prehrane otroka. Če je ta od začetka precej beljakovinska (dodajamo veliko mlečnih izdelkov, mesa, rib,...) izberemo mleko, ki ima manj beljakovin, da ne obremenjujemo ledvic. In obratno. Če hrano le uvajamo in jo imamo le kot navajanje na okuse, potem izberemo mleko, ki ima več beljakovin. Za otroke, ki imajo probleme z alergijo, krči, atopičnim dermatitisom ipd. pa je najbolj priporočljivo HA mleko, ker ima beljakovine razgrajene na zelo majhne enote, ki so zelo prebavljive tako da nanje telo ne reagira z zgornjimi reakcijami. Ti otroci naj bi HA mleko pili celo do enega leta starosti. Če se ne motim, ima Beba HA mleko v treh stopnjah: PRE, 1 in 2. Razlike med Bebo in Aptamilom ne poznam, je pa dovolj, da pogledaš na deklaracijo, saj na vseh deklaracijah vse piše. Glede cuclja je verjetno odvisno od otroka do otroka. Moj je že od samega začetka pil na Aventu na najvišji stopnji, pri Nuku je zahteval največjo luknjo, zdaj, ko v mleko dodam merico riževe kašice, pa pije s cucljem za gosto hrano. Če bi mu že kot novorojenčku dala cucelj št. 1, bi se mu strgalo od nestrpnosti. Dokler otrok samostojno sedi, naj ga še ne bi posedali za dlje časa. Če bo vsak dan nekajkrat v stolčku sedel nekaj minut, pa mu ne bo škodilo. Ampak res le nekaj minut. Predvsem, če se ima nastavljiv naklon, ker je potem v takem stolčku v bistvu tako kot v lupinici. Sicer pa naj bi otrok bil čimveč časa na ravni podlagi. Le tako bo imel priložnost, da se obrne na bok, da prime nogice, da se zasuka,... V kengurujčka smo našega dali nekje pri starosti dveh mesecev, po četrtem pa vanj več ni šel. Je pa odvisno, kakšen kenguru imaš. Naš je od rojstva do šestih mesecev. Otroka, ki je v kenguruju, si je potrebno ogledati, če je v njem ustrezno nameščen, potem ni škode. Če pa čudno visi in opleta, pa ni priporočljivo. Tudi otroci, ki imajo težave z mišičnim tonusom in se v kenguruju nosijo tako, da krepijo svoj napačen vzorec, v kenguru ne sodijo.
|
|
|