zaspancek1
|
IZVIRNO SPOROČILO: babylove Zaspancek, tudi tebi priporocam branje knjige Borci brez preteklosti, ki lepo predstavi dejansko zivljenje sodobnega legionarja in popravlja izkrivljeno podobo, ki jo ima velika vecina ljudi. Ogromen pecat? Ja, ampak predvsem v pozitivnem smislu. Disciplina, solidarnost, bratstvo, natancnost, investiranje. Razlogi za vstop? Financni - ja in ne. Obogatis ne. Placa v Fr je povprecna, vendarle pa legionarju ostane vse v zepu, ker nima nobenih zivljenskih stroskov. Imas pa redni dohodek, kar je danes ze zlata vredno. Penzije ni. Ce bi vedela, koliko mladih in manj mladih slovenskih fantov se zanima in pripravlja na odhod v legijo, ker v Slo enostavno ne vidijo prihodnosti, bi bila presenecena. Tako da je razlog predvsem in v vecini primerov iskanje resitve, zagotavljanje stabilne prihodnosti v strukturi, ki preverjeno deluje. Seveda zraven sodi tudi izziv ipd. Cast v ozkem krogu ljudi? Vojska je v Fr spostovana, legija se bolj iz vidika, da fantje prelivajo kri za drzavo, ki ni njihova. Patriotizem v Fr igra pomembno vlogo, legionarji in vojska nasploh so spostovani. A veš, da sem prebrala to knjigo, pa še eno starejšege nekdanjega pripadnika Cibica. Pa se vseeno ne strinjam s tabo. Predvsem v delu, kjer naštevaš pozitivne stvari. Ja, so, predvsem disciplina, pripadnost, ampak vseeno mislim, da krepko prevladajo negativne. Res je - fantje prelivajo kri (kar je zelo olepšano napisano), pravzaprav že sama prisotnost na območjih, kjer vladajo takorekoč nečloveške razmere, pri vsakem pustijo posledice. Tako, mimogrede - tudi med vojaki SV, ki se vračajo z misij (kjer na srečo ne počnejo nič kaj groznega) v Afganistanu, celo iz Libanona, je kar nekaj takšnih, ki imajo psihične težave ob vrnitvi v normalno življenje. Da jih ne bodo imeli plačanci (tujska legija ali pa plačanci ameriških agencij npr.), je pa še manj verjetno. Žal. Da pa je za legijo zainteresiranih veliko mladih, pa ne dvomim, sploh v današnjih časih. Samo žal se večini v bistvu niti ne sanja, v kaj se podajajo. Aja, še to - tudi pri nas SV uživa visok odstotek zaupanja med Slovenci, pa vseeno ne verjamem, da so vojaki kako posebej spoštovani. Ravno tako je v FR oz. vsaj med tistimi, s katerimi sem jaz imela opravka, ne uživajo nekega posebnega spoštovanja.
|