Gina
|
Tujegovoreče otroke mora sicer vzeti vsaka osnovna šola v sloveniji, vendar imajo otroci v vsakem primeru tezave. Sama sem ze ucila otroka, (v bistvu kar nekaj njih), ki ni govoril besedice slovensko, vendar racunaj, da je eno leto ravno cas, da usvojijo prve pojme in se sele zacenjajo sporazumevat s komerkoli. Če bodo prišli kot tujci, bodo sicer otroci upravičeni do nekaj ur (se mi zdi na pamet da 40) učenja slo. jezika, ampak to je resnično malo. Za prvošolca je takole, da pri športni, likovni in glasbeni vzgoji, pa seveda matematiki ni nujno, da ima kakšne težave, če je relativno razgledan in sposoben, vendar bo ne glede na vse v spričevalu pisalo pri nekaterih ciljih kaj slabšega, saj se recimo otrok težko nauči besedilo pesmi, ali se orientira pri matermatiki, če revež pojmov ne razume, in podobno, vendar lahko te štiri predmete brez težav dela. Pri spoznavanju okolja pride do težave, saj ne razume, kaj mu razlagaš. Se pravi bi morala učiteljica posebej razložiti še po agleško. Kakšna bi se potrudila kar tako, ker je po duši taka, druga se ne bi. To zahteva veliko dela. Se pa da. Slovenščina bi bila problem. Celotna slovenščina, najbrž vključno z glasovno analizo vred, ki je tam drugačna. Če bi jaz prišla z otrokom, ki gre v 1. razred, bi se ga vseeno upala dat v redno šolo, čeprav bi bile težave, saj navadno šole organizirajo nekaj pomoči, pa se trudijo, bi pa računala na to, da obstaja možnost, da otrok iz slo. jezika ne bo ocenjen. 6. razred predstavlja večji problem. Otroci, ki ne razumejo jezika naletijo na velike težave. Vsaj v praksi je tako. In v 6. razredu se od otrok ogromno zahteva. Tudi memoriranja, tudi na pamet, ker je snov pretežka včasih za povprečnega otroka, da bi jo razumel in shranil v kontekstu razumljenega. Žal. Pa četudi otrok razume, mora znat to izrazit. Jaz bi tega otroka začela ta hip učiti slovensko, če bi ga želela vpisat v državno oš v slo. Obstaja tretja možnost - opravljanje izpitov. Otroku lahko najamejo nekoga, ki ga snov uči individualno in opravlja na koncu leta izpite. Samo to spet stane. Morda se da v ameriki zmenit, da opravlja izpite na koncu leta za nek razred, pa se uči doma kar bi se sicer v šoli. Skratka, za prvošolca me ne bi tako skrbelo, za šestošolca bi me pa. Nemogoče pa to ni. obstajajo tudi otroci, ki se vpišejo v državno oš, ne znajo jezika, pa šolo naredijo, vendar je težava pri tvojih kolegih, ker bodo tu le eno leto, kar je skoraj vedno tista meja, ko začenjajo malo boljše razumeti jezik sploh.
|