ronja
|
Pri nas ni bilo tako hudo, res pa je, da so zaprta vrata od nekdaj nekaj nezamisljivega, tako da jih sploh ne zapiram - vsa vrata so odprta in malidve imata vedno dostop do naju (zvečer jih kdaj zapreva, da se ne sliši preveč v njuno sobo, jih pa potem vedno odpreva nazaj, predno zaspiva). Čeprav nobena nima kakih trmastih izpadov že nakaj časa in tudi ko so bili, smo imeli srečo, da res niso bili hudi, se pa obe zjokata, če ne morata do naju. Tako da jaz bi ti svetovala, da tačas, dokler se mala ne navadi enostavno ne zapiraš vrat za sabo - pa naj bo s tabo, magarina wcju... jaz je ne bi pustila se dret - očitno ji je vrtec velik stres (eni otroci ga boljše prenesejo kot drugi), zato te zdaj rabi. Pri nas je bilo tako, kadar je bila Ronja sama z babi cel dan - naslednji dan je bila taka, kot opisuješ. Pa ji pri babi ni bilo nič hudega, samo ni imela občutka varnosti in svobode, kar oboje mala zelo rabi. Na tvojem mestu bi bila zraven, da zaspi in ko bi se ponoči zbudila, bi jo prišla iskat in odnesla v svojo posteljo (no, saj tako tudi na svojem mestu delam ). Mislim, da je možno, da je to od vrtca - njim je to ogrooomna sprememba! Veliko se pogovarjaj z njima o vrtcu, povej Liji, da ni vrtec nič hudega, da bo imela ves čas Našo zraven, da ju prideš vedno vedno vedno iskat, da ju ne boš nikoli pozabila... POizkusi mogoče nekaj časa hodit ponju po kosilu, če se lahko tako v službi zmeniš. jaz sem vedno, kadar je katera imela kakršnekoli izpade, posvečala nenormalno veliko pozornosti tisti, ki je pač rabila. Navadno se to najboljše obnese in tako gre vse skup tudi najhitreje mimo. Pa pazi, da si boš zjutraj VEDNO vzela dovolj časa - v vrtec se vam ne sme mudit! Mora bit dovolj časa, da se zjutraj pocartate! Ronja ješe zdaj bolj slabe volje, če se zjutraj ne pocrkljamo. Za to si res splača vzet čas - da se pol ure samo cortkate in stiskate in žgečkate in lupčkate in smejete. Pomaga, da dobijo svojo dozo mami, predno grejo v vrtec.
|