Katy78
|
IZVIRNO SPOROČILO: soncica01 Naj še jaz nekaj napišem ... sama sem hotla dati podobno temo in vprašati za nasvete. Naša punčka je stara dobre 3 lete, obnašanje je groza, vse je problem, zjutraj se obleči za vrtec, umivanje zob, zvečer kopanje, animacija za hranjenje, ko je bolana rabimo toliko ene energije da se jo pozdravi, da vsaj zdravilo vzame za znižanje temperature, ko ima vročino ji je treba zmerit, tudi to ne pusti. Mislim, res je too much. Jaz sem včasih že tako izčrpana zaradi vsega tega pregovarjanja in borbe, da nimam več energije. Upam, da je to res samo faza, ki bo minila in bo ''ugotovila'' da ji hočemo le dobro. Imamo kmalu pregled pri psihologu, sem mislal mu to omeniti, se pa bojim, da bo samo našibal neke diagnoze otroke, pomagat pa itak ne bo mogel. Ne vem .... Pri nas je tako, da se za stvari, ki jih je treba narediti, z otrokom ne pregovarjam. Če se npr. noče obleči, mu rečem, ali se boš sam, ali pa te bom jaz in če se ne zmiga, ga oblečem jaz, pa tudi če tuli zraven. Isto je za umivanje zobk, včasih ne bi šel, pa mu samo rečem, ali greš sam ali pa te nesem v kopalnico in potem največkrat kar gre sam, ker je ugotovil, da mislim resno. Tudi jaz sem se na začetku z njim pregovarjala in mu dopovedovala, vendar ko si je on zapičil v glavo, da nekaj ne bo naredil, je pri tem trmasto vztrajal. Potem sem začela s prej opisano taktiko in se zelo obrestuje, zdaj je večinoma dovolj, da mu samo rečem, ali boš sam, ali pa te jaz nesem, oblečem ipd. Isto za pospravljanje igrač. Velikokrat zaleže, da mu rečem naj pospravi, ker sicer pride muca in jih bo odnesla otrokom,ki jih bodo pospravljali, če pa še protestira, mu pa rečem, da če jih bom jaz pospravila, jih bom, ampak bodo šle v koš za smeti. In potem se hitro zmiga. Otrok pri 3. letih že prekleto dobro razume in ne potrebuje pregovarjanja v nedogled, če pa ti to dopuščaš, je pa logično, da to izkorišča.
|