|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   trma in jeza
2.11.2011 22:20:27   
sommer
ne vem, kaj je narobe  z našo punčko, ki je stara 2,4 leti in jo muči neverjetna trma in jeza. Nekaj si vbije v glavo, da se ne bo zvečer umila in tudi vztraja na tem, začne pa že s tem  da se ne pusti sleči in se na ves glas dere in joka in tudi zjutaraj je problem.  Na nekatere stvari se tako ujezi, da jih samo zabriše stran, če ni po njeni volji, še mene podi iz sobe in mi ukazuje. Prosim, pomagajte mi, kako jo naj ukrotim, ker to jokanje in jeza traja po 1 uro, pa jo hočem kako zamotiti in ne gre na lep način. Kako, naj ukrepam oziroma kako se ve ubadate s tako hudo trme?

HVALA LEPA!!!

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: trma in jeza
2.11.2011 22:34:47   
ČebelicaMaja
tudi mi smo na tem, že drugič... samo, da je ta mlajša še hujša oz. drugačna, bolj vztrajna od prve...
to je čisto normalen razvoj otroka v tem obdobju in bo minilo...je pa trenutno težko... na netu najdeš kopico nasvetov- od ignoriranja, preusmerjanja pozornosti, pojasnjevanja- samo pri nas v fazi trmarjenja ne pomaga pogovor, ne grožnja, ne kazen- čisto nič /no včasih malo še preusmerjanje, ampak me je že pogruntalauser posted image /- če gre predaleč, ali če nimamo časa/druge možnosti/, jo dvignem in odnesem- sem jo tudi že zjutraj, po pol ure dretja, ko sem že zamujala v službo odnesla dol in ji v pižami začela obuvati čevlje, potem je pa rekla, da bi se obleklauser posted image ... so boljši in so slabši dnevi, ampak po moje ga ni otroka, ki tega ne bi dal skozi...kar pogumno...

včeraj je pri nas tako trmarila, da se je vrgla po tleh in z glavo udarila ob vogal mizice v dnevni... sama sreča, da je samo ogromna violična buška, da si ni čela prebila... ampak kriva sem bila pa jaz, da se je ona udarila, ker sem jo kao jaz porinila...tako, da je potem še mene "natepla"- sicer ve, da tega ne sme, ampak si ne more kaj, da ne bi izrazila svoje jeze...včasih kar renči, ko ve, da me ne sme udarit...user posted image user posted image

Življenje je plamen, ki dogoreva, toda vsakič, ko se rodi otrok, znova zažari. (George Bernard Shaw)

(odgovor članu sommer)
Neposredna povezava do sporočila: 2
2.11.2011 23:20:05   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: ČebelicaMaja
...včasih kar renči, ko ve, da me ne sme udarit...user posted image user posted image

naša je tud zdaj neki začela - mi ji tupimo da mora povedat da je jezna in zakaj, ker to kar neki renči, pa maha, pa pljuva, pa en skupek enga spakovanja v tej frustraciji.. user posted image zdaj se ta čas jeze počasi krajša in smo bolj verbalni; ma pa 4 leta.

v glavnem, to so faze, ki jih morate oddelat in razdelat. bodi dosledna in obenem subtilna. vso srečo user posted image

< Sporočilo je popravil mateyka -- 2.11.2011 23:32:48 >

(odgovor članu ČebelicaMaja)
Neposredna povezava do sporočila: 3
3.11.2011 9:39:26   
Petka09
Naša je stara 2 leti in pol.
Ima tudi izpade trme, pa da me podi stran, vrže nekaj od jeze stran od sebe, se ne pusti oblečt itd...
Sploh zjutraj za vrtec al pa če treba kam drugam it, pa njej recimo ni za it.
Jaz vedno ravnam tako, da ji najprej rečem na lep način. Če ne upošteva, rečem, da preštejem do tri.. To je večinoma palilo.

Zdej ko ne pali več, pa tudi začnem s tem, da ji lepo rečem, umirjeno. Če ne dosežem nič po minuti ali dveh, ji pač rečem, da bom naredila to in to, pa četut se bo drla... In potem nardim pač na silo, ker drugač ne gre. na začetku je bilo huronsko dretje, zdaj pa se že krajša ta doba joka. V bistvu nekaj tuli vmes, jaz jo oblačim, umivam zobe itd. (kar je pač treba), ona pa se potem neha dret.

V glavnem, ne popuščam, se ne pogajam - sploh, ko se mudi oz. ko je pač nekaj treba in ni pardona. Ne pustim, da bi me tepla (je samo enkrat probala, pa sem jo trdo prijela za roko in pogledala v oči ter rekla, da se to ne dela). Če bi še probavala s kakim tepežem, bi jo pa tudi rahlo udarila nazaj, da bi vidla, da tega ne delamo in da to boli.

Tudi ona bi rada kdaj ukazovala, ampak ji kar takoj rečem, da tako se pa ne bomo šli oz. da sem jaz njena mamica in da se ne more tako pogovarjat z mano.

Vem, da gremo pač skozi obdobje, ko uveljavlja svoje, je trmasta, postaja samozavestnejša. Saj je fajn to oz. ji tudi pustim, da se sama odloči med dvemi možnostmi, da se počuti pomembnejša... Ampak določene stvari je pa pač treba oz. določene stvari se ne smejo in pika. Agresijo v nobenem primeru ne toleriram. Jo pa pustim dret, ignoriram, če vidim, da ji nič ne pride do živega.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 4
3.11.2011 9:40:42   
karmen83
Naša je bila avgusta 3 leta, pa jo še vedno včasih ful zgrabi trma. Ampak občutno manj odkar smo začeli z nalepkami na koledarju (ko je zelo pridna, si lahko na koledar nalepi srčka, zvezdico..., pač nalepko, ki si jo sama izbere s kartončka, ko jih zbere pet, pa jih lahko zamenja za bombonček ali drugo malenkost), ko se pri čem pomembnem začne upirati (zaradi česa nepomembnega ne delam nekega cirkusa, se pogovoriva, če je pa kaj res pomembnega, kot na primer umiti zobke, očistiti nosek, pospraviti za sabo, odhod v posteljo...), pa se mi je prej, ko sem se šla taktiko ignoriranja, drla tako dolgo, da je na koncu bruhala, zdaj pa ji povem, da bom štela do pet, če ne bo ubogala, pa bo na koledar dobila črno piko, in je opazno bolje, črnih pik je vedno manj, uboga pa precej hitreje.
Pri nas se je tak način dobro obnesel, edino med vožnjo je problem, ker če začne trmarit in jokat, zna potem zaradi dretja pobruhati cel avto user posted image - takrat jo pač poskušam zamotiti po svojih najboljših močeh, no, ampak počasi že gre na bolje.
Želim ti, da najdeš način, ki bo pri vaši trmici najbolj uspešen. Vse dobro!

6.8.2008 nama je v življenje posijal najin sonček - najlepša dojenčica na svetu. Sabina, rada te imava!

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 5
3.11.2011 10:29:24   
Najaa
Trma trma ja... user posted image  user posted image Vedno sem pomisla, le kako se ji da? user posted image
Jaz sem reševala to tako, da če ni hotla recimo zobkov umit ali noska spucat sem rekla, da naj vzame punčko ali medvedka s sabo, da mu bo pokazala kako se to dela. Al pa sem si kej podobnega zmisla. Ponavadi je kar šlo.

(odgovor članu karmen83)
Neposredna povezava do sporočila: 6
3.11.2011 13:23:43   
NEA_TEJA
Naš je star 27m živa katastrofa.Trmi se da nevem če sem že vidla kakega otroka da se tok .Če mu nekaj ni prov se je sposoben tudi sam sebe sklofutat.Ja sam sebe.Meče se ob tla,da ne govorim o stvareh ,ki letijo po luftu ponavadi kr kak traktor in to železen sam čakam kdaj bo šla kaka šipa.Mu ne moreš priti do živega z ničem.Ponoči se zbudi sred noči in začne tako kričat da me skor kap zadene.Upam da kmalu mine ker drugač bom pristala v polju.

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 7
3.11.2011 15:37:56   
marjetica8
IZVIRNO SPOROČILO: NEA_TEJA

Naš je star 27m živa katastrofa.Trmi se da nevem če sem že vidla kakega otroka da se tok .Če mu nekaj ni prov se je sposoben tudi sam sebe sklofutat.Ja sam sebe.Meče se ob tla,da ne govorim o stvareh ,ki letijo po luftu ponavadi kr kak traktor in to železen sam čakam kdaj bo šla kaka šipa.Mu ne moreš priti do živega z ničem.Ponoči se zbudi sred noči in začne tako kričat da me skor kap zadene.Upam da kmalu mine ker drugač bom pristala v polju.

[/quote

Pri nas je zelo podobnouser posted image  Metanje ob tla, kričanje, metanje predmetov...Se spopadamo s tem po večini z ignoranco, razen za metanje predmetov po tleh so ukrepi malo bolj drastični. Zadnje čase ga je malo popustilo - ma tedne ko je hujš in tedne ko je čisto priden. Zdej ga probamo s finto " če boš to, ne bo risanke/čokolade/ne geeš z mamo v trgovino..." zaenkrat pali, bomo vidli kok cajta...

(odgovor članu NEA_TEJA)
Neposredna povezava do sporočila: 8
6.11.2011 10:44:21   
kajajaka
ufff user posted image

Šele zdaj vidim, da imam zlatega otroka user posted image

Ne, resno... tudi naša 3 letnica se trmi, joka in dere... ampak vsaj ne meče stvari okoli in ni agresivna... Je v začetku tudi probala, pa smo jo na trdo prijeli (ne fizično) - pač posadili na stol in ji s povišanim tonom glasu objasnili, da naj tega nikoli ne ponovi... in res tega ne dala več. Tuli pa še user posted image

Recepta za umirjanje trme in jeze ne poznam. Mi prakticiramo ignoriranje. Včasih res tuli po eno uro... ampak potem se umiri.

(odgovor članu marjetica8)
Neposredna povezava do sporočila: 9
6.11.2011 10:51:17   
Katy78
user posted image
IZVIRNO SPOROČILO: kajajaka

ufff user posted image

Šele zdaj vidim, da imam zlatega otroka user posted image

Ne, resno... tudi naša 3 letnica se trmi, joka in dere... ampak vsaj ne meče stvari okoli in ni agresivna... Je v začetku tudi probala, pa smo jo na trdo prijeli (ne fizično) - pač posadili na stol in ji s povišanim tonom glasu objasnili, da naj tega nikoli ne ponovi... in res tega ne dala več. Tuli pa še user posted image

Recepta za umirjanje trme in jeze ne poznam. Mi prakticiramo ignoriranje. Včasih res tuli po eno uro... ampak potem se umiri.

Ampak res, tudi jaz samo debelo gledam ko berem, kakšne težave imajo nekateri. user posted image  No, je pa res, da je bil naš fant tam okoli 2 leta in nekje do 2,5 (mogoče malo manj) tudi precej naporen, ampak nikoli pa se ni metal na tla, butal z glavo ob steno (ali ob radiator, tako kot od kolega nečakinja user posted image ), metal igrače in stvari naokoli... Pri njemu je tako, da ima na vsake toliko časa "svoje dni" ko je tečka in mu ni ama baš ništa prav in tečnari za brezveze - po parih dneh pa mine tako hitro, kot je prišlo. user posted image Sem pa tudi jaz ugotovila da takrat, ko tečkari za brezveze, da je najboljše, da ga pustim pri miru - če mu prigovarjam, je samo še slabše, če pa ga pustim, mu očitno dam čas, da se "spuca" in potem pride k meni in mi začne kaj razlagati kot da ni bilo nič. Včasih sploh ne morem verjet, da po npr. pol ure sitnarjenja in jokanja za brezveze potem v 1 sekundi preklopi in je vse ok, kot da ni bilo nič. user posted image

< Sporočilo je popravil Katy78 -- 6.11.2011 10:54:35 >

(odgovor članu kajajaka)
Neposredna povezava do sporočila: 10
10.4.2012 12:27:40   
lenčy
ne bom odpirala nove teme, samo nadaljevala bom...

že tko imam par sivih las (pri 24), zdj jih bom imela pa še več. naš 2 letnik je tako trmast, da je za znort. sj vem, da ima to po meni, ampak ne vem , če sm bila taka pri teh letih. zdj je že kak teden doma zaradi prehlada in ga bom dala jutr v vrtec ker to je že too much, predvsem zame, ker nimma velik živcev. najraje se igra s traktorji, da kaj prevaža na prikolicah. in potem se kaj prevrne, on pa znori, se meče po tleh, včasih še kaj poleti... da bi bilo kaj bolš, bi mogla skos z njim hodt, pa te stvari pobirat, sm to dolgoročno ni za nikamor. moral bi se naučiti, da se stvar lako pobere brez joka. in ker mi je danes prekipelo, sm dala traktor na balkon, neki časa je norel potem se je pa umiril in pozabil. isto je, če se igrava in mu kaj ne gre al pa če ne nardim po njegovem. ga včasih ignoriram, ga pošljem v sobo ampak nič ne pomaga, še vedno trmuli. sj drgač je priden in se lepo igra, ni podivjan ampak bolj mireb, sm ko mu pa kaj ne gre, je pa taka trma.
evo sm se mogla izpisat...sj mogoče bo bolš, če bom vztrajala, da se včasih pač kaj podre, ampak se lahko vse na novo sestavi...

24.03.2010 ob 20.13 sva postala ponosna starša malemu Aleksu.
Rada te imava!!

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 11
10.4.2012 12:43:12   
pomlad08

IZVIRNO SPOROČILO: Petka09

Če bi še probavala s kakim tepežem, bi jo pa tudi rahlo udarila nazaj, da bi vidla, da tega ne delamo

user posted image
user posted image

a si hotela napisat "bi jo udarila nazaj, da bi videla, da to lahko delamo?"

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 12
14.4.2012 20:15:39   
soncica01
Naj še jaz nekaj napišem ... sama sem hotla dati podobno temo in vprašati za nasvete.
Naša punčka je stara dobre 3 lete, obnašanje je groza, vse je problem, zjutraj se obleči za vrtec, umivanje zob, zvečer kopanje, animacija za hranjenje, ko je bolana rabimo toliko ene energije da se jo pozdravi, da vsaj zdravilo vzame za znižanje temperature, ko ima vročino ji je treba zmerit, tudi to ne pusti. Mislim, res je too much. Jaz sem včasih že tako izčrpana zaradi vsega tega pregovarjanja in borbe, da nimam več energije.
Upam, da je to res samo faza, ki bo minila in bo ''ugotovila'' da ji hočemo le dobro.
Imamo kmalu pregled pri psihologu, sem mislal mu to omeniti, se pa bojim, da bo samo našibal neke diagnoze otroke, pomagat pa itak ne bo mogel. Ne vem ....

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 13
14.4.2012 20:27:53   
Katy78
IZVIRNO SPOROČILO: soncica01

Naj še jaz nekaj napišem ... sama sem hotla dati podobno temo in vprašati za nasvete.
Naša punčka je stara dobre 3 lete, obnašanje je groza, vse je problem, zjutraj se obleči za vrtec, umivanje zob, zvečer kopanje, animacija za hranjenje, ko je bolana rabimo toliko ene energije da se jo pozdravi, da vsaj zdravilo vzame za znižanje temperature, ko ima vročino ji je treba zmerit, tudi to ne pusti. Mislim, res je too much. Jaz sem včasih že tako izčrpana zaradi vsega tega pregovarjanja in borbe, da nimam več energije.
Upam, da je to res samo faza, ki bo minila in bo ''ugotovila'' da ji hočemo le dobro.
Imamo kmalu pregled pri psihologu, sem mislal mu to omeniti, se pa bojim, da bo samo našibal neke diagnoze otroke, pomagat pa itak ne bo mogel. Ne vem ....

Pri nas je tako, da se za stvari, ki jih je treba narediti, z otrokom ne pregovarjam. Če se npr. noče obleči, mu rečem, ali se boš sam, ali pa te bom jaz in če se ne zmiga, ga oblečem jaz, pa tudi če tuli zraven. Isto je za umivanje zobk, včasih ne bi šel, pa mu samo rečem, ali greš sam ali pa te nesem v kopalnico in potem največkrat kar gre sam, ker je ugotovil, da mislim resno. Tudi jaz sem se na začetku z njim pregovarjala in mu dopovedovala, vendar ko si je on zapičil v glavo, da nekaj ne bo naredil, je pri tem trmasto vztrajal. Potem sem začela s prej opisano taktiko in se zelo obrestuje, zdaj je večinoma dovolj, da mu samo rečem, ali boš sam, ali pa te jaz nesem, oblečem ipd. Isto za pospravljanje igrač. Velikokrat zaleže, da mu rečem naj pospravi, ker sicer pride muca in jih bo odnesla otrokom,ki jih bodo pospravljali, če pa še protestira, mu pa rečem, da če jih bom jaz pospravila, jih bom, ampak bodo šle v koš za smeti. In potem se hitro zmiga. Otrok pri 3. letih že prekleto dobro razume in ne potrebuje pregovarjanja v nedogled, če pa ti to dopuščaš, je pa logično, da to izkorišča.

(odgovor članu soncica01)
Neposredna povezava do sporočila: 14
14.4.2012 21:35:15   
lenika83
IZVIRNO SPOROČILO: Katy78

Isto za pospravljanje igrač. Velikokrat zaleže, da mu rečem naj pospravi, ker sicer pride muca in jih bo odnesla otrokom,ki jih bodo pospravljali, če pa še protestira, mu pa rečem, da če jih bom jaz pospravila, jih bom, ampak bodo šle v koš za smeti. In potem se hitro zmiga.

Jaz sem enkrat poskušala s to foro, da bom vrgla igrače v koš, če jih ne pospravi. Pa jih je mala lepo pograbila in odnesla v koš user posted image  V tistem trenutku me je tako šokirala, da sem ostala brez besed. Potem sem pa šla na skrivaj vse ven pobrala in po tem nikoli več uporabila takšne grožnje user posted image

Pri nas sicer ni niti približno tako hudo kot nekatere pišete, ampak vseeno občasno protestira proti vsemu mogočemu. Pri nas zaenkrat deluje, da se gre malo ohladit v spalnico (sedi kakšno minutko na postelji, da se pomiri) in ponavadi deluje. Včasih ji "težim" da mora kaj pospraviti in mi kar sama reče, da se gre ohladit, pride čez minuto nazaj in vse pospravi user posted image  Če pa se kam odpravljamo in bi ona bezljala po hiši namesto da bi se oblekla, ji pa rečem da grem sama ali greva z atijem sama, pa si takoj premisli in se pride oblečt. Čeprav pa čisto zares ne vem kaj bom naredila, ko mi bo enkrat rekla, da naj kar grem user posted image user posted image

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 15
15.4.2012 8:54:06   
mamamajča

IZVIRNO SPOROČILO: pomlad08

IZVIRNO SPOROČILO: Petka09

Če bi še probavala s kakim tepežem, bi jo pa tudi rahlo udarila nazaj, da bi vidla, da tega ne delamo

user posted image
user posted image

a si hotela napisat "bi jo udarila nazaj, da bi videla, da to lahko delamo?"

user posted image

Malo skregano z logiko, ni? Misliš, da bi jo zabolelo in bo dojela, da ni prav? Ah kje... če mama udari, zakaj ne bi smel otrok....

Moram komentirati avtorici- si vprašala, kaj je narobe s tvojim otrokom. Nič. Je v popolnoma normalni razvojni fazi. Vsi jo imajo, vsi se izražajo. Samo od otroka do otroka se razlikuje, na kako intenziven način.

Meni je prvo pravilo, da otroku seveda pustiš, da izrazi jezo, naj jo. Naj kriči, naj se vrže po tleh. Ampak tukaj se konča. Za preoblačenje in umivanje se ne pogajaš, ga niti ne prosiš. Niti preveč ne govori. Ti si tista, ki bo postavljala meje. če si rekla, da je čas za preoblečt, je čas za preoblečt, pika. Primeš, slečeš, preoblečeš, konec. ko boš pokazala, da ti pride do živega, si oplelauser posted image

Kar se pa tiče metanja stvari. Lahko kriči, predmetov pa iz jeze ne mečemo po tleh. Jaz ga primem za roke (sicer bi me ščipal), pokleknem k njemu in mu zelo odločno povem, da tega ne dovolim. Star je 17 mesecev, pa me čisto dobro razume, ker takoj pokaže, d aje užaljen.

Naučimo se manjše izpade trme ignorirati, zato ker se otrok mora izražati. Pri večjih izpadih pa smo mi tisti, ki bomo določili, da se ne sme.

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Vesel dan mučenikov
Danes obeležujemo dan mučenikov, tako da gospodje – danes je vaš dan! Tradicionalno naj bi vam vaše drage za darilo prin...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...

Določitev spola.
пеперутка16

Kako zanesljiva je določitev spola z ultrazvokom? Vaše izkušnje so: