mateyka
|
IZVIRNO SPOROČILO: scapula kot neposredna udeleženka v takih stvareh ne bom rekla,da se nikjer ne dogajajo ampak...od kje imate vse toliko znanja o poškodbah,rehabilitaciji,celo o reanimaciji glede na starost?da ne govorim o čakanju na operacijo med prazniki? Nobena nujna opracija nikoli ne čaka,pa če je to 1 januar ali pa velika noč...tisto kar ni nujno pa...No,itak je vsakemu posameziku in njihovim svojcem najbolj nujna ravno njihova operacija (npr.zlomljen prst je bolj nujen kot kolk)Glede oživljanja?nikoli še nisem doživela,da bi se kje postavljala starostna meja...z mojim osebnim mišljenjem se pa verjetno večina vas ne bo strinjala,tako da..... jaz sem to omenila. nisem nikjer rekla da imam znanje o teh stvareh, ampak kaj so mi rekli, tako na strani, nekateri zdr. delavci. nikjer ne trdim, da je to kje zapisano. samo kaj so mi omenili privat. mislim, saj štekam, če se 90 letniku ustavi srce, ga verjetno ne boš oživljal, 20 letnika pa boš. je pa problem potem postavit mejo - kje je ta meja, da še oživljaš - 60, 70 80, več? težko je to dorečt in ali potem 90 letnike oživljaš, 91 letnike pa ne več, ali kako? kar ena dilema imho.. pri primeru mojega očeta bi bila operacija nujna, če bi hotel imeti čimmanjše poškodbe na možganih. in glede na to da je čez 70 let, operacija komplicirana - so odlašali, ko pride večji tim v službo. in če ne bi njegov brat (zdravnik) urgiral, bi stal tam v komi še nekaj časa. verjetno do faze, ko bi bilo prepozno. je res, da je bil moj oče tako hudo poškodovan, da bi verjetno dvignili roke od njega pri teh letih. tako je to. možganske poškodbe so vedno tricky stvar. in starejši kot je, težje je nazaj rehabilitirat poškodovanca.. jh,rehabilitacijo pa ureja in krije zavarovalnica,ne zdravniki in sestre... kolikor sem razumela, se govori o zdravstvu in ne o zdravnikih in sestrah.. zavarovalnice so tudi del zdravstva. pač, omenim tudi to dejtvo, da do določenih rehabilitacij niso vsi upravičeni in da je za nekatere od teh določena starostna meja, da si upravičen do nje. tudi, če te en poškoduje v prometu in nisi nič kriv npr.. če zavarovalnica noče plačat niti centa, se moraš znajti sam. in boli vse patak zate. dobiš samo najnujnejše. in starejši kot si, manj ti pripada. samo o tem govorim.
|