Lenck
|
IZVIRNO SPOROČILO: TomTaylor Eto, to sem že večkrat želela razčistit, sploh zato, ker so me v 1. nosečnosti dostikrat spraševali: Ali boš rodila NARAVNO, ali (nenaravno?)z EA? Nikoli pa nihče ne reče - ali boš rodila naravno ali (naravno?) z uporabo drugih protibolečinskih sredstev? Zdaj če grem v skrajnost - ali lahko v sodobni civilizaciji in vodenih porodih v sodobnem času sploh rečemo porodu "naraven"? Skrajno: Naraven porod zame pomeni porod domorodke oz. nekaterih drugih t.i. "primitivnih" ljudstev, ki se, ko napoči čas, loči od skupine, in gre rodit v samoto. Rojstvo poteka v čepečem položaju...brez vsakršne pomoči. Mati vse stori sama. Sliši se primitivno, a vendar je naravno - rodi kot rojevajo živali. Ok, pa da ne zaidem preveč v skrajnost, če gledam na sodoben način poroda (v bolnišnici) je po mojem laičnem mnenju naraven porod vsak tisti porod, kjer otrok zapusti maternico po naravni poti. Z protibolečinskimi sredstvi ali brez. Zakaj po vašem NI/JE porod z EA naravni porod? Kaj pa porod z uporabo drugih protibolečinskih sredstev - je za vas naraven ali nenaraven? Ko sem študirala, smo imeli na temo naravnega poroda ogromno debat. Načeloma pa "definicijsko" menda obstaja taka delitev: - naravni porod je porod, kjer mati rodi vaginalno brez protibolečinskih injekcij ali podobnih "kemičnih" zadev (spodbujevalcev popadkov...), vendar tudi v porodnišnici in lahko z različnimi pomagali, kot so žoga, pručka in druge zadeve za lajšanje bolečin in pomoč pri porodu; - porod, ki je na drugi strani, pa ni "nenaravni"... le da pač ne spada v "predalček" "naravnega" - torej vsak drug porod, vaginalni ali ne, ob pomoči "medicine" (kemija, tehnika, operacije, karkoli). In seveda skrajno gledano noben porod ni povsem "naraven", zelo skrajno gledano tudi tisti "domorodk", kot je zapisala avtorica v prvem zapisu, ne. Ker na vsak porod vpliva tudi družba, njena pravila, tabuji, prepričanja, znanje... Sedaj pa se lahko postavite na katerokoli strajnost, tisto, ki pravi, da torej noben porod ni naraven, ampak so vsi "družbeni", in tisto, ki pravi, da je vsak "naraven", ker je pač zaključek nekega naravnega procesa porajanja življenja, ne glede na to, kako pri tem pomaga znanost, vera, kemija, drugi ljudje... Težava pri nas ni toliko v tem, kaj klasificiramo kot naravni porod in kaj ne, temveč, ko eni ali drugi skupini dodelimo predznak (navadno negativni) ali apriori boljši položaj. Zame osebno... hja, kar drži tista razdelitev, ki sem jo navedla. Ki pa ni edina zveličavna, seveda, in zaradi katere zame porod, ki ni v prvi skupini, ni prav nič manjvrednejši od prvega. Glavno, da sta mam in beba zdravi, a ne?
|