anarabarbara
|
Tole je pa moj seznam. Izvolite, privoščite si, raztrgajte me... :) Vljudno prosim tiste forumašice, ki ne morejo nadzirat svoje potrebe po kritiziranju, da se spravljajo na koga drugega! Hvala za razumevanje in LP Ana ZIMSKI SEZNAM PORODNIŠNICA MB Moj dodatek seznamom: ! Lanolin MultiMam (brez aditivov – dobiš v lekarni) za mazanje prsnih bradavic ! obroč za sedeti (od kakšnega starega strica ali tete, ki ima hemeroide :) pumpica za mleko, silikonski nastavki za dojenje od Aventa (včasih pomaga pri dojenju - sicer jih imajo tudi tam, ampak jih samo splaknejo). ! plenice za 1x uporabo (meni se ni dalo vsakič posebej težit, ko jih je zmanjkalo) plenice za široko povijanje (imajo čisto razvlečene in ga težko povijaš, poleg tega jih tudi kdaj zmanjka) mazilo za ritko (Lamprehtovo iz lekarne, daš ga vsakič 1 dober ccm) in Praška pasta (če se vname ritka). zloženci za umivanje (veliiiiiko - pa ne kupit kabelskih) - tega je tudi kar naprej zmanjkovalo vložkov tudi ni bilo dovolj (priporočam čimbolj naravne in zračne Vir ekstra ali kaj podobnega, pa na 2 ure si jih menjaj, ker se ti bo tako epiziotomija ful lepše zacelila, čeprav upam, da je ne boš imela!) blazina za dojenje ti zna prav prit (meni je bilo na začetku lažje sede dojit) ? Lekadoli, oksitocin sprej (to so dajali moji sestri v Postojni) ?? voda v plastenki (npr. 3 x 0.5 l) ! Lactacyd tekočina - neparfumirana (tista ta visoka embalaža, dobi se v lekarni), ker je ni treba preveč natančno spirat ! udobni in mehki natikači ! veliko potrpljenja s sestrami, ki mislijo, da si najslabša mama na svetu, če se otrok preveč joka :) OB ODHODU !!!! avtosedež z !!!oporo za glavo !!! šofer(ka) ! obleke za tebe in ! čevlji bunda za tebe 2 majčki (ena tenka in 1 debelejša) pajacek (=žabice, bombažne z zapenjanjem na ramenih) debele nogavičke debel bombažen kombinezonček zimski bundast kombinezon z rokavicami in nogavicami ter kapuco 2 bombažni kapici debela kapica in šal velika (npr. 100x150 cm) flisasta dekica ali termo žakelj za avtosedež 3 navadne plenice in ena povijalna plenica za poviti 2 plenici za v avto (ena za brisanje bruhanja :) in ena za zaščito pred soncem, pihanjem itd) Če bo od 0 – 10°C, izpusti bombažni kombinezon in malo bolj na tanko prepogni dekico, če pa nad 10°C (ali pa malo več), pa brez bundastega kombinezona in prilagajaš toploto z dekico. Če pa pod ničlo, pa daš vse. mastna krema za nosek in lička DOMA pleničke (poglej, če so kakšne z nizkim pasom, da ne drgnejo po popku – jaz jih nisem našla). www.pleniceracman.com in www.storklja.si če sta ekološko osveščena (jaz sem mu jih kupila pri 9 mesecih za ponoči). Pros: ekologija, zračnost, nič kemije, baje da so že same po sebi dovolj za učinkovito široko povijanje, cenejše. Cons: več dela & smradu, bulky (kasneje se nauči sedet, ovira ga pri gibanju). majčke: priporočam babycenter (najbolj mehke in udobne so) prve 3 mesece sem uporabljala samo majčke, ker ga oblačiš takole: 1. oblečeš Pampersko 2. oblečeš hkrati 2 majčki (po možnosti tako, ki se zaveže na hrbtu in se torej obleče nekako tako kot tisti sterilni plašč v operacijski dvorani - z rokami naprej. Ko so majhni, jim gre na živce zvijanje rok nazaj v rokave, vlečenje oblek čez glavo jih pa sploh zjezi - slabi spomini od poroda :) Te majčke si prej pripraviš: rokave od ene daš v rokave od druge in rokave od “notranje” majčke zavihaš malo čez. V ta namen imaš lahko 2 vrsti majčk: notranje malo mehkejše, tanjše in morda celo manjše od zunanjih. 3. široko poviješ (jaz sem dala samo eno tetra plenico in povijalno plenico - v materinski šoli učijo še dodatni dve) in s tem fiksiraš majčke, da ne lezejo navzgor 4. oblečeš debele nogavice 5. čez vse oblečeš pajacka (jaz sem imela take, ki se zapnejo na ramenih - tisti z elastiko mi niso bili všeč, ker nikoli ne veš, če ga ne tišči – sploh ob vseh 100 plenicah za široko povijanje). Oblačila morajo imet pritiskače in ne gumbov, ker se gumbi lahko snamejo po več pranjih in zaidejo v usta. 6. na to oblečeš debel bombažen kombinezonček 7. oblečeš eno bombažno tenko kapico in čez eno debelo 8. oblečeš bundast kombinezon. 9. če je zelo mrzlo, pa še kakšno mastno kremo namažeš po nosku in ličkih. Če pa imaš bombažne plenice (in potem, ko ne povijaš več široko), so pa super bodyji na preklop (v babycentru jih imajo do velikosti 68), ker ti jih ni treba vleči čez glavo in ne lezejo nikamor. Priporočam naslednje količine (za prve 3 mesece): 4 majčke št.56 16 majčk št. 62 (lahko zavihaš rokave). Velikosti oblekic so pa takole: 62 pomeni do otrokove dolžine 62 cm, torej do 3 mesecev starosti (56 do 1m, 68 do 6m, 74 do 9m, 80 do 1. leta) 4 pajacki 56 15 pajackov 62 (s stopalci) 6 parov debelih nogavic 2 kapici 56 2 kapici 62 debela kapica in šal 5 debelih bombažnih kombinezončkov 62 (in eden 56)(pozor pri zapenjanju – za v avto mora bit tak, ki na hrbtu nima preveč pritiskačev in gub, za doma pa so bili nam najbolj všeč taki, ki se zapnejo na hrbtu: do pasu navpično in v pasu vodoravno plus obvezno med nogicami do stopal na obeh straneh). Mi smo ga dajali spat v bočno-hrbtnem položaju, nekateri ta položaj odsvetujejo in priporočajo strogo na hrbtu (v tem primeru tudi niso udobni gumbi na hrbtu). Če je otrok bolj suh, ga oblečeš bolj na debelo, kot če je že naravno “podložen” :) Naš je bil na začetku zelo debel (98. percentila) in so se vsi čudili, zakaj je tako malo oblečen, zdaj ko je pa izjemno suh (5. percentila glede na višino), pa dobivamo veliko nasvetov o tem, kako preveč oblačimo ubogega otroka. V glavnem – prilagajaj se otroku in ne sosedom, babicam, tetam... zimski kombinezonček (iz bundastega materiala) – mora imet kapuco, debelo podložena stopalca in rokavičke - s pritiskači pripeto zraven. Če kupiš takega z vrečo za nogice, mora imeti na sredini luknjo za avtosedež. Zapenjanje – meni je všeč, če sta na prsnem košu dve navpični vrsti pritiskačev (ena na levi in ena na desni), tako da ga z lahkoto oblečeš in slečeš. Vrat in dekolte :) morata bit čimbolj pokrita. Spalna vreča (ni tako nujno, ker v začetku ne miga toliko) – mora bit dovolj topla in prešita, ker se drugače na enem delu naredi kepa, drugje pa ni pokrit. Obvezno mora bit pralna. 30 ali 40 tetra plenic (tiste v vijolični škatli z bambijem so precej manjše in gosteje pletene kot toto – jaz sem imela 20 enih in 20 drugih, pa še mi je bilo premalo) 10 povijalnih plenic (meni so bile bolj všeč take, ki nimajo zaobljenih koncev - v eni trgovini pri bolnici jih imajo nasproti lekarne, bojda so tudi take z ježki - najboljše) Če veliko bruha in/ali ima drisko, rabiš vsega malo več (predvsem plenic). Tam, kjer spi, mora bit zrak vlažen (sploh pri prehladih ipd). Torej je tukaj pozimi še en strošek – vlažilec zraka. Sta 2 varianti: taka s hladno paro (se ne more nihče opeči) in taka z vrelo (meni se zdi bolj higiensko). Off topic: meni se zdi pametno cepit se proti gripi. Po nekaterih smernicah naj bi se cepili vsi, ki skrbijo za otroke do 2 let, nekateri pa celo priporočajo cepljenje za otroke do 2 let (kar je mogoče šele po 6. mesecu). pralna prešita odejica (obstajata na splošno 2 dimenziji: 120x60 ali 140x70) in 2 prevleki pralna odejica za ven (npr. iz flisa, velika, da jo lahko večkrat prepogneš in je tako bolj/manj topla) Vozički: prvih 5 mesecev lahko spi v košari od vozička. Midva sva imela Peg Perego z velikimi kolesi, ki je krasen, če imaš velik avto. Mreža proti komarjem, torbica (plenice, dudica, robci itd) in sončnik se meni zdijo nujni. Nam je všeč sončnik Pepeny (dobi se na www.soncek.si ali tudi v babycentru). Pozimi bo treba imet v košari še termo oblogo (nimamo izkušenj). Dudice naj do 6 tednov starosti ne bi imel, ker ga potem kao zmede pri dojenju, poleg tega ne veš, da ni slučajno lačen, mu je neudobno, ga zebe itd. Vendar pa po drugi strani dudica varuje pred SIDS (sploh če veliko poliva) in varuje živce od staršev. Kenguru: prvih 6 mesecev naj ne bi bil v kenguruju (pravijo fizioterapevti), ker hrbtenica še ni dovolj močna, se je treba izogibat pokončnemu položaju. Mi smo ga imeli stalno v takem položaju, ker mu je tako pač najbolj pasalo zaradi bruhanja, pa še najbolj varno je za prenašanje (najmanjša možnost, da ga tresneš z glavo v kak podboj). FTH priporočajo sling - http://www.mojskratek.si/mayawrapsling.html meni je žal, ker sem prepozno izvedela za to. Ležalnik: mi smo ga veliko uporabljali, ampak FTH odsvetujejo, ker da preveč izteguje in bolj priporočajo lupinico (=avtosedež), ki jo v materinski šoli odsvetujejo :)) Hojica je pa sploh po vseh kriterijih najstrože prepovedana :) KOPALNICA !!!! aspirator za nosek in fiziološka raztopina za nosek (Nivea 2ml posamič za veliko denarja) banica - mi smo imeli tako, ki je imela oblikovano dno in se je lahko cel fino naslanjal, pa smo bili zelo zadovoljni, patronažni pa ni bila všeč. velika kvadratna brisača s “kapuco” na enem vogalu, ker ga lahko po kopanju lepo zaviješ not in posušiš (obstajajo tudi dekice v taki obliki – praktično za obiske posvetovalnice) termometer za bano in kopalnico (jaz sem vedno narobe ocenila temperaturo vode) baby milo Bubchen olivno olje iz lekarne 70% alkohol za popek krtačka in glavnik škarjice z zaobljenimi konicami (do 3 mesecev nismo uporabljali) previjalna površina – mi imamo zelo veliko http://b2c.baby-center.si/article.asp?ArticleID=166915 in je fajn. Jaz sem imela v kopalnici stol ob previjalni mizi, ker me je drugače (zaradi celodnevnega nošenja) ob sklanjanju nad mizo hitro začel boleti hrbet in sem sede bolj zbrano (=varno) previjala. Umazane pleničke sva metala v Drogerie Markt 9l kozmetične vrečke (bela barva) in vsako posebej zavezala, ker sicer smrdi. Na začetku sva ritko brisala s sterilnimi zloženci, potem pa z maxi blazinicami Mercator (50 kosov za 0.91 eur). Zelo pomembno je, da čimbolj posušiš ritko, preden jo namažeš (vse gubice itd). Po možnosti naj bi bil nekaj časa slečen, da se “prezrači”. V kopalnici mora nujno bit toplo, ko previjaš in kopaš (ene 26oC), sicer ga zebe in joka. Eni starši veliko uporabljajo fen za dokončno sušenje ritke, ki kao tudi pomiri otroka, mi ga nismo. Nad previjalno mizo zelo pomaga k mirnosti mobile, sploh če se vrti in igra (mi nismo imeli). KUHINJA Fino je, da imaš doma eno mlečno formulo za vsak primer (Aptamil je najbolj priljubljen, v lekarnah imajo pa Novalac), kakšni dve ali tri stekleničke in pumpico (jaz sem imela Avent ISIS in je zelo dobra). To je za vsak primer – lahko da nič od naštetega ne boš rabila. Nekateri otroci prve tedne po porodu samo spijo in lahko delaš vse, od kuhanja, pospravljanja, pranja ipd pa še opomoreš si od poroda. Nekateri pa ne in razen tega, da te podnevi močno utrudijo, nadaljujejo s tem početjem tudi ponoči :) in boš brez pomoči zelo zelo utrujena. DOJENJE kao da lahko vse ješ, ampak jaz bi se izogibala svinini in agrumom, oreškom in jagodam zelo mastnim ali sladkim jedem jetrom in ribam (še posebej velikim – npr. tune). Bojda jadranske ribe niso za nosečnice&doječe matere. Tele stvari bi pa jedla/pila v zmanjšanih količinah: čokolada, breskve, kiviji, salame in vse z nitriti obdelane mesnine, juhe, omake ipd iz vrečke, paprike, paradižniki, zelje, šipkov čaj. Jaz sem dojila tudi na 15 minut, če je hotel. Drugi se strogo držijo urnika in dojijo na 2 ali 3 ure (tudi v porodnišnici na temperaturnem listu je razpredelnica dojenja: 0h, 3h, 6h, 9h, 12h itd in potem vpisujejo not, koliko je popil formule – če ne dojiš).
< Sporočilo je popravil anarabarbara -- 28.10.2007 13:25:57 >
|