Anonimen
|
Tudi moja je kolcamož(žena). Se ji je tudi v trebuhu velikrat kolcalo. Pa mi je tašča "najedala" da otroka zebe zato smo jo zavijali v odeje, do take skrajnosti da je dobila vročinske izpuščaje. Kolcalo pa se ji je še vedno. Tako da sem jz šla v akcijo in se temeljito pozanimala o kolcanju dojenčkov (ni isto kot kolcanje odraslih!): Kolcanje dojenčkov nastane zaradi ritmičnega krčenja trebušne prepone. Kolcanje sproži draženje živcev, ki oživčujejo trebušno prepono. Najpogostejši razlog za kolcanje je podiranje kupčka, ko zrak, ki izhaja iz želodčka, vzdraži prepono. Prav tako se začne dojenčku lahko kolcat, če poliva oz. bljuva mleko. Razlogi za kolcanje so tudi v sunkovitem gibanju otroka, napenjanju npr. ko se steguje za neko igračko, ko ga preveč gibamo oz. tresemo v naročju, ko ga previjamo, ko se trudi "govoriti", ko npr. zakriči in pri tem napne trebuh... Kolcanje preneha, če dojenčku ponudimo nekaj požirkov tekočine oz. ga za kratek čas pristavimo k prsim, tako se prepona umiri. Bonnie, tvoji bebi se verjetno kaj takega sanja, da se vzdraži oz. napne - lahko celo, da se zaradi izpuščanja vetrov tako napne, da vzdraži prepono in začne kolcat. Sicer pa, ponudi tekočino oz. zizo, med dojenjem pa večkrat podiraj kupčka in ne samo na koncu dojenja, ker tudi to sproži kolcanje (ker mora podreti večji kupček). Cory, žal te moram razočarat, da se tvoji res ne kolca zaradi hladu, ampak zaradi previjanja samega - ko jo premikaš sem ter tja oz. ji verjetno celo ritko dvigneš s prijemom nogic. Poskusi pri previjanju delat bolj počasne, nežne gibe in namesto dvigovanja ritke premikati telo na podlagi levo in desno. Aja, pa še to, kolcanje dojenčkov ni nevarno, je pa za dojenčke nekoliko moteče. Mine pa samo od sebe.
< Sporočilo je popravil caffee -- 19.4.2006 22:07:50 >
|