zita
|
Imam sina, starega 8 let in očitno je eden tistih otrok, ki je podvržen tikom. Začel je mežikati pred televizijo, najprej sem mislila da slabo vidi, pa da zato mežika tudi čez dan. Seveda se sekiram, najbolj pa to, ker vem, da je to verjetno posledica neke obremenitve, stresa in kot vsaki mami mi je težko, ker ne vem zakaj se to otroku dogaja. Naj povem, da je sin že pri 5,5 letih imel težavo s tikom, vsako toliko je pomigal z ramo, vendar je to izvenelo. Je pa res, da smo takrat ravno pričakovali dojenčka, preselili smo se, sicer v njemu znano okolje, poleg tega je bil pa z mano udeležen v prometni nesreči in se mi je to zdelo kot reakcija na vse kar ga je čakalo oziroma je doživel. V tem trenutku pa nikakor ne morem razvozlati kaj bi bil vzrok, v šoli je priden učenec, ni preobremenjen z aktivnostmi, ima čas za igranje, v družini se razumemo, veliko smo skupaj. Ko sva se pogovarjala je rekel, da mu ni všeč to, da ne sme igrati igric na računalnik, da jih drugi otroci igrajo veliko več kot on. Res omejujemo igranje. Naj pa povem, da se je začelom s tikom po novem letu. Med novoletnimi prazniki je vsak večerj gledal film Hary Potter, ki ga obožuje in se mi zdi da je bil prav obseden s tem filom. Sicer vem, da ga ne smemo opozarjati na tik, da je pogost pojav pri dečkih med 5 in 8 letom. Otroka ne bi rada vozila okrog prihologov, zdravnikov…. Res pa je, da je sin bolj miren, dobro se počuti v družbi, ki jo pozna, nekih novih stikov ni nikoli prvi navezoval, ni tekmovalec, včasih rečem, da mu manjka športne tekmovalnosti.. Imate kakšne izkušnje? Zvodeni čez nekaj časa? So otroci, ki se bodo vedno soočali kot odziv na stres z raznimi tiki?
< Sporočilo je popravil zita -- 9.1.2014 9:20:17 >
|