|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   tatarski biftek
9.1.2008 20:28:29   
jakoLUlana
prebrala sem, da so nekatere jedle tatarski biftek kljub nosecnosti. Tudi jaz sem ga malo , ker nisem vedela, da sem noseca. A je lahko kaj narobe? Bi se ze pokazalo, ce bi bilo kaj?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: tatarski biftek
9.1.2008 20:36:54   
lukec
Problem ni v samem bifteku kot takem, gre le za riziko, ker je meso surovo, da se ne bi s čim okužila. Če je s tatarcem vse o.k. potem ni panike. Ker pa tega ne moreš vedeti naprej, se ga je bolje izogibati. Torej "zdrav" tatarc ne škodi.

Meni nebö odprto se zdi,
kadar se v tvoje ozrem oči,
kadar prijazno nasmejaš se,
kar sem prestala, pozabljeno je.
(F. Prešeren)

(odgovor članu jakoLUlana)
Neposredna povezava do sporočila: 2
9.1.2008 21:43:43   
only_me
jaz sem ga jedla, pa sem vedela, da sem noseča. Nič ni blo narobe, je pa res, da se nisem basala z njim.

(odgovor članu lukec)
Neposredna povezava do sporočila: 3
10.1.2008 8:32:17   
anitaz
Jaz ga nisem jedla, pa ga imam ful rada. Nisem hotla reskirat zarad enga bifteka, ker danes lahko fašeš vsega boga....

(odgovor članu only_me)
Neposredna povezava do sporočila: 4
10.1.2008 12:18:45   
Lea2007
Jaz sem ga tud probala, ma res čist mal. No pa nisem vedla, da je tko nevarno, pa tut nism točn vedla al sem noseča al ne. Pol me je pa ena tko prestrašla, da sem bila čist panična, sem še gin klicala in me je potolažla, da pač to ni pogost pojav in da naj se ga v prihodnje izogibam, sam pismu, če bi se okužla bi se že kdaj prej ne pa točno sedaj.

Najbolje, da smo optimistke, pa bo to za malčke najbolje.

(odgovor članu anitaz)
Neposredna povezava do sporočila: 5
11.1.2008 12:27:31   
trnuljčica
V nosečnosti naj bi se izogibala hrani,ki je lahko izvor kakeršnekoli okužbe. Ampak  brez panike ,če si ga jedla, pa nič ni blo, pač nič ni blo ( ni bil pokvarjen, okužen, temveč očitno svež). Ne se sekirat za nazaj. Če tako globje razmišljam, toliko je razprav o tatarcih, domačih salamah... Nobena pa ne pomisli, da je premalo pečen ali pohan piščanec ( ko je pri kosti rdeče ) vsaj enako nevaren oz še bolj. Pa se zaradi takšne zastrupitve s hrano prav nobena ne sekira. In piščanca priznaj jemo pogosteje kot tatarca.
Previdnost torej, pretiravat pa ne. Jaz se v celem življenju nisem zastrupila s salamo al pa pršutom iz štacune in mislim da se tud v teh 9 mesecih ne bom ( sploh pa ne od 2 rezinuser posted image ). Zato jih jem. Domačih klobas pa tako že prej nisem kaj dosti jedla. Tako, da jih tudi sedaj ne pogrešam. Lp in mirno nosečnostuser posted image

Neposredna povezava do sporočila: 6
11.1.2008 17:29:06   
Naja30
Jaz sem kar držim tega, pa naj rečejo kar hočejo. Ene jejo vse in ne fašejo nič, ena pa lahko samo proba nekaj in bo zbolela.

(odgovor članu trnuljčica)
Neposredna povezava do sporočila: 7
11.1.2008 19:06:42   
ka tja
Pri tatrcu ni problem ali je svež ali okužen!! Enako je s suhimi salamami in pršutom. user posted image
Vse, ki še niste prebolele toksoplazmoze (v času nosečnosti ti trikrat vzamejo kri) se morate izogibati surovega mesa. Če se s toksoplazmo PRVIČ okužite v času nosečnosti in ob tem okužite tudi vaš plod, bo otrok po rojstvu lahko slep, v najhujšem primeru pa duševno prizadet.
Meso, salame in pršut, ki ga kupite v trgovinah NI pregledan za toksoplazmo, ker večini ljudi (vsem, razen vašemu plodu) NI ŠKODLJIVA! 

Lp

(odgovor članu Naja30)
Neposredna povezava do sporočila: 8
11.1.2008 23:23:23   
tweetek
No, jaz veselo jem pršut, salamo in tudi tatarca pa kak krvav kos bifteka (njamnjam) sem si privoščila, je pa res, da sem počakala do izvida za toksoplazmozo. Je pa velika verjetnost, da če ste take stvari jedle že prej ste že zakužene, saj je 80% ljudi zakuženih s toksoplazmozo (vir informacij kolegica, mlada zdravnica)... Če vas skrbi najboljš počakat do izvidov. Sem vprašala G če se moram kaj čuvat in je rekla da glede na moje izvide da ne.

Se pa lahko okužiš še z vsem možnim od jajc (salmonela), do piščanca, do zelenjave (polulane od muckov npr.)... Skratka če na vse to preveč gledaš kmal še dihat ne boš več smela. user posted image To je le moje mnenje....

(odgovor članu ka tja)
Neposredna povezava do sporočila: 9
12.1.2008 10:33:47   
jakoLUlana
od mojih deset kolegic ni niti ena prebolelatoksoplazme (vkljucno z mano) pa jih ima polovica macke, nekatere pa vrtove, kjer vedno nekaj po rozah brskajo... , tako da ta tvoj podatek tezko res dzi...

(odgovor članu tweetek)
Neposredna povezava do sporočila: 10
12.1.2008 10:45:12   
Anonimen
Sicer vsak zase najbolje ve, ampak osebno se mi zdi, da to nekatere jemljete preveč na easy.

Evo, tole si preberite o toksoplazmozi, ki jo lahko dobite zaradi uživanja surovega mesa (tatarski biftek ali pršut).

"Toksoplazmoza je infekcijska bolezen. Povzročitelj je znotrajcelični zajedalec Toxoplasma gondii. Okužimo se z uživanjem hrane, ki je kontaminirana z mačjimi iztrebki ali z uživanjem jagnjetine in svinjine, ki vsebuje ciste T. gondii. Človeški plod je ogrožen, kadar se mati akutno okuži med nosečnostjo.

Odkrivanje nosečnic glede okužbe s povzročitelji toksoplazmoze je izrednega pomena za zmanjšanje umrljivosti in obolevnosti dojenčkov ter varovanje zdravja novorojencev. Če ima nosečnica že pred aktualno nosečnostjo določene IgG( protitelesa) za toksoplazmozo in so pozitivni, testiranje ni potrebno. Testiranje se izvaja po naslednji shemi: v 12. tednu nosečnosti, če je izvid negativen, testiranje ponovimo še v 20.-24.tednu nosečnosti in v 32.-36. tednu nosečnosti.

AKUTNO PRIDOBLJENA TOKSOPLAZMOZA

Kadar se okuži oseba z zdravim imunskim odgovorom, se pojavijo jasni znaki bolezni le pri 10-20 % okužb ostali so brez znakov bolezni. Inkubacija traja 7-21 dni. Po tem času se pojavijo povečane, trde in neboleče bezgavke po eni strani vratu, povišana telesna temperatura, utrujenost in bolečine v mišicah ter potenje. Redko se pojavi tudi izpuščaj, enostranski horioretinitis, povečana jetra ali vranica. Zelo redko pride do miokarditisa, pnevmonitisa ali encefalitisa.

NOSEČNICA
Kadar se ženska prvič okuži v nosečnosti in se okužba prenese tudi na plod, govorimo o PRIROJENI TOKSOPLAZMOZI. Okužba v višji nosečnosti predstavlja večjo verjetnost, da se bo okužil tudi plod.
Okužena nosečnica je lahko popolnoma brez znakov bolezni, za plod pa vseeno predstavlja okužba nevarnost, ki se kaže v obliki splava, prezgodnjega poroda, mrtvorojenosti ali pa se otrok rodi z različnimi kliničnimi znaki in simptomi okužbe: povišana telesna temperatura, vodenoglavost, premajhna glava, povečana jetra in vranica, zlatenica, krči, okvara oči , slepota, izpuščaji, motnje sluha, vnetje srčne mišice in pljuč. V 12% pride celo do smrti. Med trajne posledice spadajo: duševna prizadetost, krči, spastičnost, okvare vida, mikrocefalija, nižji IQ.

Kako se izognemo okužbi? S pravilno toplotno obdelavo mesa ali zamrzovanjem, umivanjem sadja in zelenjave, odganjanjem muh in koprofagnih insektov, da nismo v stiku z mačjimi iztrebki ali z njimi okuženimi predmeti, da vrtnarimo z rokavicami ter redno opravljamo dezinfekcijo mačjih zabojev."

Pa nima veze, če pojeste kilo tatarca ali zgolj pol žličke.
In poznam primer mamice, ki se je med nosečnostjo okužila s toksoplazmozo in je punčka slepa. user posted image

Ampak vsak po svoje.

Neposredna povezava do sporočila: 11
12.1.2008 13:42:42   
Naja30
Se strinjam s hothien.
Kot sem že rekla, 1000-im ne bo nič, ena bo pa zbolela. Zakaj reskirat? Saj se gre samo za 9 mesecev.
Sicer pa, kakor komu paše.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
12.1.2008 15:02:57   
kodrana
tudi sam se raje izogibam tatarcem ,suhim salamam, peršutu-le tega sem pojedla en košček-pečenega na pici.. res je,da pojem kako kupljeno pašteto.. sadje in zelenjavo obvezno dobro operem.

ker posledice so resne..

sem pa pred nosečnostjo zavedno jedla kdaj kako neoprano jagodo iz vrta (da bi prebolela toxo), že od malega imamo pri hiši muce, nikoli nisem tako zelo pazila.. pa se nisem okužila. je pa res, da ponavadi še tako paziš, pa te kje ujame.

upajmo na najboljše.

kaj pa solata v restavracijah? mene je zelo strah kje drugje jest solato, ker ne vem, če je ziher dobro oprana..

sanje so se uresničile..
13. 5. 2008 sva dobila najlepše darilo.. Taro
26.10. 1010 pričakujemo še en zakladek.

(odgovor članu Naja30)
Neposredna povezava do sporočila: 13
14.1.2008 20:38:03   
Lea2007
Ja se popolnoma strinjam, da je tale toksoplazmoza resna stvar.
Saj mirkam kolikor se da, sadje, zelenjavo vse perem. Suhih mesnin ne jem, surovih tut ne ( na vesti mam sam tist tatarc, pa močno upam, da je bil ok-pa še ful zgodi je blo, recimo 4 teden)...
Ma ne vem,...sej se mirkam bol k prej, komi čakam na pregled krvi, da mi povejo, da sem jo že prebolela. Bi bla ful srečna, ker mi povzroča resne skrbi.

(odgovor članu kodrana)
Neposredna povezava do sporočila: 14
14.1.2008 22:35:41   
maja&m
Jaz sem se v obeh nosečnostih fajn nažirala s tatarskim. Doma narejenim bolj malo,ker mi ni ravno všeč. Ta kupljen je pa itak najboljši. Ta prvič sem se malo čuvala,pa mi ni šlo najbolje od rok ali bolje rečeno od ust. Zdaj...Škoda besed. Kaj si morem,če mi je pa dober.
Je pa res,da sem prebolela toksoplazmozo. Sem se pa bolj izogibala drugi hrani,ki mi ni dišala-npr. jetrce...
Drugim svetujem-po pameti. Jaz nisem ravno najboljši vzgled. Sem in še jem skoraj vse,kar mi je dobro.

(odgovor članu Lea2007)
Neposredna povezava do sporočila: 15
15.1.2008 18:08:12   
naja22
Punce zdej sem pa čsit prestrašena. Jaz sem tud jedla pršut. Bli so prazniki, sploh nisem pomislila, da se ga ne sme jest, če si noseč. Vedla sem za tatarca, za pršut pa mi še na misel ni pršlo. Čeprav mi je zdaj logično. Upam, da je bil o.k.

(odgovor članu maja&m)
Neposredna povezava do sporočila: 16
29.1.2008 18:54:27   
AiMa
Meni se pa zdi, da nekatere sodobne nosečnice vse preveč časa posvetijo iskanju prepovedanih stvari in kompliciranju. Zadnjič sem brala neko raziskavo o tem, da tiste, ki najbolj razmišljajo o tem, kaj vse bo narobe z njihovim otrokom, so same podvržene iskanju bolezni, ki bi jim najbolj ustrezala. Baje ne gre tako za strah kot za to, da so v središču pozornosti. Ne vem, sama še nisem bila na tem, ampak najljubše so mi tiste, ki se zavedajo, da še vedno živijo svoje življenje, da nosečnost ne pomeni, da se končajo vse druge stvari in se začne svet vrteti okrog njihovega trebuha. Najbrž je to lahko govoriti dokler nisi v podobni situaciji,ha? No, moja zelo dobra prijateljica pričakuje user posted image maja. Nisem je še slišala komplicirati okrog tega pa je biologinja in pozna tveganja. Ko smo že ravno pri nevarni hrani. Manj, ko bereš te prepovedane stvari, lažje prenašaš čakanje. Bolj, ko se obremenjuješ s tem, več negativne energije pošiljaš svoji pikici. Nosečnost mora biti mirna, lepa, duhovno sproščena. Če se bomo pa iz dneva v dan obremenjevale s tem, kaj lahko in kaj ne in ne znale razmišljati o ničemer drugem kot o tem,kaj vse bo z našim otrokom narobe, bomo posledično same negativno vplivale na otroka. Nosečnost ni bolezen, zakaj bi jo delale takšno?
Vsaka zase najbolj ve, v kaj se bo spustila in kako se bo s tema soočila. Ne vem, kaj se bom sama odločila v zvezi s hrano v nosečnosti. Nimam blage veze, ker verjamem, da gre takrat za povsem drugo razmišljanje. Imam pa srečo, da je teta od mojega dragega glavna sestra v porodnišnici, njena zelo tesna kolegica pa moja ginekologinja. To sta dve osebi, ki jima bom 100% zaupala (moj bi mi še take forume prepovedaluser posted image ), ko bo prišlo do moje user posted image .
Ampak, da se odpovem tatarcuuser posted image ? No, spet sem se izkazala za srečnico, saj ga moj dragi dela sam in ga jeva svežega. Hura! ma, ja, pa sej nisem neka odvisnica od tega. Bomo že zdržaleuser posted image

Sam, deklice, ne preveč komplicirat pa bo!

Srečnouser posted image

(odgovor članu naja22)
Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...

Ritka.
пеперутка16

Ali za dojenčkovo zadnjico uporabljate samo kremo ali samo puder ali oboje hkrati?